0 items
El meu compte

El museu de la realitat en imatges

Amb un nombre d’espectadors superior als vint milions de persones, el cinema s’ha consolidat a Catalunya com a mitjà de consum de masses, i és actualment la primera activitat cultural fora de la llar realitzada per la població. Amb aquest context de referència, no podia faltar entre nosaltres un museu dedicat precisament a això: al cinema.

Evidentment, hi és, tot i que des de no fa gaire. Es troba a Girona i va obrir les seves portes el 8 d’abril de 1998, esdevenint l’únic museu a Espanya de la seva especialitat i tenint en compte, a més, que la qualitat de l’exposició que alberga i el projecte expositiu que presenta el suma a la llista dels principals museus de cinema europeus.

El Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol és una institució permanent sense ànim de lucre que té la missió d’afavorir la comprensió i l’educació de la història de la imatge en moviment i del cinema a través de la conservació, recerca, interpretació i exposició permanent de la Col·lecció Tomàs Mallol i d’altres col·leccions o objectes que es puguin adquirir. Tot plegat sense deixar de banda l’organització d’activitats i l’oferiment de serveis que permetin la interacció amb els visitants i usuaris del museu.

Un majestuós edifici de final del segle XIX, conegut amb el nom de Casa de les Aigües per haver estat seu de la companyia d’aigües de Girona, acull aquest peculiar museu ubicat al carrer Sèquia, en un dels punts més cèntrics de la ciutat. Són 2500 metres quadrats repartits en tres plantes i un entresolat que guarden al seu interior l’exposició permanent de la Col·lecció Tomàs Mallol, una sala d’exposicions temporals, una sala de projeccions audiovisuals, una biblioteca, una videoteca, un taller de la imatge, un arxiu, sales de reserva i, és clar, la botiga del museu, on es poden trobar llibres, música, audiovisuals, reproduccions d’aparells i objectes, productes de merchandising, mitomania i tot allò relacionat amb el precinema, el cinema i la imatge.
 


L’exposició de la Col·lecció Tomàs Mallol, pare del museu, és l’eix vertebrador del lloc, i permet gaudir d’un fascinant viatge de 500 anys que va des dels primitius espectacles d’ombres xineses fins a la invenció del cinematògraf dels germans Lumière i, òbviament, l’arribada de la televisió. En total, més de 1200 objectes exposats. Després, es programen una mitjana de tres o quatre exposicions temporals anuals que van picant la curiositat de l’espectador i el conviden a entrar en aquest món tan particular que intenta, a la fi, atrapar la realitat en imatges. Fins el 10 de gener de 2011, Cinema signat, de la col·lecció Vicenç Arroyo, presenta una sèrie inesgotable d’imatges autografiades que abracen pràcticament tota la història del cinema.

La intenció de no deixar l’espectador només a càrrec del seu grau d’interès personal fa que els responsables del museu hagin pensat en un model expositiu determinat que vol provocar l’interès on gairebé no n’hi ha, i que aspira a incrementar-lo amb respecte i rigor permetent diferents tipus d’intensitat en la visita. Precisament per això s’ofereixen explicacions col·lectives amb mitjans audiovisuals, escenografies i demés que volen garantir un mínim de comprensió de la informació i que es compaginen amb la llibertat de recorregut per l’exposició i la manipulació d’elements interactius i rèpliques d’alguns dels objectes originals exposats. En definitiva, es tracta d’un mètode expositiu que combina el principi pedagògic i científic amb l’esperit lúdic i d’entreteniment cultural, un mètode que resulta plaent tant als entesos en la matèria com als que s’hi inicien amb prudència i expectació.

El Museu del Cinema va ser guardonat l’any 2003 amb el Premi Gonzalez Sinde, que atorga la Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España a aquelles institucions o entitats que s'han significat per l'ús del mitjà cinematogràfic amb finalitats socials. Tres anys més tard va rebre el Premi Nacional de Patrimoni Cultural atorgat per la Generalitat de Catalunya "com a culminació d'una recuperació del patrimoni cinematogràfic, que va iniciar Tomàs Mallol amb la seva col·lecció particular, i a la qual el museu dóna una extraordinària vitalitat posant-la a l'abast de tots els ciutadans".

Si voleu conèixer els ginys que van deixar bocabadats els nostres rebesavis, veure com eren les primeres projeccions de cinema o deixar-vos fascinar per l’evolució de la tècnica de representació de la realitat en imatges i del concepte d’espectacle visual, no us perdeu el Museu del Cinema, un autèntic espectacle a l’abast de tots els públics.

 

Article publicat al número 14 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top