0 items
El meu compte

El veganisme: més enllà de la dieta

 

És en boca de tothom, i qui més, qui menys, coneix alguna persona vegana. Però, què és, realment, el veganisme? Afecta només la dieta dels qui la practiquen?

 

Darrerament, s’ha posat de moda el concepte, tot i que no tothom hi combregui. El veganisme consisteix en una evolució del vegetarianisme. No només estem parlant de deixar de menjar carn (i/o peix), com fan els vegetarians, sinó que els vegans no ingereixen absolutament res que provingui dels animals: no mengen ous, llet, productes làctics, mel... Això: res que provingui dels animals, perquè els consideren com a iguals i rebutgen utilitzar-los per a cap fi.

Una filosofia de vida

El veganisme va molt més enllà de restringir la dieta a determinats productes vegetals. El respecte i la consideració dels animals com a iguals és un pensament gregari que implica molt més que el menjar. Aplicar el veganisme a la vida quotidiana significa, per exemple:

  • No vestir amb pells d’animals de cap mena –és evident– ni amb roba que impliqui explotació d’animals en el seu procés d’elaboració, com la seda o la llana. El cotó, el lli i les fibres vegetals són algunes de les opcions que s’utilitzen.
  • Rebutjar espectacles o entreteniment que inclogui l’explotació d’animals per a l’oci: circs, zoològics, aquaris, toros...
  • Rebutjar tot tipus d’explotació animal, siguin quins siguin els seus fins, habitualment per al consum humà. Estem parlant de granges de porcs, de vaques, de conills, d’aviram... La cria d’animals a nivell industrial utilitza molts recursos i es considera cada vegada més insostenible. Ser vegà, per tant, també implica causar menys empremta mediambiental.
  • Rebutjar qualsevol producte que impliqui l’ús dels animals d’una manera o altra. Per exemple, un moble de fusta polit amb cera d’abelles. O qualsevol producte que hagi estat testat en animals abans de posar-se a la venda, com ara cosmètics o medicaments. O un vehicle amb seients de cuir, o un coixí de plomes d’ànec.

No només és qüestió, doncs, de seguir una dieta vegetal.

 

“El veganisme va molt més enllà de restringir la dieta a determinats productes vegetals. El respecte i la consideració dels animals com a iguals és un pensament gregari que implica molt més que el menjar”

 

Veganismes diversos

I això no és tot! Dins del veganisme, hi ha diverses dietes, amb més o amb menys restricció sobre els aliments. Per exemple, el crudiveganisme, a part de ser un moviment vegà, rebutja tots els aliments que necessitin una cocció massa perllongada o amb aigua massa calenta (que no superi els 40 o 46ºC, perquè les temperatures superiors eliminen propietats, proteïnes i vitamines del producte). D’altra banda, també existeix el frugivorisme, que consisteix a menjar només fruita i, en alguns casos, també fruits secs.

Les crítiques

Sempre hi ha crítiques a tots els pensaments, i aquesta filosofia de vida no n’està exempta, és clar, sobretot pel que fa a la dieta, que, en el crudiveganisme i el frugivorisme, és encara més restrictiva.

La qüestió és: essent vegà, es pot aconseguir una dieta completa, nutritiva, a la qual no falti cap proteïna, vitamina ni enzims naturals? Es pot assegurar que es manté l’energia i la vitalitat tot i no ingerir carn, peix ni cap producte provinent d’un animal? Els seus partidaris, per suposat, afirmen que sí, que tota proteïna o vitamina que provingui dels animals es pot substituir i trobar a la fruita i verdura; que les digestions són més lleugeres i el cos funciona millor. Els seus detractors opinen el contrari, que una dieta sense productes animals no pot funcionar. En tot cas, uns o altres coincideixen amb una cosa: el veganisme ha arribat per quedar-se!

 

“El frugivorisme consisteix a menjar només fruita i, en alguns casos, també fruits secs”

 

Article publicat al número 51 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top