0 items
El meu compte

Enganxats a la tecnologia?

 

Els mesos de confinament i la nova normalitat marcada per les restriccions han generat el brou de cultiu perfecte perquè els infants estiguin tot el dia amb el mòbil o la tablet a les mans. De fet, durant el temps que no vam poder sortir de casa, el consum de la televisió es va incrementar fins a un 70%, i l’ús de dispositius electrònics –mòbils, tablets i consoles–, fins a un 80%. Aquestes dades són preocupants, perquè l’abús de les tecnologies afecta el desenvolupament cognitiu dels menuts i genera malestar, aïllament i, fins i tot, problemes de sobreprès a causa de la manca d’activitat física. Per això, i tenint en compte el context actual, us proposem algunes idees per limitar la utilització de les eines digitals.

Reguleu-ne l’ús! El primer pas per reeducar els/les fills/es és explicar-los per què no és sa estar tot el dia enganxat a les pantalles i establir unes normes quant al temps que hi dedicaran, els espais on podran emprar aquests aparells i les activitats que duran a terme. Per exemple, és recomanable l’absència d’aparells durant els àpats i reunions familiars. Una altra fórmula és deixar que ells decideixin en quina franja horària utilitzaran els dispositius electrònics, i, si un dia no ho respecten, l’endemà no podran fer-ne cap ús.

Negocieu. No existeixen unes normes estipulades per a l’ús dels mòbils i les tablets. Cada infant és diferent i, per tant, cal que negocieu les condicions en funció del seu comportament, rendiment escolar o circumstàncies del moment. Per exemple, el/la vostre fill/a ha d’entendre que, en època d’exàmens, aquestes eines queden limitades; de la mateixa manera que, en un altre moment, es pot ampliar el seu temps d’ús si té una bona conducta i progressa adequadament a l’escola.

 

“Durant el temps que no vam poder sortir de casa, el consum de la televisió es va incrementar fins a un 70%, i l’ús de dispositius electrònics –mòbils, tablets i consoles–, fins a un 80%”

 

No prohibiu. Aquesta solució mai ha donat bons resultats. Per això, és millor oferir alternatives. Us heu adonat que quan els nens estan entretinguts, per exemple, jugant al parc, no us demanen cap dispositiu electrònic? Busqueu noves activitats lluny de les pantalles perquè realitzin ells sols o amb vosaltres, com ara jugar a l’aire lliure, fer esport, fer treballar manuals, llegir... Quan descobreixin que s’ho poden passar d’allò més bé i ho poden compartir amb vosaltres, ni se’n recordaran, dels mòbils!

Prediqueu amb l’exemple. Els pares sou els referents dels vostres fills; ells imiten les vostres conductes i comportaments. Per tant, una de les millors formes d’ensenyar és donant exemple. En aquest cas, respecteu les normes que heu acordat amb ells per tal de fer un consum responsable de la tecnologia. D’aquesta manera, veuran que no es tracta d’un càstig específic per a ells, sinó d’un hàbit saludable per a tota la família.

Comuniqueu i superviseu. Els dispositius electrònics dels vostres fills no poden estar bloquejats amb contrasenyes ni els poden fer servir a porta tancada. Qualsevol aplicació que es vulguin descarregar ha de comptar amb el vostre vistiplau. A més, existeixen eines per establir el control parental. No deixeu que els mòbils i les tablets creïn una barrera entre ells i vosaltres. Compartiu estones amb ells en què us expliquin quins jocs o aplicacions els agraden i per què els volen, i feu-los entendre que, a internet, hi ha una gran varietat de continguts, i que no tots són aptes i segurs per a ells.

 

“Els pares sou els referents dels vostres fills; ells imiten les vostres conductes i comportaments. Per tant, una de les millors formes d’ensenyar és donant exemple”

 

Article publicat al número 54 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top