0 items
El meu compte

Els decoradors del nostre Nadal

 

Vet aquí tot un seguit d’oficis que mai es perdran mentre la tradició nadalenca segueixi viva: pessebrista, fabricant/venedor de caganers, fabricant/venedor de tions, venedor d’avets… Són, sense cap mena de dubte, els decoradors del nostre Nadal!

 

La tradició nadalenca és molt i molt nostrada, a Catalunya. Des de fa temps, la celebració de les Festes de Nadal ha transcendit la litúrgia i la religió i s’ha convertit en tot un emblema per a aquestes dates, dotant-se d’una entitat pròpia i d’una vitalitat enorme. Fins i tot els qui no són catòlics s’impregnen dels valors i sentiments que es desperten aquests dies: la il·lusió, la felicitat, l’alegria, la compassió, la solidaritat...

És gràcies a la vitalitat de la tradició nadalenca catalana que hi ha un seguit de menesters o tasques, que potser no són oficis per si sols, o són feines estacionals –només en aquesta època–, però sí que li serveixen per guanyar-se la vida a més d’un. És el cas, per exemple, del pessebrista o del fabricant/venedor de caganers, tions i avets. Cadascun és un món!

 

El pessebre, que no falti

Aquest menester es pot abordar de dues maneres diferents: la del fabricant/venedor de pessebres i la de l’aficionat que hi professa un gran amor. Ambdues tenen el seu què.

La història dels pessebres es remunta al Nadal de l’any 1223, quan Francesc d’Assís va crear-ne el primer. Si bé, en un principi, les representacions en època medieval tenien més tendència a ser escultòriques (com les representacions que hi havia a les esglésies), amb els anys es va anar traspassant la tradició a les llars catalanes. Ja hi ha constància, al segle XVI, de pessebres a nombroses cases de Catalunya. Aquestes primeres representacions comptaven amb elements naturals (com molsa, galzeran, escorça d’arbre...) i amb figures tallades toscament a mà. Qui hi tenia més traça, millor pessebre feia!

Amb els segles, l’especialització i la tecnologia han permès que es puguin fabricar pessebres a mà, tallats amb materials diversos i amb tota mena de detalls. Per això va ser possible el naixement de la figura del fabricant i venedor de pessebres. Es poden trobar a totes les fires i mercats de Nadal, com la famosa Fira de Santa Llúcia de Barcelona. És un ofici entranyable!

I encara més: a Catalunya ens prenem tan seriosament els pessebres que existeixen associacions de pessebristes des del segle XIX, els quals fomenten la creació i exposició de pessebres, i la cultura pessebrística en general. Hi ha associacions pessebristes destacades a Terrassa, Sabadell o Olot, per exemple. Sovint, també és una tradició fer concursos de pessebres entre botiguers, o entre veïns i veïnes del mateix poble. Hi ha, fins i tot, famílies senceres que esperen el Nadal amb el doble d’il·lusió perquè han fet del pessebrisme tot un art.

 

“La història dels pessebres es remunta al Nadal de l’any 1223, quan Francesc d’Assís va crear-ne el primer”

 

Caga Tió, caga ametlles i torró!

El Nadal no seria el mateix, a Catalunya, sense els tions. L’origen del tronc de Nadal per excel·lència es perd en el temps, però es creu que remet a la celebració de l’arribada del solstici d’hivern, ja que, antigament, el tió també es cremava perquè portés llum i escalfor per a l’hivern entrant. I ep! No era tan guapo com ara! No tenia cara, ni barretina. Aquests trets els hem afegit al segle XX.

És el fet que no tothom disposi de temps per anar a buscar el tió al bosc, com s’havia fet sempre, que ha fet néixer la figura del fabricant i venedor de tions. Actualment, se’n poden trobar de totes les mides i a totes les fires de Nadal, amb totes les cares possibles, i amb barrets de tota mena. Sovint se’l veu amb una cara somrient i barretina, però. És simpàtic, i a la mainada els encanta. Els que són de fora de Catalunya se’n fan creus, però, realment, ens és igual. I per molts anys ens caguis regals, Tió de Nadal!

 

“L’origen del tronc de Nadal per excel·lència es perd en el temps, però es creu que remet a la celebració de l’arribada del solstici d’hivern”

 

L’avet, també!

La tradició germànica, celta i pagana (precristiana) de celebrar el solstici d’hivern amb un arbre, símbol de la vida i la regeneració, encara és present avui dia en l’arbre de Nadal. Ha perdurat durant segles i sempre s’ha acostumat a decorar: amb espelmes i fruites, antigament, i ara, amb lluentons, garlandes i boles. Per això, la persona que planta, té cura d’aquests arbres (habitualment avets) i després els ven cada vegada s’ha vist més. Amb fires d’especial anomenada, com la d’Espinelves, té l’ofici garantit!

 

“La tradició germànica, celta i pagana (precristiana) de celebrar el solstici d’hivern amb un arbre, símbol de la vida i la regeneració, encara és present avui dia en l’arbre de Nadal”

 

El caganer, la vida més enllà del pessebre

El pessebre gira entorn del naixement del nen Jesús, l’establia, l’anunciació (amb l’àngel) i l’arribada dels tres Reis Mags d’Orient. Hi ha una figura, però, que s’ha guanyat a pols la seva transcendència més enllà del pessebre, pròpiament: el caganer. Nascut possiblement durant el segle XVIII, representa una escena costumista, irònicament gràfica, relacionada amb la vida rural.

La qüestió és que la seva popularitat va anar creixent fins que es va convertir en una figura indispensable per a tots els pessebres de Catalunya, on es feu tradició amagar-lo.

Amb l’arribada de la tecnologia, com amb el cas dels pessebres, han arribat els fabricants especialitzats en caganers i, és clar, els caganers han guanyat en personalitat. Si bé el clàssic és un home vestit de pagès, amb faixa i barretina, s’ha estès el divertit costum d’elaborar figures de personatges públics i famosos en la famosa postura compromesa (molts futbolistes, polítics i cantants s’hi ha vist retratats). I se’n fan de totes les mides! Fins i tot hi ha fabricants que poden elaborar figures personalitzades. Sense cap mena de dubte, la dels caganers és una tradició que encara té molts anys de volada!

 

Article publicat al número 48 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top