0 items
El meu compte

És hora d’asseure’s a taula

 

Coneixeu la forma correcta d’utilitzar els tovallons? Segur?

 

Els tovallons són un element imprescindible a qualsevol taula, ja sigui en un esdeveniment formal o en un àpat més informal. El seu ús és un gest quotidià, però amaga un protocol que cal conèixer. Vet aquí les pautes més importants.

- El tovalló s’agafa, es desplega delicadament i es posa sobre la falda. Si és molt gran, podem doblegar-lo per la meitat.

- Mai us nueu el tovalló al coll. Això només és per als nens, la gent gran o persones amb alguna discapacitat.

- Si feu una pausa, o quan hàgiu acabat, dipositeu el tovalló lleugerament arrugat sobre la taula, al costat dret del plat. No el doblegueu com si no l’haguéssiu utilitzat perquè pot induir a error.

- El tovalló només s’utilitza per netejar-se els llavis abans i després de beure, o bé per fregar-s’hi els dits si ens embrutim amb algun aliment. Res més. No s’ha d’utilitzar com si fos una tovallola, un mocador o una baieta.

- Un cop usat, el tovalló no se cedeix ni es comparteix amb cap comensal. El seu ús és individual.

- Si esteu en un restaurant i heu embrutat molt el tovalló, podeu demanar que us el canviïn. Si l’heu de deixar sobre de la taula, mireu de fer-ho pel costat que estigui més net.

 

“Si feu una pausa, o quan hàgiu acabat, dipositeu el tovalló lleugerament arrugat sobre la taula, al costat dret del plat. No el doblegueu com si no l’haguéssiu utilitzat perquè pot induir a error”

 

Els tovallons es presenten

- La forma més habitual de col·locar els tovallons és damunt del plat, perquè el protegeix de qualsevol brossa de pols. També es pot posar al seu costat, a l’esquerra o a la dreta, en funció dels costums culturals. Això sí, mai s’ha d’introduir dins del vas o la copa.

- Doblegueu el tovalló de forma rectangular o triangular per als àpats més formals. Si tenen un brodat, cal que aquest sigui visible. Els doblegats més curiosos podeu fer-los a les reunions familiars, com les que celebrarem durant el Nadal.

- Les argolles o anelles per a tovallons no encaixen en un esdeveniment formal. Aquests complements fan més gràcia en els àpats temàtics, com Nadal, Halloween o Sant Jordi.

 

“Els tovallons mai s’han d’introduir dins del vas o la copa”

 


El pas a pas del...
 

Tovalló amb forma d’espelma

1- Agafeu un tovalló quadrat i doblegueu-lo per la meitat tot formant un triangle. Blegueu-ne el pic cap avall de manera que toqui l’extrem del tovalló.

2- Preneu la base del nou triangle que heu format, doblegueu-la per la meitat i torneu, altre cop, a doblegar-la per la meitat.

3- Aconseguireu una mena de sanefa horitzontal amb dos extrems. Doncs agafeu el de la dreta i doblegueu-lo cap a vosaltres (o cap a la dreta del tovalló) per formar la flama de l’espelma.

4- El darrer pas és enrotllar tot el tovalló sobre si mateix per formar un cilindre, que serà la base de l’espelma. La punta que sortirà cap a fora serà la flama.

 

Tovalló amb forma d’arbre de Nadal

1- Doblegueu el tovalló de manera que us quedi un rombe i que els vèrtexs que es poden doblegar mirin cap a vosaltres.

2- Agafeu-ne les puntes i, una a una, doblegueu-les cap amunt. Amb molta cura, doneu-li la volta al tovalló i doblegueu-ne els dos extrems per formar un triangle invertit.

3- Torneu a girar el tovalló i aixequeu cada petit triangle de manera que la punta quedi amagada sota la base de cadascun.

 

Tovalló amb forma de corona de quatre pics

1- Agafeu un tovalló quadrat i doblegueu-ne una meitat; després, l’altra meitat per sobre. Us quedarà una mena de rectangle.

2- Preneu cada extrem i doblegueu-los cap a dins deixant un espai petit entre ambdós.

3- De les quatre puntes resultants, agafeu-ne l’inferior esquerra i la superior dreta i doblegueu-les cap a dins. Haureu creat una mena de trapezoide.

4- Doblegueu-lo per la meitat, però cap a fora, per tal que els vèrtexs dels petits triangles sobresurtin cap amunt.

5- Obtindreu una figura amb quatre triangles: dos a cada costat, sobreposats l’un sobre l’altre. Agafeu l’extrem esquerre i doblegueu-lo cap a la dreta encaixant-lo amb l’altre triangle.

6- Gireu el tovalló de manera que el costat doblegat passi a l’esquerra i feu el mateix procés. Aleshores, ja tindreu la corona! Només haureu d’obrir la part de sota perquè tingui una mica de base.


 

Article publicat al número 44 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top