0 items
El meu compte

Em permets que et presenti?

 

Moltes vegades tenim la impressió que s’obliden de nosaltres quan entrem en una reunió o anem de festa. Per què no ens presenten? La sensació que ens deixen de banda, o el fet que deixem de racó una persona sense haver-la presentant, resulta una falta de consideració del tot incorrecte, segons les convencions socials.

 

Pensem, per exemple, què fem quan anem pel carrer amb una altra persona i ens trobem un conegut. La majoria de vegades ens posem a parlar amb la persona que hem trobat sense presentar el nostre acompanyant, de forma que aquest queda desplaçat i, el nouvingut, desconcertat, perquè no sap qui és aquell que ens acompanya. És en aquests moments quan hem de saber treure partit de la situació i, sigui qui sigui el nostre acompanyant, presentar-lo sempre. Pensem que gairebé cada dia tenim l’oportunitat de presentar i de ser presentats, ja sigui a la feina, al carrer o a un restaurant, i això ens permetrà entrenar-nos bé en aquesta àrea.
 

La cortesia especifica que cal presentar la persona més jove a la persona més gran, sense demanar l’edat de ningú, mentre que el sentit comú ja indica aproximadament qui ha de ser presentat a qui, sense haver de mostrar-se indiscret. Independentment de la formalitat, el context, la situació, l’emplaçament o l’esdeveniment al qual assistim, s’ha de respectar l’ordre de presentació per edats. La consigna és ser natural i pronunciar bé el nom de les persones que presentem. Per exemple: “Senyor X, m’agradaria presentar-li la senyora Y”. En cas que es tracti d’una persona més jove, actuarem de la següent manera: “Si em permets, et presentaré el senyor X”.

 

"Canviar el nom d’algú per no haver escoltat amb atenció significa que no l’hem tingut en compte i suposa una falta de deferència."

 

En els detalls està l’encert
 

Respecte als càrrecs de les persones que coneixem, sempre s’han d’esmentar en les presentacions, a menys que la persona no vulgui ser presentada d’aquesta forma.
 

També és important saber escoltar el nom i el cognom de les persones que ens presenten i memoritzar-los immediatament. Canviar el nom d’algú per no haver escoltat amb atenció significa que no l’hem tingut en compte i suposa una falta de deferència. Si no l’hem entès bé, és millor demanar que ens el repeteixin de nou, però mai variar-lo; i, si per contra, hem oblidat el nom de la persona que hem de presentar, podem demanar-l’hi una vegada.
 

En el cas que haguem de presentar diverses persones, procedirem una per una tot donant una breu explicació de cadascuna d’elles. Pensem que, encara que es tracti d’un grup d’amics, cadascú té un nom i sempre és agradable que se’ns personalitzi.
 

Recordeu que el protocol social no es limita només a autoritats i personalitats rellevants, sinó que el podem aplicar a la nostra pròpia educació per afrontar qualsevol situació de la vida quotidiana amb total garantia.

 

 

Article publicat al número 3 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top