0 items
El meu compte

El món, de llibre en llibre

 

A Catalunya i a tot el món podem trobar llocs que ens inspiren a escriure, o indrets que mereixen una descripció profunda i acurada. Però no seríem els primers! Molts escriptors de novel·les universals ja han immortalitzat indrets d’arreu del planeta. Voleu viatjar pel món, de llibre en llibre? Som-hi!

 

És molt fàcil fer volar la imaginació quan tenim una bona lectura al davant. I ens imaginem aquells personatges, vestint així o aixà, vivint el que els passa als llibres. Somiem de ser allà, d’amarar-nos de les converses, de les pauses, de l’entorn en què respiren, es mouen i actuen.

Els protagonistes literaris, sovint, només són en funció del seu entorn. I aquest entorn, si bé imaginari o digne d’ésser imaginat pel lector, moltes vegades és real. No totes les novel·les són fictícies al cent per cent i, per tant, hi ha molts indrets que s’avenen amb aquella escena novel·lesca que tant ens ha captivat. De fet, molts cops, els autors dels llibres han desvetllat quins són els racons que han inspirat els moments de la seva obra.

 

Els mapes literaris

I, com que de llibres no ens en falten –mai!–, hi ha qui es dedica, precisament, a les geografies literàries. Sense anar més lluny, a internet podem trobar diversos recopilatoris que ens permetrien de viatjar, si som uns lletraferits, arreu del món per visitar aquests indrets on s’hi flaira una màgia especial. A Catalunya hi ha l’ambiciosa Geografia Literària dels Països Catalans (endrets.cat) i el mapaliterari.cat. I, si ens en volem anar a veure més món, hi ha qui ha dissenyat mapes que inclouen indrets d’arreu, on hi transcorren novel·les eternes, d’aquelles que mai passen de moda perquè recullen les quimeres i l’essència humana.

 

“Els protagonistes literaris, sovint, només són en funció del seu entorn. I aquest entorn, si bé imaginari o digne d’ésser imaginat pel lector, moltes vegades és real”

 

Alguns indrets literaris del món

Els carrers de la Praga de Kafka, on aquest va passar la major part de la seva vida. L’autor de La Metamorfosi es pot recordar als carrerons del casc antic, al Barri Jueu, la Casa del Minut...

  • L’Anglaterra de Harry Potter. Malgrat ser una saga infantil-juvenil, la seva lectura ha captivat milers d’adults de tot el món. Diversos indrets de la saga són molt populars, com l’andana de tren 9 i ¾, a Londres; o el castell d’Alnwick, al nord d’Anglaterra, que serví per donar vida a l’escola de màgia Hogwarts.
  • A les planes de Castella la Mancha, de cuyo nombre no quiero acordarme, es poden trobar indrets com la Cueva de Montesinos, el Castell de Rochafrida (Ossa de Montiel) o el Toboso (lloc d’on prové Dulcinea). Voleu reviure El Quixot?
  • Hi ha indrets al centre de Moscou que tenen relació directa amb Guerra i Pau, de Lev Tolstoi; o El Mestre i Margarida, de Bulgàkov: els Estanys del Patriarca, la Mansió Gagarin... i el Sant Petersburg de Crim i càstig, de Dostoievski: s’hi poden veure indrets com els ponts Tuchkov i Koskushkin, per exemple.

En definitiva: hi ha centenars d’indrets al món que ens permeten reviure la literatura més sentida... Només és qüestió de buscar-los i saber-los trobar!

 

“Hi ha qui ha dissenyat mapes que inclouen indrets d’arreu del món, on hi transcorren novel·les eternes, d’aquelles que mai passen de moda perquè recullen les quimeres i l’essència humana”

 

Article publicat al número 47 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top