0 items
El meu compte

En gra o mòlt? Mòlt o en gra?

El cafè mòlt és una de les opcions més comuns a l'hora de preparar aquesta beguda a casa. Sol ser també l'elecció més econòmica, si la comparem amb les càpsules monodosi i el cafè en gra, però cada opció té els seus avantatges i inconvenients, i depenaen dels gustos de cadascú (i de la cafetera que tinguem, és clar!). En qualsevol cas, n’hi ha de forts, molt forts, més suaus, més amargs, més dolços, més intensos... La varietat està servida!

 

Sobre el cafè mòlt

D’entrada, el cafè mòlt s'obté després d'un procés de mòlta, que pot ser molt variat, per després envasar-lo hermèticament amb la finalitat que conservi tot el seu sabor i aroma. Tot i així, sempre queden afectats (el sabor i l’aroma, volem dir). Depenent de la seva torrefacció, s’obtindran, precisament, un sabor, una aroma, i unes propietats ben diferents. Els tres bàsics que es poden trobar al mercat són aquests:

  • Cafè torrefacte. En aquest cas, es parteix d'un gra natural d’una qualitat més baixa que la resta, motiu pel qual és més barat. Durant el procés de torrefacció, se li van afegint sucres, i això emmascara el seu sabor original, però el protegeix de la humitat i li atorga una vida més llarga.
  • Cafè natural. A aquest, no se li afegeix res. Té més aroma, però és més suau que el torrefacte. En general, també resulta un xic més car, però això dependrà de la seva qualitat.
  • Cafè mescla. No és difícil d’endevinar: aquest cafè combina el torrefacte i el natural en diferents proporcions. La barreja pot ser del 50%, o bé pot tenir un 80% de cafè natural i un 20% de cafè torrefacte.

 

“Una varietat de cafè no sempre procedeix d'un mateix lloc de cultiu”

 

Sobre el cafè en gra

Pel que fa al cafè en gra, es conserva millor, però cal tenir en compte que sempre és preferible moldre’l en petites quantitats i, si és possible, just abans de fer-lo perquè no perdi les seves propietats, perquè s’oxida molt fàcilment. En aquest cas, també n’hi ha de diverses varietats, però les més comuns són:

  • Cafè aràbic. Els grans amants del cafè solen escollir aquesta opció, que, alhora, varia segons la seva denominació d’origen.
  • Cafè robust. Originari del Congo, pot tenir fins al doble de cafeïna que l’anterior.

Això sí: una varietat no sempre procedeix d'un mateix lloc de cultiu. De fet, al mercat hi ha disponibles molts cafès que són producte de la mescla de cafès de diferents procedències, encara que la seva varietat sigui la mateixa. I és que el cafè es pot conrear, no només en molts països, sinó en altituds molt diferents, fet que el dotarà d’un caràcter o un altre, com passa amb el vi.

L’altitud sí importa

El cafè conreat en zones d'alta muntanya, per damunt dels 1.500 metres, té un sabor més afruitat i floral; el que creix a 1.200 metres d'altitud, ofereix notes cítriques, amb record de vainilla o amb tocs de xocolata i/o nous; el que està en zones mitjanes, a uns 900 metres, és més dolç i amb una acidesa baixa, i, finalment, el cafè conreat a zones baixes pren sabors molt suaus amb gust de terra.

 

“Al cafè torrefacte, se li van afegint sucres durant el procés de torrefacció”

 

 

Digues-me la cafetera que tens i et diré... com l’has de moldre

Segons el tipus de cafetera que tinguis, el cafè en gra hauria de passar per un procés diferent de mòlta. Tal com ho llegeixes!

  • Si tens una cafetera italiana... El gra ha de ser fi, com els grans de sucre. Sabràs que ho has fet bé perquè, si prens el cafè mòlt amb els dits, se’n podrà desprendre fàcilment.
  • Si tens una cafetera francesa (amb èmbol)... Com que, en aquestes cafeteres, s'infusiona el cafè, la mòlta ha de ser gruixuda. En aquest cas, el cafè no taca gens els dits.
  • Si tens una cafetera exprés... Aquestes cafeteres fan el cafè en pocs segons, per tant, la mòlta del gra ha de permetre extreure’n tot el sabor possible, o, el que és el mateix: cal moldre el gra molt fi, gairebé com si fos farina. Alerta, però, perquè, si et passes, pot resultar massa amarg! En aquest cas, el cafè mòlt s’hauria d’enganxar als dits.
  • Si tens una cafetera de filtre... La mòlta ha de ser una mica superior al de la cafetera italiana, quelcom similar al que es comercialitza ja mòlt i empaquetat.

Recorda!

  • A l’hora de fer un cafè, utilitza aigua mineral perquè no tingui mal gust, especialment si vius en una zona d’aigües dures, o bé, pots comprar una destil·ladora d'aigua, mitjançant la qual s’aconsegueix una aigua pura ideal per preparar cafè.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top