El Museu del Castell de Perelada i els seus tresors
El Museu del Castell de Peralada és un museu pluridisciplinar que conté unes col·leccions de valor incalculable. Relativament poc conegut i situat dins una propietat privada, busca obrir-se al públic general i donar a conèixer el seu ric i divers patrimoni.
Un museu poc convencional en un entorn excepcional: una visita arquitectònica i historicoartística a la vegada.
A tocar de la muralla medieval, just a l’entrada del centre històric i dins d’un antic convent carmelità, és on es situa el Museu del Castell de Peralada. Malgrat estar directament i evidentment vinculat al Castell de Peralada (conegut pel casino i el restaurant de primera qualitat que l’ocupen), el Museu es troba a l’altre costat de la propietat i busca eminentment difondre la història del conjunt i les peces que s’hi conserven.
"El Museu del Castell de Peralada és a tocar de la muralla medieval, just a l’entrada del centre històric i dins d’un antic convent carmelità"
Es tracta d’un museu poc convencional en molts aspectes, i, en gran part per això mateix, és digne de treure-hi el nas, ja que no té paral·lels ni sol deixar indiferent el visitant. D’entrada, tan sols es pot descobrir mitjançant les visites guiades (de poc menys d’una hora de durada) que ofereix el mateix museu diàriament a hores fixes, les quals esdevenen essencials per desxifrar la diversitat d’espais i col·leccions que s’hi engloben, així com per entendre l’origen i la realitat d’un edifici i un patrimoni tan complexos.
En segon lloc, l’accés al museu tampoc és gaire comú: s’hi accedeix per un vèrtex exterior de la propietat i, per entrar-hi, cal rodejar l’edifici per l’exterior, passant per davant la façana de l’església gòtica. Un cop a dins, el primer que hom veu és el claustre de l’antic convent, al voltant del qual s’organitzen bona part de les col·leccions.
"Es tracta d’un museu poc convencional en molts aspectes, i, en gran part per això mateix, és digne de treure-hi el nas, ja que no té paral·lels ni sol deixar indiferent el visitant"
La visita esdevé, doncs, primer de tot, arquitectònica, ja que al seu inici s’expliquen les vicissituds per les quals ha passat l’edifici religiós fins a esdevenir museu, tot veient-ne els vestigis medievals que constitueixen l’església i el claustre. Al seu torn, aquests ja contenen els primers tresors artístics, com diversos capitells del magnífic monestir de Sant Pere de Rodes o l’enteixinat de fusta pintada d’època gòtica que cobreix el temple.
"A l’interior del Museu del Castell de Peralada s’hi troben dues seccions diferenciades que proposen dos discursos expositius independents però interrelacionats. Són el Museu del Vidre i la Ceràmica i el Museu del Vi"
Dos en un: el Museu del Vidre i el Museu del Vi
El Museu del Castell de Peralada, alhora, són diversos museus en un, ja que, al seu interior, s’hi troben dues seccions diferenciades (el Museu del Vidre i la Ceràmica i el Museu del Vi) que proposen dos discursos expositius independents però interrelacionats. Ambdós van ser creats a partir d’incomptables adquisicions realitzades al llarg de més de cinquanta anys per part de l’industrial i col·leccionista barceloní Miquel Mateu i Pla (1898-1972), que va comprar la propietat del Castell de Peralada el 1923.
Dins del primer espai s’hi troben, d’una banda, unes 1.500 peces de ceràmica (des de quotidians plats i pots de farmàcia fins a objectes més refinats sortits de la Real Fábrica de Alcora, datada del XVIII), que il·lustren múltiples costums i estètiques eminentment peninsulars i d’època moderna.
"S’hi alberga la considerada com la col·lecció de vidre més importat de l’Estat espanyol, amb més de 2.500 objectes procedents d’arreu del món i que es daten entre l’Antic Egipte i el segle XIX"
D’altra banda, també s’hi alberga la considerada com la col·lecció de vidre més importat de l’Estat espanyol, amb més de 2.500 objectes procedents d’arreu del món i que es daten entre l’Antic Egipte i el segle XIX: cristall bohemi, peces venecianes, flascons xinesos, objectes sortits de la Real Fábrica de Vidrios y Cristales de La Granja... També n’hi ha de tipologies diversíssimes, des de copes de totes les mides i formes fins a pintorescos càntirs mataronins, setrilleres, piles d’aigua beneïda, làmpades d’oli, etc.
Cal esmentar, també en aquesta sala, una importantíssima col·lecció numismàtica de més de 2.000 monedes que van des de l’època grega i romana fins al període medieval i modern.
"El Museu del Vi és un espai situat a les antigues caves dels frares carmelites, lloc on posteriorment es començà a produir el vi del Castell de Peralada"
Pel que fa al Museu del Vi, espai situat a les antigues caves dels frares carmelites i on posteriorment es començà a produir el vi del Castell de Peralada de la mà de Miquel Mateu, engloba una col·lecció d’objectes relacionats amb el consum i la producció del vi mitjançant el mètode tradicional. Allà s’hi troben des de bots per al transport del vi, mesures de coure brillant i una extraordinària secció de porrons vinculada al Museu del Vidre fins a unes imponents bótes de vi manresanes, úniques al món, anomenades “vaixells congrenyats”.
"El darrer espai que amaga el Museu és una imponent biblioteca, constituïda per més de 100.000 llibres i documents datats des de l’època medieval fins a l’actualitat. Enguany, i emmarcant-se dins l’Any Muntaner, s’hi poden veure llibres i documents directament relacionats amb el cronista peraladenc"
La biblioteca celebra l’Any Muntaner
El darrer –malgrat que no per això menys important– espai que amaga el Museu és una imponent biblioteca, constituïda per més de 100.000 llibres i documents datats des de l’època medieval fins a l’actualitat. El seu origen es remunta a finals del segle XIX de la mà dels darrers comtes de Peralada que visqueren al Castell, però fou augmentada exponencialment per Miquel Mateu i avui continua completant-se amb publicacions recents, especialment sobre la història, els costums i el patrimoni artístic gironí i empordanès.
Aquest espai, cada any acull una exposició monogràfica on es mostra part del fons de la biblioteca, juntament amb diverses peces de la col·lecció privada d’art del Castell. Enguany, i emmarcant-se dins l’Any Muntaner, s’hi poden veure llibres i documents directament relacionats amb el cronista peraladenc Ramon Muntaner (1265-1336), com ara diverses edicions de la seva Crònica, així com múltiples còdexs i alguns incunables de la cronologia de Muntaner procedents de les diferents geografies on ell viatjà seguint les expedicions militars dels reis que servia.
"El Museu del Castell també ofereix un recorregut guiat pels jardins històrics del complex, un excepcional parc de més de 70.000 metres quadrats dissenyat el 1877 per l’arquitecte paisatgista franco-belga François Duvillers"
Les visites al jardí històric del Castell
Per acabar, el Museu del Castell també ofereix un recorregut guiat (de poc menys d’una hora, i només d’abril a octubre) pels jardins històrics, que estan situats a tocar del Castell. Es tracta d’un excepcional parc de més de 70.000 metres quadrats dissenyat el 1877 per l’arquitecte paisatgista franco-belga François Duvillers. Un cop estudiada la ingent documentació conservada sobre el parc, fa prop de sis anys se’n va iniciar la recuperació (en origen s’hi havien plantejat 63 zones diferenciades i 158 varietats d’arbres i plantes, però no totes es van arribar a plantar ni han estat conservades) i s’hi va traslladar l’escenari del Festival Internacional de Música Castell de Peralada, que es celebra els mesos de juliol i agost.
En aquest recorregut es proposa, doncs, un itinerari històrico-botànic per les seccions més destacades dels jardins, com el jardí francès de roses, una alzina centenària i algunes espècies més exòtiques, com l’arbre australià braquiquíton o l’asiàtic bambú.
Finalment, només queda destacar un dels elements estrella del jardí: una colònia de cigonya blanca (amb més de 30 nius en l’actualitat) sorgida als anys noranta amb la reinserció d’aquesta au a la zona, duta a terme en col·laboració amb el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
Article publicat al número 33 de D'estil.
Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >