0 items
El meu compte

Goma que es menja

 

Al nord d’Europa s’han trobat trossos de resines amb impressions dentals humanes que daten de 7.000 a 2.000 anys abans de la nostra era. Són els xiclets prehistòrics. Avui tothom en consumeix en algun moment o altre. N’hi ha de mil i un sabors, colors, formes i marques. D’ençà que existeixen, se’ls han atribuït efectes nocius causats pels additius que porten, però alguns estudis també indiquen que tenen efectes beneficiosos per a la salut.


De resina insípida a goma saborosa

Sembla que sigui un invent del nostre temps, una mena de caramel modern, però el fet és que els grecs, els asteques i els indis americans ja mastegaven substàncies semblants al xiclet que coneixem avui. En tots els casos, es tractava d’uns tipus de resines que s’obtenien dels arbres i que, a diferència d’ara, no tenien gust. Va ser més tard, cap al segle XIV, quan es parlava dels xiclets com quelcom que les dones mastegaven per treure’s el mal alè i no ser rebutjades pels homes. Això sí: les dones casades i viudes se’l prenien a casa, en privat, en secret, mentre que les dones “públiques” ho feien a qualsevol lloc, “sense vergonya”.

 

"Al segle XIV, les dones casades i viudes prenien xiclets a casa, en privat, en secret, mentre que les dones “públiques” ho feien a qualsevol lloc, “sense vergonya”."

 

Curiosament, fou un dentista nord-americà, William Finley, qui, a finals del segle XIX (l’any 1869), va fer la primera patent d’una goma de mastegar assegurant que ajudava a mantenir la dentadura neta. Després, i gairebé per casualitat, el fotògraf Thomas Adams va mesclar la resina d’avet amb parafina i va aconseguir una goma més fàcil de mastegar. Aleshores, a l’últim terç del segle XIX, va començar el desenvolupament industrial dels xiclets als Estats Units. Però va caldre esperar fins al 1880 perquè William J. White aconseguís crear una goma de mastegar de menta, a partir de la qual van sorgir tot un seguit de variants de diversos orígens: regalèssia, fruita, etc. Els xiclets que permetien fer globus –aquests sí–, els germans dels xiclets d’avui, es van inventar l’any 1906. Tot i que als Estats Units ja eren coneguts, a la resta del món es van popularitzar durant la Segona Guerra Mundial de la mà dels soldats nord-americans.

 

Xiclets no

El fet de menjar xiclets sempre s’ha associat a diferents efectes nocius produïts, en la majoria dels casos, pels additius, edulcorants i gustos artificials que contenen. Alguns estudis comenten que inclouen un munt de substàncies considerades tòxiques (goma, aspartam, oli de coco hidrogenat, xilitol, sorbitol...). És cert, però la quantitat que poden arribar a contenir, si es dóna el cas, és tan mínima que hauríem de consumir tones de xiclets per notar algun efecte nociu en el nostre cos.

 

"Fou un dentista nord-americà, William Finley, qui, a finals del segle XIX (l’any 1869), va fer la primera patent d’una goma de mastegar assegurant que ajudava a mantenir la dentadura neta."

 

Xiclets sí

El consum de xiclets també s’associa a efectes beneficiosos per a la salut. Els que no duen sucre estimulen la salivació i, per tant, neutralitzen l’acidesa d’estómac; els que contenen xilitol contraresten la caiguda de les dents; els de mentol destapen el nas; els que porten nicotina són útils per deixar el tabac; els que duen cafeïna van bé per lluitar contra l’augment de pes... Fins i tot hi ha estudis que certifiquen que mastegant xiclet es consumeixen 12 calories per hora.

Darrerament, diferents troballes científiques parlen de xiclets contra les càries, contra l’obesitat, contra la disfunció erèctil, contra la manca de memòria..., o bé de xiclets que tenen un efecte de protecció neuronal. Però no es tracta de xiclets miraculosos (o no encara), sinó de xiclets que contenen substàncies afegides que provoquen aquests efectes. En qualsevol cas, malgrat l’evolució que han patit al llarg de la seva història, el més recomanat és, com en tot, fer-ne un ús moderat.

 

 Article publicat al número 26 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top