0 items
El meu compte

El transportista

 

Aquest és un dels oficis més antics que sempre ha existit. Des que les persones formen societats, menudes o grans, sempre hi haurà la seva figura transparent, desapercebuda, però present. Des que aquells primers éssers humans socials van començar a comerciar entre uns i altres, que es va fer necessari incorporar una persona, mig intermediària mig venedora, que transportés el material d'una banda a l'altra. Els comerciants començaven a no poder atendre personalment tot el producte que portaven i venien. A aquests petits comerciants que van anar guanyant pes mica en mica els mancava algú que, en representació seva, pogués establir negocis pel seu compte i en benefici seu.
 

Així va néixer la figura d'un comerciant o representant a sou d'altri. Un dels primers intermediaris que va existir! Tanmateix, avui no us parlarem d'aquest ofici, sinó del que se'n va derivar no massa temps enllà. Quan les relacions comercials establertes entre uns i altres van començar a gaudir de fluïdesa i la confiança permetia comprar "a distància", com aquell qui diu (sense anar més lluny: aquell filet de vaca que tenim tots encarregat setmanalment a la carnisseria, perquè saben que el volem i sempre els el comprem), aleshores va ser necessària la figura d'una altra persona, no necessàriament comerciant, per transportar el producte. I heus ací que arribem a un dels oficis més antics de la Humanitat: el de recader, el transportista.

 

“Quan les relacions comercials establertes entre uns i altres van començar a gaudir de fluïdesa i la confiança permetia comprar "a distància", va ser necessària la figura d'una altra persona, no necessàriament comerciant, per transportar el producte”

 

També se li pot dir missatger, que no només duia mercaderies amb si mateix. En els conflictes bèl·lics, entre mandataris, reis, prínceps i senyors, sempre hi havia la figura disposada a cavalcar quilòmetres enllà per transmetre la informació a una tercera persona. Aquesta figura a sou d'altri ha existit des de les primeres civilitzacions i encara ara perviu. Que li ho diguin al pobre Fidipides, el soldat grec que va córrer més de 200 quilòmetres des de la ciutat de Marató fins a Esparta en dos dies: un missatger, la llegenda del qual va originar la moderna prova de la Marató. Aquí tenim un dels primers referents històrics i mítics, podríem dir-ne.
 

En aquesta antigor, la gent sabia, intrínsecament, no potser de manera massa explícita, que la comunicació era fonamental –això que sembla un concepte d'allò més modern, ves, sempre ha estat cabdal–. Per això, des que va haver-hi els primers transportistes i missatgers, sempre hi havia qui s'oferia a carregar i portar terres enllà productes o missatges. Com que no tothom disposava de mitjans –cavalls, carro– per transportar-ho, sí que podien pagar algú per fer-ho. El procés d'arribada d'un producte era lent: a això s'hi avesava la gent.

 

“Els transportistes seguiran existint mentre no inventem com teletransportar productes”

 

Amb els anys, les comunicacions han millorat en dos sentits. D'una banda, la comunicació comercial és directa, immediata: videoconferències, Internet, telefonia mòbil... Els negocis no poden ser més directes. Els productes no es transporten immediatament, però els missatges sí. Ep! També compten els qui fan la compra des de casa. I les comunicacions també han millorat a bastament amb la inclusió d'avions, cotxes, autopistes i comunicació per terra arreu de la geografia mundial. Si no fos per això, no podríem menjar mangos sud-americans o kiwis neozelandesos!
 

I el que ens queda per avançar: els transportistes seguiran existint mentre no inventem com teletransportar productes. Perquè, per molt que visquem en un món cada cop més virtual, els objectes tangibles sempre els haurà de portar algú!

 

 Article publicat al número 40 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top