0 items
El meu compte

Els eduquè?

 

Els vídeos formatius de Youtube són una tendència en auge que ha fet possible el naixement d’una nova professió en l’àmbit digital: els edutubers.

 

Les noves tecnologies, internet i les xarxes socials han canviat la nostra manera de viure. Pràcticament res es continua fent de la forma tradicional que hem après dels nostres avis i pares. Ara, ens sembla impossible –i gairebé insuportable– seguir la nostra rutina diària sense tenir a la vora el telèfon mòbil. Estar en contacte amb la família i els amics sense importar la distància ja no és cap raresa, igual que realitzar tota mena de gestions i tràmits en línia, siguin compres o pagaments i transferències bancàries. Tampoc ho és aprendre mitjançant Youtube. Són els edutubers, i ja són aquí.

 

“La narració oral, un llenguatge col·loquial i l’ús de la primera persona per explicar un concepte o una experiència són alguns dels motius que justifiquen l’èxit de Youtube”

 

L’èxit de Youtube

Els espanyols dediquen 55 minuts diaris de mitjana a les xarxes socials, xifra que augmenta a 58 minuts en el cas dels més joves. De les diverses activitats que s’hi realitzen, veure vídeos ocupa la segona posició. En aquest àmbit, la xarxa social per excel·lència és Youtube, que cada dia rep mil milions de visites d’usuaris que volen aprendre alguna cosa, i es comparteixen més d’un milió de continguts.

La varietat de coneixements que s’hi busquen no té límits; des de saber fer una nova figura de papiroflèxia o d’amigurumi fins a veure, pas a pas, com s’elabora un pastís, entendre conceptes científics... Aquesta plataforma audiovisual s’ha convertit en una font d’informació inesgotable, especialment per als més joves. El 70% dels mil·lennistes que usen Youtube han vist algun vídeo amb la finalitat d’assimilar un nou concepte o aprofundir sobre alguna qüestió.

La narració oral, un llenguatge col·loquial i l’ús de la primera persona per explicar un concepte o una experiència són alguns dels motius que justifiquen l’èxit d’aquesta plataforma. La possibilitat d’aprendre, per exemple, una nova habilitat fent un gest tan senzill com veure un vídeo genera satisfacció i seguretat en l’usuari, que observa com supera reptes i augmenta els seus coneixements en un període relativament curt.

 

“Els edutubers són creadors de contingut que utilitzen el format audiovisual i l’extraordinari abast de Youtube per ensenyar, de forma gratuïta, tota mena de coneixements: matemàtiques, ciència, música, història..”

 

Una nova forma de divulgar

Aquest escenari digital de formació ha impulsat el sorgiment de noves figures divulgatives anomenades edutubers, que són youtubers especialitzats en ensenyament i divulgació; és a dir, creadors de contingut que utilitzen el format audiovisual i l’extraordinari abast de Youtube per ensenyar, de forma gratuïta, tota mena de coneixements: matemàtiques, ciència, música, història... A més, dins del món dels youtubers ja existeixen diverses classificacions en funció del tema que es tracti. Les més conegudes són videojugador (gammer), cuinòfil (foody), infoentreteniment (infotainment), etc.

El format audiovisual ja és el preferit de la generació Z –els nascuts després de 1996–, que tria els continguts educatius de Youtube en comptes dels llibres escolars. No es tracta de deixar de banda els mètodes tradicionals, sinó de fer que els vídeos siguin un material complementari que satisfaci les necessitats educatives dels joves d’avui dia, com ara l’aprenentatge basat en reptes, la formació activa o les classes inverses. Entreu-hi i veureu!

 

Article publicat al número 52 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top