0 items
El meu compte

Perquè els colors també són importants (en la dieta)

 

A aquelles persones que vulguin abaixar pes o millorar la seva alimentació basant-se en una dieta equilibrada per mantenir un bon estat de salut, els pot interessar aquesta proposta. És la dieta dels colors, i es basa en buscar l’equilibri al plat a partir de cinc tons concrets: el violeta o blau, el vermell, el verd, el blanc i el taronja o groc, la combinació cromàtica perfecta per aportar els minerals, les vitamines i els nutrients que necessitem.

 

La medicina xinesa i la medicina quàntica tenen en compte el valor dels aliments segons la vibració que desprenen, i els classifiquen a partir dels seus colors, que associen als òrgans vitals i als xacres. Sembla complicat, però és tan simple com això: prendre aliments de color violeta (o blau), vermell, verd, blanc i taronja (o groc) al llarg del dia, encara que no apareguin tots al mateix plat. Això sí: és preferible prendre-se’ls crus per obtenir més quantitat de nutrients, i allunyar-se dels productes industrialitzats, comercialitzats en llaunes o envasos d’alumini, perquè el procés de manufactura a què estan sotmesos disminueix en gran mesura la seva aportació nutricional. En tot cas, si es consumeixen cuinats, sempre és millor optar per coccions que no arribin a la temperatura d’ebullició, com ara el vapor.
 

En consumir aquests aliments frescos diàriament, garantim una baixa aportació calòrica i un bon contingut de minerals, vitamines, fibra i altres nutrients que ens poden ajudar a disminuir el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis, colesterol i càncer.

 

“És tan simple com això: prendre aliments de color violeta (o blau), vermell, verd, blanc i taronja (o groc) al llarg del dia”

 

Menjar pels ulls
 

La dieta dels colors (com totes, de fet) també es menja pels ulls, i és que el sentit de la vista a l’hora de menjar és un dels més importants. Quan tenim un plat al davant, s’activen els nostres sentits, però, especialment, els de l’olfacte i la vista. Això passa, sobretot, amb les verdures i les fruites, que ens arrelen més a la natura, a la Mare Terra, a la vida. Només cal adonar-se de la quantitat de tons que s’exhibeixen en una verduleria o en una fruiteria en contraposició al que passa en una carnisseria, on només en trobem dos o tres que giren al voltant del vermell.

 


El poder dels colors

El violeta i el blau. Els aliments d’aquest color (els nabius, les cireres, les móres, les figues, el raïm negre, les albergínies, la col llombarda, la remolatxa...) contenen altes dosis d’antioxidants que protegeixen les cèl·lules dels radicals lliures, i una bona dosi de fitoquímics, que ajuden al bon funcionament del sistema circulatori, a mantenir la salut del sistema urinari i a preveure diferents tipus de càncer.

El vermell. La pigmentació vermella (com la dels pebrots vermells, els tomàquets, els raves, les maduixes, la síndria, les magranes...) indica que es tracta d’aliments rics en antioxidants, com el licopè o les antocianines, que ens ajuden a gaudir d’una bona salut cardiovascular, a mantenir la memòria i a disminuir el risc de patir càncer i malalties del sistema urinari.

El verd. L’alvocat, el kiwi, el raïm verd, les bledes, les carxofes, els espàrrecs verds, els espinacs o la col són aliments rics en luteïna, un potent antioxidant, així com en potassi, vitamina C, vitamina K i àcid fòlic, molt important –aquest darrer– durant l’etapa de gestació, ja que redueix el risc de malformacions fetals. Els aliments verds també ajuden a prevenir el colesterol, ja que milloren la circulació de la sang, i a prevenir malalties cardiovasculars.

El blanc. Les propietats que contenen els aliments blancs (és a dir, els alls, els naps, la coliflor, les cebes, els porros, les endívies, els xampinyons, els espàrrecs blancs, les peres, el meló...) vénen donades pel seu contingut en fitoquímics, com l’al·licina, que és un potent antioxidant, així com en vitamines i minerals, especialment, el potassi. Aquest grup d’aliments ens ajuden a augmentar les defenses i, per tant, a millorar la nostra resistència davant qualsevol factor extern; contribueixen a reduir els nivells de colesterol i la pressió arterial, i prevenen la diabetis del tipus II.


 


La dieta diària, un vano de colors 

Per esmorzar, plats violetes i blaus = energia d’arrencada. Fruita fresca, fruits secs, cereals, cacau...

Per dinar, plats verds, vermells, taronges i grocs = energia de manteniment. Vegetals, carns...

Per sopar, plats blancs = energia de relaxació. Verdures i fruites blanques, patates, pastes...


 

 Text: Laura Margall, nutricionista

 Article publicat al número 39 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top