0 items
El meu compte

És te matcha: És te verd

 

És el substitut saludable del cafè que us fascinarà.

El te matcha no és quelcom nou; a la Xina, exploren les seves propietats des de fa 5.000 anys, però és el Japó qui el va convertir en un art i un veritable ritual que encara avui es continua realitzant.

Aquesta beguda ha tingut una molt bona acollida a la nostra societat perquè, per produir-la, es mol tota la fulla, de manera que s’aprofiten molt més tots els seus nutrients.

El cultiu de les fulles d’aquest te és un procés delicat i llarg: cal protegir-les del sol; després, són recol·lectades a mà, es passen per vapor per evitar que s’oxidin i es deixen envellir durant uns mesos perquè el seu sabor sigui més ric. Finalment, es molen amb una pedra i el resultat és una pols fina, aromàtica i d’un color verd intens.

 

Un valor nutricional suprem

Els nutricionistes recomanen el consum de te matcha per la gran quantitat de beneficis que aporta al nostre cos. Prendre’n una tassa equival a 10 infusions de te verd, i el nivell de teïna que conté és similar al d’un cafè sol però sense el neguit que normalment provoca gràcies a l’efecte relaxant de la L-teanina.

Tot seguit, us fem cinc cèntims dels seus beneficis més importants:

  • És un estimulant natural. La combinació que té de vitamines (A, K, E i del grup B), minerals i aminoàcids el converteixen en un complement vitamínic ideal. A més, els seus antioxidants (polifenols, EGCG i L-teanina) contribueixen a enfortir el sistema immunològic.
     
  • Afavoreix la relaxació i la concentració. L’aminoàcid L-teanina promou les ones alfa del cervell, que augmenten la concentració i ajuden a mantenir la calma. Per això al Japó és habitual que els estudiants en prenguin durant l’època d’exàmens.
     
  • Regula el nivell de colesterol i el sucre a la sang. Redueix l’acumulació de lípids i també les possibilitats de patir una malaltia cardiovascular. A més, també s’aconsella el seu consum per al control de la diabetis.
     
  • Prevé el càncer. El te matcha conté uns antioxidants únics (els polifenols i la catequina EGCG), que eviten la proliferació de cèl·lules canceroses. Segons dades de l’Institut Nacional del Càncer, els polifenols han disminuït el creixement dels tumors en els estudis realitzats en els laboratoris.

 

“Prendre una tassa de te matcha equival a 10 infusions de te verd, i el nivell de teïna que conté és similar al d’un cafè sol però sense el neguit que normalment provoca gràcies a l’efecte relaxant de la L-teanina”

 

Gairebé un art

Darrere del te matcha hi ha tota una cultura relacionada amb el benestar emocional i l’espiritualitat de les persones. Al Japó, és famosa la cerimònia del te, la finalitat de la qual és aportar pau a qui hi assisteix. El ritual pot ser individual (Cha-no-yu), o bé en grup (sadō o chadō), i no es pot celebrar a qualsevol lloc, per això les cases japoneses solen tenir un espai especialment dedicat a aquesta pràctica a prop del jardí conegut amb el nom de sukiya (“casa del te”, en català).

La cerimònia s’inicia molent la fulla de te matcha en un bol específic, que es barreja amb un batedor de bambú conegut amb el nom de chasen. El ritu tradicional japonès es desenvolupa de la següent manera: primer, l’amfitrió tasta la infusió, i, després, neteja la vora de la tassa amb el dit i l’hi ofereix al següent convidat. Es tracta d’una celebració solemne que sol tenir una durada d’unes quatre hores.

 

El matcha a la nostra societat

Sabem que la nostra agitada vida no ens permet realitzar un ritual tan complex com en el cas dels japonesos. Tot i això, dediqueu-vos-hi una estona i poseu una cullerada d’aquest te en una tassa, afegiu-hi aigua a una temperatura d’uns 80 graus –just abans que bulli– i bateu-ho tot fins que es formi una lleugera escuma. És l’hora del te!

 

“Darrere del te matcha hi ha tota una cultura relacionada amb el benestar emocional i l’espiritualitat de les persones”

 


Podeu degustar el te matcha en forma de...

- Dolços, com ara les trufes, els dònuts i els carquinyolis.

- Gelats, batuts i smoothies.

- Xocolata.


 

 Article publicat al número 45 de D'estil. 

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top