El Museu de les Il·lusions: el primer projecte fotogràfic d’Europa dedicat a les il·lusions òptiques
Us imagineu ser els protagonistes d’un quadre de Picasso, Dalí o Goya; felicitar un jugador del FCB que acaba de marcar un gol; convertir-vos en un àngel, o viatjar a l’espai? Doncs, en part, és possible; no és real, però ho sembla!
Els antecedents d’un pioner a Europa
El Museu de les il·lusions de Barcelona té homònims a set ciutats russes, els quals compten amb sales pensades per trencar totalment la distància entre obra d’art i visitant i convidar, així, a la interacció. “L'èxit que va tenir a Rússia ha portat els seus impulsors a implantar aquest projecte a Europa, i Barcelona va ser la ciutat escollida”, explica la directora del museu, Lilia Petcu, establerta a la capital catalana des de fa 14 anys. I afegeix: “La majoria de les pintures estan vinculades a la cultura catalana, i també espanyola”.
Així doncs, des de la seva inauguració, el 28 de març del 2015, Barcelona també posseeix un d'aquests magnífics museus. És, de fet, la primera ciutat europea a tenir-lo. Des de llavors, el nombre de visitants no ha parat de créixer i cada vegada hi ha més gent de Barcelona mateix que visita el museu, destinat inicialment als turistes. De fet, l’orientació cap als turistes es veu clarament en murals que representen tòpics com la sangria, el flamenc, el pernil o la paella. Tampoc no hi falten Salvador Dalí o el Parc Güell. “Ve gent de totes les edats, des de pares amb nadons fins a famílies amb persones grans de 80 anys. Visitar el museu és una bona teràpia, perquè transmet emocions positives i fa que tornem a ser nens”, destaca la directora, que reconeix que “el fet que s’hi puguin fer fotos i que es comparteixin en xarxes socials ha ajudat a donar a conèixer el museu”.
“Un espai on 68 murals d’escenes fantàstiques i quotidianes de més de vint artistes diferents semblen cobrar vida i guanyen en realisme gràcies a la perspectiva”
Un món oníric per a totes les edats
Compartir confidències amb Obama i Merkel en un lloc tan íntim com és el lavabo, navegar en el Titànic o lluitar contra Darth Vade. Somnis? No pas: són algunes de les situacions que es poden experimentar en aquest museu, un espai on 68 murals d’escenes fantàstiques i quotidianes de més de vint artistes diferents semblen cobrar vida i guanyen en realisme gràcies a la perspectiva.
Pintades i dibuixades a mà, cuidant en extrem fins als més petits detalls, aquestes obres d’art s’ubiquen a banda i banda de l’únic passadís que vertebra el museu. Totes les imatges estan exposades de manera que el visitant, en col·locar-s’hi davant, sembla formar part d’elles, i compten amb fletxes que indiquen el lloc idoni per fer la foto en qüestió. Perquè, si en altres museus es restringeix l’ús de càmeres, en aquest és imprescindible!
Tant nens com adults poden gaudir per igual introduint-se de ple en un món oníric que es pot visitar de dilluns a diumenge, de les 11 a les 23 hores. L’entrada general costa 10 euros, però hi ha descomptes per a grups i menors.
Deixeu les preocupacions enrere, recupereu aquella il·lusió que caracteritza tots els infants i submergiu-vos en un món ple de màgia!
“Totes les imatges estan exposades de manera que el visitant, en col·locar-s’hi davant, sembla formar part d’elles, i compten amb fletxes que indiquen el lloc idoni per fer la foto en qüestió”
Article publicat al número 40 de D'estil.
Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >