0 items
El meu compte

El temple de les nines

Per més anys que passin ningú ha pogut substituir encara les nines. De ben petits, tots, nens i nenes, ens rendim als encants d’alguna nina que cau a les nostres mans, ja sigui gràcies als Reis Mags o, senzillament, perquè ha arribat a casa abans que nosaltres.

Al nucli antic de Castell d’Aro, just on abans s’alçava l’Ajuntament de la població, trobem el Museu de la Nina. Inaugurat l’any 1997 i declarat Bé Nacional d’Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya, el museu acull, gràcies a la donació que va realitzar Josefina Teixidor, una completa mostra d’una joguina que, a través seu, expressa la forma de viure i els costums de diferents països i pobles del món. Actualment, es poden veure un total de 800 peces fruit de noves donacions de particulars, ambaixades i cases comercials.

El cor del museu es troba a la planta superior de l’edifici, on es desplega la col·lecció privada de Neus Borrell, una mostra de gran valor museístic. Ella va heretar la passió per les nines de la seva mare, que fou la primera en encetar la col·lecció. Tenia cinc nines i, poc a poc, va anar creant una de les mostres més importants i reconegudes de nines antigues que existeixen, totes elles del segle XIX i de la primera meitat del XX.

 

El Museu de la Nina, a més, s’ha especialitzat en nines de diferents països. Per això les guarda al seu interior ordenades segons la seva procedència i el material de fabricació; i ho fa d’una forma clara, entenedora i pedagògica. Hi ha nines de ceràmica, de palla, de cartró-pedra, de fusta, de plàstic, de roba, de pell, de marfil i, fins i tot, de banya d'animal o de closca de coco.

En un altre apartat, el museu conserva un grup de nines diferenciat per la seva alta qualitat. De fet, el seu valor museístic resideix en la precisió de l’obra, en el fet d’haver estat fabricades manualment i de lluir uns vestits que guarden una gran similitud amb els vestits de l’època. Totes elles porten esplèndides sedes naturals de gran qualitat i encaixos i brodats tan magnífics que, més tard, van ser utilitzats per les dames de l’alta societat francesa. Evidentment, aquestes nines constitueixen un important testimoni d’un valor incalculable, el qual representa una mirada directa als costums del moment que van viure.

No menys important, però, és la col·lecció de 245 nines elaborades a ganxet per Isabel Muntada, o les obres creades en exclusiva per a col·leccionistes i cedides al museu per les marques comercials Barbie i D’Antón. En les seves vitrines hi podem trobar, per exemple, una reproducció de Marilyn Monroe molt sol·licitada pels col·leccionistes.
 

Nines submergides en un món fet a mida
Evidentment, no hi ha nina sense complement, i és per això que el museu també alberga una bona mostra de mobles i complements interessants i curiosos que, en el seu temps, ajudaven els infants a donar vida als seus jocs.

El Museu de la Nina de Castell d’Aro es pot visitar estiu i hivern amb entrada lliure i gratuïta, i no tan sols això, sinó que la seva visita resta inclosa en el marc de la visita guiada al nucli antic de la població. Sens dubte, representa una oportunitat gens rebutjable de mirar cap al nostre passat; un autèntic homenatge a una joguina que ha ajudat, ajuda i ajudarà els més menuts a desenvolupar la seva imaginació; un instrument màgic i irrepetible que fa de mirall de les societats on ha conviscut el seu tresor més preuat: la nina. L’any passat, 13000 persones en van poder donar fe.

 

Article publicat al número 13 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top