0 items
El meu compte

La llar dels primats. Fundació Mona

Aquesta vegada no us endinsem en un museu pròpiament dit, sinó que us apropem a un espai els protagonistes del qual són ximpanzés i macacos. És un centre de recuperació de primats, i les seves històries ens han arribat al cor.

 

Als afores del municipi gironí de Riudellots de la Selva, concretament a la carretera que uneix aquesta població amb Cassà de la Selva, trobem les instal·lacions de la Fundació Mona, una entitat sense ànim de lucre que va néixer l’any 2001. En aquell moment, l’Estat espanyol va reconèixer aquest centre de recuperació com a apte per acollir primats que patien tota mena de maltractaments. Al llarg d’aquests 18 anys, han acollit més de 30 espècies, han impulsat diferents iniciatives per sensibilitzar les persones sobre la importància de protegir i respectar els primats i han obert programes d’investigació per comprendre el seu comportament.

 

“Al llarg de 18 anys, la Fundació Mona ha acollit més de 30 espècies, ha impulsat diferents iniciatives per sensibilitzar les persones sobre la importància de protegir i respectar els primats i ha obert programes d’investigació per comprendre el seu comportament”

 

El primer rescat

Tot i que pot semblar il·lògic, fins al 1987, la compravenda de primats era legal, a Espanya. L’any 2001, la Fundació Mona va efectuar el primer rescat d’un grup de ximpanzés, que van ser decomissats a una persona que els entrenava per als espectacles dels circs. Durant 8 anys, l’existència d’aquests animals va estar limitada a unes gàbies. Entre ells, hi havia en Toni, que avui és l’avi de la Fundació Mona, amb 50 anys, aproximadament.

Actualment, tot i que és il·legal, continuen arribant molts ximpanzés a l’Estat espanyol per la seva proximitat amb el continent africà, el destí dels quals són circs i xous televisius. Els macacos de Berbería, per la seva banda, són víctimes del mercat negre de mascotes exòtiques. Les cries d’aquesta espècie endèmica del Marroc i d’Algèria són venudes a famílies que les adquireixen pel caprici de tenir-les com a mascotes, però quan creixen, les abandonen, com és el cas d’en Titín.

Cal destacar que els rescats només són possibles si es confirma que la tinença és il·legal. És en aquest moment quan l’equip de la Fundació Mona inicia els preparatius: cerquen el mitjà de transport adequat (és la mateixa entitat la que s’encarrega d’anar-los a buscar), preparen el centre per a l’arribada del nou membre i efectuen els controls de sanitaris pertinents.

 

“L’any 2001, la Fundació Mona va efectuar el primer rescat d’un grup de ximpanzés, que van ser decomissats a una persona que els entrenava per als espectacles dels circs”

 

Una visita diferent

En arribar a la seu de la Fundació Mona, accedireu a una sala on visualitzareu un vídeo que us deixarà sense paraules. Les primeres imatges us semblaran fins i tot simpàtiques, però descobrir que darrere dels ximpanzés i macacos que, a vegades, heu vist als anuncis publicitaris o al circ s’hi amaga una vida de solitud, crueltat i captiveri en condicions pèssimes us encongirà el cor. No patiu, però, perquè després us emocionareu veient com l’equip de la Fundació Mona els acull a les seves instal·lacions, els rehabilita i els ofereix un munt d’estímuls i la companyia dels seus congèneres. És una tasca admirable!

En aquests moments, a les instal·lacions d’aquest centre hi conviuen 14 ximpanzés i 4 macacos, però cada gènere té el seu espai. A més, els ximpanzés estan separats en dos grups: Els Bilinga, que són més tranquils, i Els Mutamba, que tenen un caràcter més inquiet.

Tingueu present que, durant la vostra visita, no heu de cridar la seva atenció, perquè, precisament, la missió de la Fundació Mona és deshumanitzar-los; és a dir, intentar que visquin en un entorn de socialització amb la resta de primats. És important recordar que van ser separats de les seves mares quan eren petits i mai han tingut l’oportunitat d’estar amb els seus congèneres; per tant, no han arribat a entendre si són animals salvatges o humans.

 

“En aquests moments, a les instal·lacions d’aquest centre hi conviuen 14 ximpanzés i 4 macacos”

 

 

En el seu hàbitat

Malgrat tot, la visita serà d’allò més divertida, perquè aquests animals tan intel·ligents us sorprendran amb els seus comportaments. Per exemple, en Tom, que és el líder del grup d’Els Bilinga, us pot fer una demostració de força corrent al voltant de tot el recinte, mentre les femelles del grup, la Coco, la Cheeta i la Bea, s’amaguen. També tindreu l’oportunitat de conèixer en Nico, el fill d’en Toni –potser us n’enamorareu!–, que, malgrat el seu passat, és un ximpanzé afectuós i afable. Si deixa caure el llavi inferior vol dir que està relaxat, però, si somriu, ben al contrari del que pot semblar, significa que està nerviós. Oi que és curiós?

A diferents zones del recinte hi ha habilitades unes torres des d’on podreu observar com busquen l’aliment, que els cuidadors amaguen arreu per estimular el seu instint natural, o com s’empolainen entre ells. Visitar les instal·lacions de la Fundació Mona és un veritable regal que canviarà la vostra percepció sobre aquests animals. Estem convençuts que us agradarà molt!

 

“A diferents zones del recinte hi ha habilitades unes torres des d’on podreu observar com busquen l’aliment o com s’empolainen entre ells”

 

Una nova llar

Els ximpanzés i els macacos rescatats per la Fundació Mona aviat tindran un nou lloc de residència, que estarà ubicat a la comarca del Pla de l’Estany, entre Banyoles i Porqueres. A la futura llar, les condicions de vida d’aquests éssers vius milloraran gràcies a la topografia variada i la vegetació natural de la zona. A més, disposaran de més espai, així com d’instal·lacions apropiades, que facilitaran la tasca de l’equip per seguir ajudant-los a deixar enrere experiències que mai haurien d’haver viscut.

El motiu principal d’aquest canvi és que els terrenys on són ara estan catalogats com a zona inundable. Aquest fet posa en perill l’existència dels animals i, per això, la Fundació Mona ha realitzat una cerca per trobar unes noves instal·lacions que enriqueixin la seva vida i, alhora, disposin d’espai addicional per ubicar primats d’altres espècies que necessiten ajuda.

 


Els primats no són mascotes!

És primordial interioritzar aquesta afirmació. En aquest sentit, la Fundació Mona realitza visites guiades per a escoles i grups, tallers i altres activitats, que podeu descobrir al seu web. L’objectiu és que tothom entengui que són animals salvatges i mereixen el nostre respecte i una vida en llibertat.


 

Article publicat al número 51 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top