0 items
El meu compte

El turisme postbohemi O com fer de la quotidianitat una quotidianitat extraordinària

 

En aquesta nova era, el boom del turisme urbà i la consegüent multiplicació de les formes de viure la ciutat contemporània han donat lloc a noves geografies socials en què la distinció fins ara fonamental en el món del turisme, residents versus no-residents, es va fent borrosa per donar pas a noves figures que van més enllà del turista tradicional, caçador de sights. Un d’aquests nous usuaris urbans són els postbohemis.
 

Terminològicament inspirat en el món bohemi vuitcentista, el postbohemi representa una figura emergent i d’influència progressiva en les ciutats turístiques estrella de les darreres dècades, entre les quals destaca Barcelona.
 

Figura intermèdia i intersticial per excel·lència, més que una nova forma de contracultura conscient, el postbohemi encarna una condició temporal que es reflecteix en un estil de vida provisional, i es caracteritza per ser una persona jove, lleugera, abrivada i volàtil, que sent la compulsió postmoderna pel canvi i que tendeix a desancorar-se de les referències identitàries amb el local enfront del global. O sigui, un cosmopolita empedreït.

 

“Jove, lleuger, abrivat i volàtil, el postbohemi és un dels nous usuaris urbans de la «modernitat líquida»”

 

Sense vinculacions socials particulars, ni en l’àmbit familiar ni en el professional, aquesta nova generació de viatgers veu en els períodes llargs o indefinits d’inactivitat laboral o formativa —tan habituals en els temps actuals— una ocasió per reconfigurar la pròpia quotidianitat en un context espacial diferent. És llavors quan la ciutat, amb la seva extensa oferta, i l’anonimat se li apareixen com el context idoni per satisfer el seu desig de llibertat i d’aprofundiment en els propis interessos i inclinacions. Els requisits d’aquesta ciutat? Que sigui estimulant, llegible i capaç d’inspirar un immediat “sentit del lloc”.
 

Destinació seleccionada. I ara? L’allotjament. Defugint la intermediació de la industria turística, el postbohemi opta per solucions alternatives, com el pis compartit, i tendeix a una permanència relativament extensa que li permeti gaudir d’una elevada condició de mobilitat. Un cop instal·lat, es disposa a absorbir l’atmosfera que li ofereix el nou territori d’atracada: substitueix els circuits turístics tradicionals per recomanacions i prescriptors i interactua amb l’entorn amb l’anhel de poder afluixar els frens inhibitoris per tal de desenvolupar, així, una experiència pròpia que tendeix més aviat a l’hedonisme filosòfic. És a dir: el ser en el centre i el tenir a la perifèria. A partir d’aquí, deixar fluir.

 

Disposat a absorbir l’atmosfera que li ofereix el nou territori, el postbohemi defuig els circuits tradicionals per desenvolupar una experiència pròpia que tendeix a l’hedonisme filosòfic. És a dir: el ser en el centre i el tenir a la perifèria”

 

Barcelona, la ciutat com a promesa de llibertat
 

Mediterrània i cosmopolita, eclèctica i dinàmica, cultural i creativa, i divertida. No hi ha dubte que en els darrers anys Barcelona ha sabut desenvolupar una imatge atractiva de ciutat. Tant, de fet, que s’ha convertit en una de les destinacions predilectes del turisme postbohemi. Entre els highlights: l’atmosfera canaille del centre històric durant les hores nocturnes, l’escenografia d’un MACBA rodejat d’skaters o la Barceloneta i el seu paisatge de cossos interactuant, una zona, aquesta darrera, en què, per un procés de gentrificació, el preu del lloguer se situa avui entre els més alts de la ciutat.
 

Et sents com a casa en molts llocs i en cap en particular? Vols fer de la teva quotidianitat una quotidianitat extraordinària? Potser ha arribat el moment de llegir l’article Paisajes urbanos en la época post-turística. Propuesta de un marco analítico, d’Alan Quaglieri i Antonio Paolo (Scripta Nova: Revista electrónica de geografía y ciencias sociales, 2010), i convertir-te en un dels nous actors turístics que hi descriuen. En un postbohemi, potser?

 

Article publicat al número 34 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top