0 items
El meu compte

Hola! Em dic Greta.

 

Us imagineu poder recórrer un museu acompanyats d'un expert que respongui totes les vostres consultes, que us suggereixi itineraris adaptats als vostres gustos i que tot plegat no us resulti més car que una audioguia tradicional? Aviat serà possible, perquè ja ha nascut Greta, un assistent de veu que incorpora intel·ligència artificial i que han desenvolupat un grup d’investigadors en el marc del programa d'emprenedoria de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Els seus creadors confien poder comercialitzar-la al llarg d'aquest 2021.

Greta és un assistent virtual amb servei de veu —com el conegut altaveu Alexa, o la Siri— concebut com una nova solució d'intel·ligència artificial que permet als visitants de museus, exposicions i altres centres culturals disposar d'un guia personalitzat. Però encara va més enllà: mentre les audioguies tradicionals acostumen a fer la reproducció d'arxius MP3, o bé ofereixen contingut multimèdia a través d'smartphones, Greta afegeix una interfície de veu i, basant-se en la intel·ligència artificial, aconsegueix "interlocutar" amb l'usuari d'una manera plenament bidireccional, utilitzant la parla. D’aquesta manera, parlant amb la Greta, com es fa amb Alexa o Siri, es podrà encendre el dispositiu i escoltar les informacions sobre qualsevol producte o espai cultural que la solució expliqui.

Així doncs, Greta ens podrà explicar de viva veu informacions sobre una tècnica pictòrica de qualsevol quadre que puguem trobar en el recorregut d'una exposició, així com qualsevol altra informació referent a l'autor i la seva obra. L'usuari podrà recórrer amb tota tranquil·litat l'espai contemplant els elements que s'hi exposin i podrà preguntar directament a Greta qualsevol dubte que li sorgeixi. A banda, Greta també adoptarà una actitud proactiva amb l'usuari i li suggerirà informació en funció de la seva ubicació.

Els museus es beneficiaran d'aquesta nova tecnologia perquè permet reduir els costos de producció d’una guia tradicional, especialment pel que fa a la locució, ja que cal anar actualitzant constantment les informacions. Greta facilitarà que els canvis en els continguts es puguin fer directament en el processador dorsal (back-end) i, d'aquesta manera, els museus veuran reduït el cost de la producció respecte al d'una guia tradicional.

 

“Parlant amb la Greta es podrà encendre el dispositiu i escoltar les informacions sobre qualsevol producte o espai cultural”

Un producte gairebé fet a mida

Els desenvolupadors d'aquest projecte també aspiren que la solució s'adapti al màxim possible a cada usuari a partir del seu perfil i tenint en compte aspectes com ara l'edat, l'idioma, el seu nivell cultural o el de coneixement sobre un determinat tema. A més, pel fet que funciona simplement amb la veu, constitueix un instrument adaptable a qualsevol franja d'edat, especialment a la gent gran, que representa un nínxol de públic sovint exclòs de les pantalles tàctils i d'una audioguia normal amb botons.

 

“Pel fet que funciona simplement amb la veu, constitueix un instrument adaptable a qualsevol franja d'edat, especialment a la gent gran”

 

Article publicat al número 56 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top