0 items
El meu compte

Quan la feina també queda en família

 

En un món cada vegada més globalitzat i descentralitzat, la interconnexió entre les diferents parts que composen un ens empresarial es fa més i més necessària per adaptar-se als horaris de producció des de diferents punts del món, així com perquè els treballadors guanyin en qualitat de vida i no puguin arribar a sentir-se alienats. Treballar des de casa és ja una tendència que contribueix augmentar la producció i a conciliar millor feina i família.

 

Una cinquena part de les persones empleades a tot el món treballa des de casa; és a dir, via informàtica o mitjançant el teletreball, i es calcula que, al 2015, ja seran al voltant del 40%. Es tracta, a més, d’un percentatge que ha anat creixent en gran mesura durant les últimes dues dècades. En part, gràcies a Internet i la seva comunicació directa entre les diferents parts d’una empresa; en part, gràcies a les vastes possibilitats de crear continguts que ofereixen les eines informàtiques: fotografia, àudio, vídeo, text, disseny, programació web...

 

"Treballar des de casa augmenta la productivitat gràcies a la satisfacció dels empleats."

 

Els temps estan canviant, i la manera de treballar, també, desviant cada cop més responsabilitats cap a treballadors que feinegen des de casa. Aquests poden endegar un negoci o activitat, o bé treballar per a una empresa i entregar les tasques via telemàtica.

 

Més flexibilitat, més eficàcia. Però més disciplina
 

El principal avantatge de feinejar des de la pròpia llar és que el treballador pot disposar d’una immensa flexibilitat horària, ja que no en té un d’establert. Realitza les tasques quan vol i quan pot, sempre dins dels límits d’entrega, però organitzant-se ell mateix a la seva manera. Treballar per metes i enfocar aquesta llibertat cap a la creativitat dóna resultats positius. A més, el fet de no tenir sempre un càrrec superior controlant i supervisant tota la feina també ajuda que els treballadors no s’estressin en excés i que desenvolupin el seu propi ritme laboral.

 

"Internet i la informàtica faciliten la connexió entre equips empresarials d’arreu."

 

Aquest és, precisament, el principal inconvenient, també: si la persona no és responsable, o no li agrada establir una disciplina pròpia, pot ser que no funcioni bé. També hi ha treballadors que prefereixen un horari fix i una oficina on anar per tenir una distinció més marcada entre feina i vida familiar, i això ens porta a un altre inconvenient: s’ha de saber distingir entre aquests dos punts. Quan algú treballa des de casa, ha de delimitar i entendre molt bé fins on arriben les seves hores de feina i les seves hores personals, tant ell com la família.
 

De tota manera, estudis recents demostren que les persones que treballen des de casa se senten més satisfetes, més còmodes i són més productives desenvolupant les seves tasques. Aquest és un sistema interessant per a les empreses per retenir talent d’empleats. Per altra banda, estalviar en costos de desplaçament també genera menys impacte mediambiental en emissions de CO2. Tot plegat repercuteix positivament en el nivell de vida general dels treballadors.

 

Article publicat al número 25 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top