0 items
El meu compte

El valor del paisatge

 

Sí, el paisatge té valor. I quant! Cal que (re)aprenguem a apreciar-lo amb urgència si volem garantir el nostre benestar en aquest planeta i el de les generacions futures.

 

Cada territori té un paisatge característic que és el resultat visible de la interacció, a diferents escales temporals i espacials, de processos ambientals i socials que tenen lloc al territori. L’elevada humanització de molts espais naturals implica que els diferents elements del sistema social i econòmic han estat les principals causes de la transformació del paisatge. D’altra banda, la dinàmica del sistema econòmic dels darrers anys ha comportat l'acceleració dels canvis en el paisatge i, en molts casos, la seva degradació o, fins i tot, pèrdua. Davant aquesta realitat galopant, s’han iniciat diversos debats sobre el valor o la importància del paisatge, i, en aquest sentit, s’han definit uns quants aspectes i valors a considerar:
 

  • Un paisatge tindrà valor estètic si té la capacitat de transmetre sentiment de bellesa, ja sigui pel significat cultural que hagi adquirit al llarg de la història o per la distribució de colors, formes, diversitat, proporcions, textures i escales dels elements que el conformen.
  • El valor històric del paisatge anirà en funció de la rellevància de les restes presents de l'activitat humana.
  • El paisatge pot generar, en el seu conjunt o en determinats elements, una relació de pertinença i d'identificació per part de la població local. Aquest correspondria al valor identitari del paisatge.
  • L'ús, el gaudi o l’interès que atorgui cada individu o un col·lectiu determinat al paisatge, com per exemple un excursionista, un ciclista o, simplement, un individu que es relaxi tot passejant, determinarà que el paisatge adquireixi o no un valor social.
  • Si un paisatge concret està relacionat amb unes pràctiques o creences religioses o espirituals determinades, aquest paisatge tindrà un valor espiritual.
  • Segons la capacitat que tingui un paisatge de convertir-se en un recurs o actiu econòmic amb vàlua econòmica adquirirà, doncs, un valor econòmic.
  • La capacitat d'un paisatge de proporcionar beneficis econòmics, convertint els seus elements en recursos, és el valor productiu del paisatge.

 

"L’elevada humanització de molts espais naturals implica que els diferents elements del sistema social i econòmic han estat les principals causes de la transformació del paisatge."

 

Certament, després d'aquest llistat ningú pot contradir que el paisatge és un valor. Reconeixent i/o valorant els aspectes ambientals, culturals, visuals i perceptius dels nostres paisatges, contribuïm, sense cap dubte, a enriquir i preservar el nostre entorn i, d'aquesta manera, garantim que tant nosaltres com les generacions futures puguin continuar gaudint de l’entorn que tenim la sort de compartir.

 

Article publicat al número 13 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top