0 items
El meu compte

Els límits dels drons

 

Acabeu de comprar un dron i friseu per fer-lo volar una estona. Però, ep! Sabeu que té limitacions que heu de tenir en compte per no caure en una il·legalitat o la negligència?

 

No voleu que el dron de casa agafi pols; voleu fer-lo servir de seguida! Ja l’heu provat al jardí i tot funciona a la perfecció. Només falta sortir a camp obert, fer-lo volar enllà i gaudir de l’experiència. Cal, però, tenir en compte uns quants factors importants per tal d’utilitzar-lo en zones públiques. D’una banda, factors legals; de l’altra, per simple seguretat, tant del dron com de les persones que hi ha a la vora. Vegem-ho!

Cal una llicència?

Primer de tot: és necessària una llicència? Sí, però només en cas que l’ús del dron sigui professional; és a dir, si sou fotògrafs, agències de comunicació, productores de TV... Totes aquestes estan obligades a disposar d’una llicència per pilotar el dron i, a més, acreditar que el pilot es troba en condicions de salut per pilotar-lo. Quan se’n faci un ús lúdic, en canvi, no cal; si bé, no està de més conèixer alguns aspectes legals al voltant del dron.

 

“La llicència només cal en cas que l’ús del dron sigui professional”

 

I una assegurança?

Contractar una assegurança de responsabilitat civil no és obligatori, però sí recomanable. En cas que hi hagués algun contratemps, serà molt útil.

Aquí sí. Aquí no

Les limitacions en l’espai de vol dels drons també s’han de tenir en compte quan els utilitzem fora de casa. Són aquestes:

  • No es pot fer volar un dron a menys de 8 quilòmetres d’un aeròdrom o aeroport. Per petit que sigui, si xoca o s’introdueix dins la turbina d’un avió, pot causar un accident d’envergadura.
  • Tampoc es pot fer servir un dron dins d’un espai aeri controlat, o a prop d’una base militar.
  • El dron sempre s’ha de fer volar de dia, amb bona visibilitat, i amb un clima que no pugui causar problemes (que no plogui o que no faci molt de vent, per exemple). Malgrat això, els drons de menys de 2 quilos poden volar de nit, sempre que no superin els 50 metres d’alçada, que, si els allunyem massa, no els veurem!
  • El dron s’ha de fer volar, també, dins del camp de visió del pilot (que no el perdem de vista, vaja), i no es pot desplaçar més amunt de 120 metres sobre el terra.
  • Si el fem volar en una ciutat o sobre persones, no podem superar els 20 metres d’alçada, i han de ser drons que pesin menys de 250 grams.

 

“No es pot fer volar un dron a menys de 8 quilòmetres d’un aeròdrom o aeroport”

 


El futur ja és aquí!

Les lleis que ja s’han elaborat al respecte dels drons aniran variant conforme en creixi l’ús i les seves funcions i sigui habitual veure’ls sobrevolar l’espai aeri, amunt i avall, per complir amb el seu objectiu. Tot i així, la legislació ja existent contempla multes des de 60 fins a 225.000 euros, en el pitjor dels casos, sense comptar indemnitzacions, reparació de danys que es causin... Cal vigilar, també, de no vulnerar la intimitat de les persones que puguin ser fotografiades per un dron!

No hi ha cap mena de dubte que els drons són el futur. Ara potser encara es troben a les beceroles, però la seva tecnologia avançarà a un gran ritme, com ha avançat la tecnologia mòbil o la informàtica. Es calcula que, en poques dècades, els drons seran utilitzats per a molts menesters que impliquin un transport ràpid de mercaderia, per captar imatges de tota mena, col·laborar en tasques de rescat i exploració... Estarem atents, per veure com avança el sector!


 

“Els drons de menys de 2 quilos poden volar de nit, sempre que no superin els 50 metres d’alçada”

 

Article publicat al número 51 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top