0 items
El meu compte

Els 40 plaers de Daniel Ruiz-Trillo

 

Daniel Ruiz-Trillo, el poeta, escriptor i activista cultural –col·laborador de la nostra revista– presenta el seu nou llibre, 40 plaers, on proposa un estil de vida calm, a imatge del carpe diem horacià.

Quan el soroll, una quotidianitat veloç, l’estrès i l’angoixa es converteixen en el pa de cada dia, és quan més enyorem, quan més demandem una existència plàcida i asserenada per mantenir l’ànima sana. És així com neix la filosofia slow, la de la vida contemplativa, la necessitat de donar un repòs cada cop més necessari a unes ments cada cop més cansades.

 

"40 plaers són un seguit de petits plaers que fan la vida més rica i plena, amb els quals ens podem identificar fàcilment"

 

Aquesta és la idea principal que es desprèn dels 40 plaers de Ruiz-Trillo. Quaranta moments especials per a l’autor, petites experiències que reivindiquen aquesta escapada temporal, fugaç, d’un dia a dia angoixant. 40 oasis en el desert de la rutina, alguns bocins dels quals hem pogut veure a D’estil amb anterioritat. Moments que ens permeten endinsar-nos en l’experiència vital de l’autor i ens fan apropar-nos, gairebé sense proposar-nos-ho, al seu cercle familiar, íntim, al seu pensament. Una prosa oceànica, amb més profunditat que superfície, avala Ruiz-Trillo en la descripció de moments tan nostrats com un pícnic en bona companyia, una migdiada o les coses normals. Menciona diverses vegades la seva passió pel bon menjar, per la cervesa, per la seva parella, pel F. C. Barcelona. Més d’un cop glosa en favor de la mandra. No hi ha res de dolent en prendre’s un diumenge de descans, o un dissabte de pocs quefers. Aquesta és la filosofia slow que proposa un poeta i alhora un home de mitjana edat que ha après a valorar aquests moments per sobre de tot.

 

"40 plaers és un llibre carregat de proses breus, de lectura àgil i distreta"

 

Bé, potser no són ben bé 40 plaers. Per exemple, hi ha un capítol breu, intens, d’una plana, que no és un sol plaer, sinó que són ni més ni menys que –irònicament– 40 coses odioses. Odia les faltes d’ortografia dels llibres, per exemple. És al mateix moment un petit contrapunt a la resta de plaers i un alliberament (i, per tant, un plaer) per part de l’autor.

L’altra excepció és l’últim capítol. És un bonus dedicat al lector, una pàgina en blanc perquè hom apliqui el seu dret a decidir i hi afegeixi el seu plaer preferit, completant així l’obra d’una manera més personal.

Daniel Ruiz-Trillo és conegut per ser el creador del blog Versos.cat (que enguany va ser escollit el millor blog de literatura de Catalunya) i per ser l’ànima del festival Poemestiu. La seva trajectòria literària encara té molts anys per endavant, però de moment, aquesta acurada obra fa que sigui un plaer llegir els seus quaranta ídem.

 

Article publicat al número 25 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top