És en boca de tothom, i qui més, qui menys, coneix alguna persona vegana. Però, què és, realment, el veganisme? Afecta només la dieta dels qui la practiquen?
Darrerament, s’ha posat de moda el concepte, tot i que no tothom hi combregui. El veganisme consisteix en una evolució del vegetarianisme. No només estem parlant de deixar de menjar carn (i/o peix), com fan els vegetarians, sinó que els vegans no ingereixen absolutament res que provingui dels animals: no mengen ous, llet, productes làctics, mel... Això: res que provingui dels animals, perquè els consideren com a iguals i rebutgen utilitzar-los per a cap fi.
Una filosofia de vida
El veganisme va molt més enllà de restringir la dieta a determinats productes vegetals. El respecte i la consideració dels animals com a iguals és un pensament gregari que implica molt més que el menjar. Aplicar el veganisme a la vida quotidiana significa, per exemple:
- No vestir amb pells d’animals de cap mena –és evident– ni amb roba que impliqui explotació d’animals en el seu procés d’elaboració, com la seda o la llana. El cotó, el lli i les fibres vegetals són algunes de les opcions que s’utilitzen.
- Rebutjar espectacles o entreteniment que inclogui l’explotació d’animals per a l’oci: circs, zoològics, aquaris, toros...
- Rebutjar tot tipus d’explotació animal, siguin quins siguin els seus fins, habitualment per al consum humà. Estem parlant de granges de porcs, de vaques, de conills, d’aviram... La cria d’animals a nivell industrial utilitza molts recursos i es considera cada vegada més insostenible. Ser vegà, per tant, també implica causar menys empremta mediambiental.
- Rebutjar qualsevol producte que impliqui l’ús dels animals d’una manera o altra. Per exemple, un moble de fusta polit amb cera d’abelles. O qualsevol producte que hagi estat testat en animals abans de posar-se a la venda, com ara cosmètics o medicaments. O un vehicle amb seients de cuir, o un coixí de plomes d’ànec.
No només és qüestió, doncs, de seguir una dieta vegetal.
“El veganisme va molt més enllà de restringir la dieta a determinats productes vegetals. El respecte i la consideració dels animals com a iguals és un pensament gregari que implica molt més que el menjar”
Veganismes diversos
I això no és tot! Dins del veganisme, hi ha diverses dietes, amb més o amb menys restricció sobre els aliments. Per exemple, el crudiveganisme, a part de ser un moviment vegà, rebutja tots els aliments que necessitin una cocció massa perllongada o amb aigua massa calenta (que no superi els 40 o 46ºC, perquè les temperatures superiors eliminen propietats, proteïnes i vitamines del producte). D’altra banda, també existeix el frugivorisme, que consisteix a menjar només fruita i, en alguns casos, també fruits secs.
Les crítiques
Sempre hi ha crítiques a tots els pensaments, i aquesta filosofia de vida no n’està exempta, és clar, sobretot pel que fa a la dieta, que, en el crudiveganisme i el frugivorisme, és encara més restrictiva.
La qüestió és: essent vegà, es pot aconseguir una dieta completa, nutritiva, a la qual no falti cap proteïna, vitamina ni enzims naturals? Es pot assegurar que es manté l’energia i la vitalitat tot i no ingerir carn, peix ni cap producte provinent d’un animal? Els seus partidaris, per suposat, afirmen que sí, que tota proteïna o vitamina que provingui dels animals es pot substituir i trobar a la fruita i verdura; que les digestions són més lleugeres i el cos funciona millor. Els seus detractors opinen el contrari, que una dieta sense productes animals no pot funcionar. En tot cas, uns o altres coincideixen amb una cosa: el veganisme ha arribat per quedar-se!
“El frugivorisme consisteix a menjar només fruita i, en alguns casos, també fruits secs”
Article publicat al número 51 de D'estil.