0 items
El meu compte

Construint amb el cor, i amb les mans

 

L’ofici de paleta, manobre, constructor, reparador d’habitatges i traçut de mena amb parets i sostres existeix des que la Humanitat va sortir de les coves. És un dels més antics, i dels que durarà per sempre.

 

Construir cases per tenir aixopluc i poder-hi viure és una necessitat bàsica per a les persones. Per aquest motiu, l’ofici de paleta (que s’ha dit de mil maneres diferents, al llarg del temps) ha estat sempre fonamental per sostenir –mai millor dit!– la societat.

De fet, la tasca dels paletes, ben executada, és una de les més duradores de la Humanitat. Les grans obres de l’arquitectura necessitaven de constructors per dur-les a terme, com les Grans Piràmides d’Egipte, castells i construccions romanes, gregues, precolombines, medievals..., que han aconseguit perdurar alguns mil·lennis. Amb les reparacions estructurals adequades, la tasca dels constructors es pot fer durar in aeternum.

 

Tot canvia, i no canvia res

La construcció ha anat evolucionant amb el pas dels segles: de les senzilles barraques creades durant els albors de la Humanitat amb fang i palla, passant per la fusta, l’argila o les pedres, s’ha anat evolucionant cap al maó, el totxo, el formigó, el guix, el ciment, el vidre, l’acer... Una evolució que sempre ha tingut un denominador comú: buscar la millor manera perquè els edificis fossin més resistents a les inclemències del temps, als degoters, als desastres naturals (aiguats, terratrèmols); en definitiva, a l’erosió del temps. I aquesta voluntat tan humana d’enfrontar-se al temps, de perdurar, és la que fa dels constructors els éssers més humans de tots.

 

“Aquesta voluntat tan humana d’enfrontar-se al temps, de perdurar, és la que fa dels constructors els éssers més humans de tots”

 

Construir sempre és construir

Encara que hagin variat a bastament els materials amb què avui dia es duu a terme la construcció, i l’ofici en si ha hagut d’adaptar-s’hi, la seva essència no ha variat massa: unir els materials perquè esdevinguin més forts tots plegats, que serveixin per aixoplugar i donar escalf als seus habitants.

La de constructor és una tasca que comporta molta traça i per la qual es necessita d’anys d’esforç. Un aprenent trigarà molts anys a ser considerat un paleta amb el sentit complet i rodó de la paraula; i un paleta trigarà força temps, també, a ser reconegut com a mestre de paletes entre els seus iguals. No hi ha dreceres! No és només una qüestió de tenir talent, sinó d’escarrassar-s’hi durant anys i aconseguir experiència.

Alhora, és una feina exterior i sacrificada. Els paletes lluiten doblement contra les inclemències del temps: d’una banda, per fer que les cases les pateixin al mínim possible; de l’altra, ells mateixos s’hi exposen sovint: fred, calor, pluja i neu. A més, la feina sovint és física, i no tothom s’hi pot avenir per sempre.

Avui dia

En aquestes que, en les darreres dècades, l’ofici ha crescut de manera exponencial, com tot. La població s’ha disparat, s’han necessitat moltes més cases, edificis empresarials o institucionals, i s’han creat grans empreses constructores per dur a terme aquesta tasca. És clar, en les últimes dècades s’ha creat una gran quantitat de mà d’obra dedicada al sector de la construcció, molta d’ella considerada poc qualificada.

Però que els grans nombres no facin perdre l’essència de l’ofici. La qualitat per la quantitat! En queden pocs, de paletes bons, de la talla i enteresa d’un artesà amb la totxana i el ciment, treballats durant dècades per arribar a dominar l’art de la construcció com cap. Però encara n’hi ha, i n’hi haurà! És una qüestió de vocació. Si en aquest ofici no s’hi aboca el cor, s’està construint la casa per la teulada. I mai millor dit!

 

“Un aprenent trigarà molts anys a ser considerat un paleta amb el sentit complet i rodó de la paraula; i un paleta trigarà força temps, també, a ser reconegut com a mestre de paletes entre els seus iguals”

 

Article publicat al número 50 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top