L’aigua és un bé escàs. Ho sabem. Parlem de números i de com estalviar-ne.
Tot i que un 70% de la superfície de la Terra és coberta d’aigua, només un 3% d’aquesta és dolça, i no tota resta disponible per als éssers vius terrestres. Tres quartes parts de l’aigua dolça del planeta es troba emmagatzemada en forma de gel a les glaceres i casquets polars, un altre 20% és aigua subterrània, i només un 1% de l’aigua dolça total forma el vapor d’aigua de l’atmosfera, les deus, els rius i els llacs, que és l’aigua que es pot utilitzar fàcilment.
"Tot i que un 70% de la superfície de la Terra és coberta d’aigua, només un 3% d’aquesta és dolça, i no tota resta disponible per als éssers vius terrestres."
L’aigua, tot i tractar-se d’un bé necessari per a la vida, és, doncs, un recurs escàs. A més, la distribució de les pluges és desigual arreu del planeta, fet que comporta que la seva disponibilitat no sigui la mateixa a tots els punts.
En les darreres dècades s’ha incrementat molt el consum d’aigua com a conseqüència de l’augment de la població i del benestar. Actualment, per exemple, a Catalunya en gastem al voltant de 130 l/habitant/dia, però les exigències de la societat i l’estat del medi ambient ens condueixen a entendre l’aigua no només com un recurs per a la humanitat, sinó també com una part estructural i funcional indispensable del medi natural.
"Actualment, a Catalunya gastem al voltant de 130 l/habitant/dia."
Així doncs, tot i que els usos urbans que incorporen el consum domèstic i industrial d’aigua només representen una tercera part del seu consum, aquí teniu diversos consells d’estalvi que podem incorporar de manera senzilla a la nostra vida quotidiana, ajudant a contribuir així a la construcció d’un entorn més sostenible.
- Repareu les aixetes i cisternes que degotin.
- Utilitzeu electrodomèstics eficients en el consum d’aigua (cal que consulteu l’etiqueta dels rentaplats o de les rentadores).
- Incorporeu sistemes d’estalvi d’aigua a les aixetes i a les dutxes de casa, com, per exemple, els airejadors. Aquests sistemes introdueixen aire al flux d’aigua, en redueixen la quantitat utilitzada i permeten realitzar la funció desitjada (rentar, esbandir, etc.).
- Dutxeu-vos enlloc de banyar-vos i tanqueu l’aixeta de la dutxa mentre us ensaboneu.
- Instal·leu aixetes de baix consum amb comandament únic.
- Instal·leu vàters amb sistemes d’interrupció de descàrrega o doble botó.
- No deixeu l’aixeta oberta mentre us renteu les dents o us afaiteu.
- No feu servir el vàter com a paperera.
- Optimitzeu les rentades de roba i de plats, esperant que l’electrodomèstic estigui ple.
- No tireu productes nocius, tòxics o contaminants a la pica del lavabo o al vàter.
- Aprofiteu l’aigua de pluja per regar les plantes de casa.
- No regueu les plantes del jardí amb mànega; és preferible que useu una regadora.
- No renteu el cotxe amb una mànega d’aigua; és millor que useu una galleda amb aigua.
- Exigiu una bona gestió de l’aigua a les autoritats de la vostra població o comunitat.
- Doneu suport a les campanyes a favor de la reducció del consum d’aigua.
Text: Montse Pascual
Article publicat al número 11 de D'estil.