0 items
El meu compte

Envasar al buit els aliments: Paga la pena?

 

Qui no s’ha vist obligat, en alguna ocasió, a llançar a les escombraries aliments que tenia a la nevera i que, amb el pas dels dies, s’han deteriorat i s’han fet malbé? Aquesta situació no és excepcional i tots l’hem patit una o altra vegada. Per evitar-la, tenim dues opcions: o bé fem compres més petites i de forma més assídua, o bé apostem per envasar els aliments al buit per allargar el seu temps de conservació, entre altres avantatges. 

 

El procés d’envasar al buit consisteix a dipositar els aliments a l’interior d’una bossa i extreure’n tot l’aire per procedir, posteriorment, al seu tancament. D’aquesta manera, els aliments es mantenen perfectament i preserven totes les seves propietats, ja que s’aconsegueix un medi sense oxigen en el qual la majoria de les bactèries no poden multiplicar-se.
 

Aquest procediment permet allargar la vida útil dels aliments, que conserven la seva frescor fins a cinc vegades més que en condicions normals gràcies a l’absència d’agents externs. Així, els aliments són més segurs i no es cremen al congelador, malgrat que hi passin molt temps, ja que no entren en contacte amb l’aire fred i sec.
 

Envasar al buit també permet mantenir la qualitat organolèptica dels aliments (color, sabor i aroma, entre d’altres) i disminueix la seva minva durant la cocció, ja que l’aire actua com a aïllant, i, en extreure’l, augmenta la velocitat de cocció i la seva uniformitat.

 

Aquest procediment permet allargar la vida útil dels aliments, que conserven la seva frescor fins a cinc vegades més que en condicions normals gràcies a l’absència d’agents externs”

 

L’envasat al buit, a més, permet estalviar diners, ja que fa possible comprar grans quantitats de menjar a un preu inferior i envasar-lo al buit en arribar a casa, dividint-lo en porcions de la mida que es desitgi; també, per descomptat, implica un estalvi de temps, tant perquè es fan menys visites a la botiga o al supermercat com perquè es poden cuinar diverses porcions i envasar-les, posteriorment, al buit. Així també es pot gaudir dels aliments preferits en qualsevol moment de l’any, encara que no siguin de temporada.

 

Envasar al buit a casa
 

Si voleu portar a terme aquesta operació a casa, cal fer un desemborsament inicial per adquirir una envasadora al buit. Tot i que al mercat en podem trobar de tot tipus i preus, és recomanable optar per una de qualitat que ens asseguri un buit efectiu i permanent.
 

El seu funcionament és bastant senzill; només cal mirar de col·locar de forma correcta els accessoris, tancar la tapa i pressionar un botó, moment en què comença el procés de buidatge i segellat, que dura uns pocs minuts, en funció de la quantitat d’aire que s’hagi d’eliminar.
 

Això sí: per funcionar correctament, les màquines domèstiques necessiten diversos accessoris, alguns dels quals cal reposar de forma constant, mentre que d’altres només requereixen la inversió inicial. Estem parlant de bosses (ja fetes, amb determinades dimensions), o bé de rotlles continus que permeten adaptar la bossa al producte que es vulgui envasar; de pots de vidre (amb un diàmetre adequat a les tapes de metall específiques per fer el buit), o de contenidors de plàstic rígid i tapes, entre d’altres.

 

Per prendre la decisió d’apostar per envasar al buit a casa o no, cal valorar si la despesa inicial per adquirir la màquina i la compra regular de les bosses especials compensa l’estalvi (econòmic i de temps) que representa poder comprar grans quantitats d’aliments”

 

Si o no?
 

Per prendre la decisió d’apostar per envasar al buit a casa o no, cal valorar si la despesa inicial per adquirir la màquina i la compra regular de les bosses especials compensa l’estalvi (econòmic i de temps) que representa poder comprar grans quantitats d’aliments, que –recordem-ho– duraran entre tres i cinc vegades més que amb un envasat tradicional, i que mantenen més temps les seves propietats. Cal tenir en compte també la quantitat d’aliments que es poden perdre per una mala conservació, la forma de cuinar i el nombre de membres de la família. Vosaltres direu!

 

Quina és la temperatura adequada per conservar els aliments?
 

Per conservar els aliments en bones condicions, és fonamental que la temperatura sigui baixa en tot moment. L’aparició de microbis es pot reduir significativament a una temperatura màxima de 4ºC, mentre que la congelació, a -17ºC, no els mata, però atura el seu desenvolupament.
 

És per emmagatzemar els aliments a llarg termini que cal congelar sempre aquells que són caducs envasat-los al buit. És important tenir en compte, però, que l’envasat al buit no substitueix l’enllaunat i no pot invertir el deteriorament dels aliments, sinó que només pot alentir els canvis de la seva qualitat. Tampoc substitueix la refrigeració ni la congelació; és a dir, que un aliment que necessiti refrigeració o congelació, la necessitarà igualment un cop s’hagi envasat al buit.

  

Article publicat al número 41 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top