El museu dels arbres en miniatura
Ramón Serafí fa més de tres dècades que es relaciona amb el món dels bonsais. El que va començar com un entreteniment, s’ha convertit, amb el temps, en tota una professió, i és que, durant molts anys, ha col·laborat en l’exposició Girona Temps de Flors encarregant-se de la decoració del pati del Museu d’Història de la ciutat, i per les seves mans han passat els bonsais de gent tan coneguda com Felipe González o el propi rei Joan Carles I. La seva feina demana amor, dedicació i paciència, molta paciència, perquè una exposició d’uns dies pot requerir un any de treball continuat.
Després de protagonitzar diferents exposicions itinerants, com el Jardí Jen, al Museu d’Art de Girona, o Una visió d’un jardí japonès, al Consolat Japonès de Barcelona, Serafí va creure oportú crear una exposició permanent de bonsais. Fou així, buscant un lloc on es poguessin visitar sempre aquests petits bocins de natura, on fos possible fer el seguiment del seu creixement i on es pogués aprendre de grans mestres, com va néixer el Museu del Bonsai. El 12 d’octubre de 2007 va obrir oficialment les seves portes amb l’objectiu d’arribar a exposar prop de 4000 exemplars. Avui, compta ja amb una dotzena de peces úniques al món. I és que Ramón Serafí ha aconseguit tornar als bonsais el seu aspecte original tot dotant-los de la majestuositat que tenien fa més de 100 anys. La seva feina està servint per recuperar aquests petits vegetals de terres orientals i per allunyar-los del perill de caure en l’oblit.
El respecte per la natura, el reconeixement d'espècies autòctones i foranes d'arbres, el seguiment del cicle vital de les plantes, la coneixença de les parts de l'arbre, les característiques de la terra, el valor i l'aprofitament de l'aigua, l'acció del clima sobre l’ecosistema o les tradicions i la filosofia orientals són alguns dels aspectes que es poden aprendre en aquest museu tan peculiar que intenta, en definitiva, cultivar una actitud de respecte vers la natura i transmetre alguns dels coneixements d'una cultura mil·lenària que ha anat instaurant un fort vincle entre l'home, la natura i els elements de la terra. Lligat a tot això, darrerament s’han iniciat activitats de docència per a grups d’escolars que poden resultar realment interessants.
El Museu del Bonsai, que es troba a La Bisbal d’Empordà, a la carretera de Girona a Palamós, km. 12,5, inclou una botiga on es poden comprar tota mena de productes i materials relacionats amb el món d’aquestes plantes. Una exposició permanent permet gaudir dels millors exemplars, i diversos tallers i classes magistrals impartides pels mestres més reconeguts del món ofereixen la possibilitat d’aprendre les millors tècniques d’aquest art mil·lenari. El Museu del Bonsai és un racó més de l’Empordà on es fa possible recuperar una antiga tradició que permet traslladar un trosset de natura a les nostres llars.
Crear jardins vius en miniatura
L’art de crear un bonsai implica copiar el que veiem a la natura. Tot el procés que comporta no fa res més que simular el que faria Ella amb el pas dels anys. Utilitzant tècniques de jardineria molt respectuoses amb la planta, es pretén donar la forma més apropiada a cada arbre i, alhora, retratar allò que la mare natura ens mostra. Mirant un bonsai podem veure escenes de qualsevol part del món; és una manera màgica de viatjar tot gaudint del que l’entorn ens ofereix.
Article publicat al número 9 de D'estil.
Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >