0 items
El meu compte

Els pescadors, habitants del mar

 

Mentre un ésser humà visqui a prop del mar, sempre existirà la pesca. Potser aquesta és una afirmació típica i tòpica, però no per això menys certa: la pesca constitueix una de les activitats més antigues de la Humanitat. I és que, enmig de la lluita per la supervivència, mai estava de més una nova font d’alimentació. No era pas ruc qui ho va provar per primera vegada, no!
 

Ja n’existeixen restes prehistòriques de fa 40.000 anys. En els ossos trobats a diverses excavacions asiàtiques, un cop analitzats a consciència, hi ha proves fefaents que aquests prehistòrics humans ja havien consumit peixos d’aigua dolça.

 

Fa 40.000 anys ja consumíem peixos d’aigua dolça, i les primeres pintures en les quals es té constància de l’activitat pesquera daten del 2000 a. C.”

 

Uns inicis dificultosos
 

Se suposa que els principis no deurien ser fàcils! De primeres, ho provaven a mans nues. Els més afortunats, deurien menjar un peix a la setmana. Mica en mica, però, hom s’especialitza a base d’assaig i error, i a base de generacions. A pas de bou, les persones van començar a inventar estris adequats per caçar el peix, aquell àpat exquisit que s’esmunyia de les mans i saltironejava enllà del corrent d’aigua o dels llacs. Primer, llances, petites xarxes teixides a mà, fins i tot amb rudimentaris arcs i fletxes. I avui ens costa d’encertar una diana de cinc pams amb un arc professional i polit! Els hams van ser un dels grans invents de la Humanitat, que encara perdura arreu i que, com tots els invents importants, és anònim.

 

Vertader amor pel mar
 

També a poc a poc, l’ésser humà va anar encoratjant-se més i més en el misteri de les aigües. Les primeres barques circulaven, cada cop més grosses, alhora que milloraven els estris de pesca i fins i tot s’endinsaven a la mar, aquell monstre inhòspit i acollidor que atemoreix i enamora alhora. Hom suposa que, en algun moment, aquests primers pescadors ja van establir aquella estranya i profunda relació que tenen els mariners d’amor a la mar, amant ingrata i calmosa. Els pobles arran de costa ja començaven a tenir sentit i raó de ser: la seva vida estava dedicada a la mar i a la vida pesquera. Els déus del Mar van començar a aparèixer als panteons de deïtats, representant aquella mola infinita i capriciosa, un xic diferent de la resta de la naturalesa, que els donava menjar i els en treia per igual. Les primeres pintures en les quals es té constància de l’activitat pesquera, que és tan vella com la Humanitat, són egípcies i daten del 2000 a. C.

 

Hem avançat a passos de gegant en l’ofici de pescador, però l’essència de la pesca roman sempre inamovible”

 

Als plats d’arreu i a les biblioteques
 

Des d’aleshores, que només s’ha fet que avançar en l’art de la pesca. No en va, el peix forma una part cabdal de tota mena de dietes, pel seu contingut ric en Omega 3, greixos insaturats –ep! Són greixos dels bons!–, fòsfor, zinc... Fet i garbellat, bones viandes per a l’estómac i per a la testa. Els mediterranis en mengem! Els asiàtics, també. Els africans. Arreu es menja peix, i ningú dubta de la seva virtut. Per això, l’ofici de pescador és tant bàsic com necessari. No en va, un reguitzell de novel·les clàssiques tenen aquesta faceta com a protagonista: la ferotge Moby Dick, de Herman Melville, o la immortal El viejo y el mar, d’Ernest Hemingway...
 

Hem avançat a passos de gegant en l’ofici de pescador: grans baleners i vaixells que pesquen per tones; piscifactories que produeixen a milers; la pesca convertida en esport i oci per a alguns; i fins i tot tenim peix fresc del dia a supermercats, peixateries i, ara, també a casa! Però l’essència de la pesca roman sempre inamovible: l’home contra els elements, la satisfacció d’aconseguir vèncer, per uns segons, aquella entitat superior que és la naturalesa.

 

 Article publicat al número 38 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top