El museu més dolç
Confitura de cafè, xocolata i pebre negra; de carbassa i curri; de cebes agredolces; de cireres d’arboç; de coco i taronja; de figues, mel i llorer; de pera i farigola; de roses; de síndria i meló; de te; de violetes; de safrà; d’alga nori; de pèsols i menta; de samfaina; de porros i anís estrellat..., i així fins a 120 creacions 100% artesanals, l’última de les quals és de patata i ametlles tendres. Sens dubte, aquesta és la millor tarja de presentació del Museu de la Confitura de Torrent (Girona), un petit-gran espai impulsat per Georgina Regàs, que, als seus 77 anys, no para d’inventar confitures i gelees per al deliri dels amants del dolç.
Situat a la plaça Major de la vila, aquest museu tan peculiar, que no fa més de 70 m2, pica l’ullet al visitant ja amb la seva façana. No sabria com definir-vos-ho exactament, però aquest petit lloc de culte a les confitures està cuidat amb tant amor i dedicació, amb tant caliu i entusiasme, que l’esfera que s’hi respira és indescriptible. Simplement, s’ha de veure. Cal tan sols un instant, per adonar-se que, al Museu de la Confitura, fins el més mínim detall és important.
La relació d’amor de la Georgina amb les confitures va començar cap allà l’any 75, quan, en comprar una casa a Torrent, es va trobar amb un llimoner que inundà la seva vida de pastissos i confitures de llimona. A partir d’aquí, se li va obrir tot un món que ara resta més viu que mai gràcies a la creació del Museu, que va inaugurar tot just jubilar-se (fins aleshores, s’havia dedicat al món de la restauració). Amb l’ajuda de Teresa Millàs i Oksana Mayevska, ha pogut, no tan sols donar a conèixer les seves dolces creacions, sinó també explicar el seu procés d’elaboració a petits i grans. I és que el Museu, a més de tenir uns plafons didàctics que parlen de la pectina, del sucre i de tota la història de la confitura, ofereix també uns tallers que estan aconseguint molta acceptació. Durant els mesos de juliol i agost, els protagonistes dels mateixos són els més menuts, i, a partir de l’octubre, els tallers es destinen al públic adult, que acaba les sessions amb un menú-desgustació.
Tot i les seves reduïdes dimensions, el Museu de la Confitura està integrat per tres parts diferenciades. La primera que es troba, tot just travessar la porta d’entrada, és la botiga, on hi ha una gran selecció de les confitures que s’hi elaboren, fins i tot classificades en lots perfectes per regalar: confitures per acompanyar els esmorzars, per combinar amb carn o peix, per degustar amb formatges o embotits... Això sense oblidar una gran representació de llibres –molts dels quals estan escrits per la pròpia Georgina Regàs– i objectes relacionats, a quin més encantador. La part central del Museu està farcida de plafons explicatius, el més curiós dels quals és una taula periòdica de confitures ideada per Pere Castells, de la Fundació Alícia. És just en aquest punt, al bell mig d’aquest petit paradís del dolç, on es desenvolupen els tallers. Finalment, al fons de tot, comunicat amb la resta del Museu a través d’un finestral de vidre, batega, gairebé constantment, el seu cor: els fogons que couen les fruites de temporada que, més endavant, seran delicioses gelees i confitures realment originals; no més de tres o quatre quilos de gelea i de cinc o sis de confitura per tongada per no perdre la seva essència artesanal i personalitzada, gairebé de diàleg amb el comprador.
És així com, de mica en mica, pas a pas, el Museu de la Confitura de Torrent ha complert ja els cinc anys de vida, esdeveniment que es va celebrar el passat 24, 25 i 26 de juliol tot brindant amb una confitura especialment elaborada per a l’ocasió: un dolç plaer de llimona amb cava del celler Espelt. Potser el secret de tot plegat no és cap altre que el que ens va desvetllar la Georgina: fer una feina que t’agradi, perquè, a la fi, més que en una feina esdevé un regal. Per molts anys!
Article publicat al número 6 de D'estil.
Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >