0 items
El meu compte

Good bye, veritat: el perillós “tot s’hi val”

 

Una reflexió sobre el funcionament del món actual que convida a obrir els ulls i veure la veritat per nosaltres mateixos.

 

Heu sentit a parlar del concepte postveritat? Sabeu a què es refereix? Com està relacionat amb les nostres vides? Les respostes a totes aquestes preguntes i a moltes altres les trobareu en aquest llibre: Good bye, veritat. Una aproximació a la postveritat.

Aquest assaig de Joan García del Muro Solans, catedràtic de filosofia a l'Institut Obert de Catalunya i professor de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, és una reflexió sobre com la veritat s’ha convertit en una mercaderia que podem adquirir com més ens convingui. Ho sabem, sembla ficció, però el llibre ofereix exemples actuals molt il·lustratius que us faran percebre la certesa d’aquesta afirmació.

 

La veritat és relativa

Si existeix algun escenari on la veritat brilla per la seva absència és en el de la política, perquè està totalment subordinada als interessos electorals i s’utilitza com més convé. L’existència de la mentida, per tant, no és cap novetat per a nosaltres, però sí que ho és la resignació amb la qual assumim que els candidats ens presenten programes electorals carregats de mentides. Good bye, veritat us farà veure que hem arribat a un conformisme i una acceptació mai vistos abans.

 

Alerta amb la publicitat!

García del Muro mostra diferents àmbits on preval la postveritat –o la mentida– essent-ne conscients; un d’aquests és la publicitat. És cert que els productes que s’anuncien són reals, però sabem que la forma de descriure’ls és força exagerada. Tot i això, quantes vegades veiem un espot de televisió i desitgem comprar el producte que s’hi mostra? Aquests instants en què obviem la realitat tenen un nom: són denominats “suspensió voluntària de la incredulitat” (willing suspension of dibelief, en anglès).

 

“Aquest assaig és una reflexió sobre com la veritat s’ha convertit en una mercaderia que podem adquirir com més ens convingui”

 

El poder de les fake news

El poder de difusió de les xarxes socials és evident, però, què ocorre quan es tracta de notícies falses? El cas de la Pizzeria Comet Ping Pong dels Estats Units és tan alarmant que no ens en podem estar de fer-vos-en cinc cèntims: corria el rumor que aquest establiment era la tapadora d’una xarxa de tràfic de menors. Un web va publicar la informació i es va anar escampant com la pólvora. Un dia, un home armat va irrompre a la pizzeria i va començar a disparar indiscriminadament perquè s’havia cregut el rumor fals. Per sort, va ser reduït ràpidament!

Les conseqüències de la postveritat no són sempre tan greus, però ho poden ser. Així doncs, la lectura d’aquest assaig és molt recomanable per tal ser una mica més conscients de la necessitat de ser més incrèduls en un món en què la mentida, per desgràcia, predomina.

 


Fitxa tècnica

Títol: Good bye, veritat. Una aproximació a la postveritat

Autors: Joan García del Muro Solans

Editorial: Pagès Editors

Data de publicació: 27/04/2018

Pàgines: 238

PVP: 18 euros


 

Article publicat al número 47 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top