0 items
El meu compte

Els booktubers - La nova comunitat del fetitxisme llibresc

 

Submergits en un entorn canviant dominat per la tecnologia digital, hem vist com la nostra manera de relacionar-nos ha anat variant i, amb aquesta, han anat sorgint noves formes de creació de continguts culturals. Una d’aquestes formes la lideren els booktubers, una nova tendència que ja està començant a qüestionar més d'un prejudici.
 

Similar al dels youtubers però més especialitzat, el gènere booktube té l’origen al món anglosaxó, però en els darrers anys s’ha fet present a tot el món, especialment a l’Amèrica Llatina, Estats Units, Espanya i França, generant una nova comunitat de crítics literaris que comparteixen una mateixa dèria: escampar el plaer de la lectura a través de la xarxa.

 

“El gènere booktube té l’origen al món anglosaxó, però en els darrers anys s’ha fet present a tot el món generant una nova comunitat de crítics literaris que comparteixen una mateixa dèria: escampar el plaer de la lectura a través de la xarxa” 

 

Es tracta de joves entusiastes, creatius, originals i, sobretot, lectors empedreïts i autèntics artistes a YouTube que han substituït els clubs de lectura pels vídeos casolans. Sí, sí, com ho llegiu! Des de casa comparteixen la seva passió pels llibres enregistrant vídeos de breu durada, amb una estètica moderna i amateur, una presència molt propera i un to personal i informal, en què ressenyen les seves darreres lectures, recomanen novetats, mostren les seves biblioteques i fomenten el debat literari. I per si això fos poc, ells mateixos s’encarreguen de l’edició, musicalització i difusió de les seves creacions a les xarxes socials. #Massa.
 

Llegir-gravar-compartir, llegir-gravar-compartir, llegir-gravar-compartir... Aquesta és la sèrie amb què aquesta nova generació de nadius digitals lletraferits amplien el significat i l’experiència literària, la mateixa sèrie amb què s’han desmarcat de la vella crítica i han atret la indústria editorial. I és que els booktubers juguen en una lliga diferent, la lliga dels book tags (jocs o preguntes), els challenges (reptes), els wraps up (llibres del mes) i els book shelf tours (recorreguts guiats pels prestatges de les seves biblioteques), entre tants altres, que pengen i difonen i amb què interaccionen amb la seva comunitat de subscriptors o viewers que els segueixen, els comenten i fins els prenen com a referents.

 

“Llegir-gravar-compartir. Aquesta és la sèrie amb què aquesta nova generació de nadius digitals lletraferits amplien el significat i l’experiència literaris, s’han desmarcat de la vella crítica i han atret la indústria editorial” 

 

Erigint-se com el gran fenomen de prescripció literària del moment, la moguda booktuber s’expandeix sumant seguidors dia a dia, també adults i fins i tot escriptors consagrats, i fent notar la seva presència en trobades i fires literàries arreu del món. Per posar alguns exemples, a casa nostra destaquen els noms del Bernat, la Marta, la Nessie i l’Aby, quatre joves booktubers pioners a Catalunya que gestionen tres canals de Youtube amb més de 300 seguidors: Perduts entre llibres, Recomanacions de llibres i El món és un mot. O el de l’escriptora Gemma Lienas, que ja fa més de dos anys que encomana les ganes de llegir a través del seu canal.
 

El jovent no llegeix? La literatura i les noves tecnologies són incompatibles? La lectura no pot ser una pràctica col·laborativa? Encara no coneixeu els booktubers? #Perfavor.

 

Il·lustració: Alberto Malaccorto

Article publicat al número 35 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top