0 items
El meu compte

Holi - Una festa de colors

 

De festival agrícola i religiós per celebrar l’arribada de la primavera a esdeveniment internacionalment conegut i esperat, el Holi segueix essent una de les festes més rellevants del calendari hindú alhora que guanya popularitat a tot el món estenent el seu missatge solidari. 

 

Bé, amor, igualtat i colors, molts colors
 

Cada any, el dia després de la lluna plena del mes hindú de Phalguna (principis de març), té lloc una de les festes més destacades de l’hinduisme: el Holi, també anomenat Holaka o Phagwa, amb què se celebra l’arribada de la primavera i la victòria del bé sobre el mal, es commemoren diversos esdeveniments en la mitologia hindú i s’aprofita per obviar les normes socials i gaudir d’un ambient de gresca general.
 

Deixant de banda les diferències de religió, classe o origen, el Holi es converteix en una celebració alegre i desenfadada en què nens, joves i adults es llancen pols de colors, anomenades gulal, com a representació de la màxima expressió a què, aquest dia, arriben la diversitat cultural, el respecte mutu, la joia i la tolerància. D’altra banda, aquesta festa no només els proporciona una oportunitat temporal per no tenir en compte les regles socials establertes, sinó que és el moment en què cada individu es pot alliberar dels errors del passat, oblidar i perdonar, pagant o perdonant deutes i reiniciant el contacte amb persones.

 

“Celebrat a tot l’Índia des de l’antiguitat, originalment Holi era un festival agrícola per celebrar l’arribada de la primavera, un aspecte que encara hi juga un paper important amb la presència de les pols de colors. Aquest dia, l’home i la natura per igual es desprenen de la foscor de l’hivern i s’alegren amb els colors i la vivacitat de l’estació acabada d’inaugurar” 

 

Conta la llegenda...
 

Celebrat a tot l’Índia des de l’antiguitat, originalment Holi era un festival agrícola per celebrar l’arribada de la primavera, un aspecte que encara hi juga un paper important amb la presència de les pols de colors. Aquest dia, l’home i la natura per igual es desprenen de la foscor de l’hivern i s’alegren amb els colors i la vivacitat de l’estació acabada d’inaugurar.

 

 

Segons la llegenda, Holi fa referència a Jolikà, la germana malvada del rei Hiranyakashipu i tia del príncep Prahlada. Quan els poders que li van ser atorgats van encegar el Rei, creient-se l’única deïtat que el seu poble havia d’adorar, el príncep Prahlada va decidir seguir adorant Vishnu i enfurismà el seu pare. El rei va decidir castigar el seu fill cruelment, però res no va canviar, ja que Prahlada no estava disposat a adorar-lo a ell. Per això, la seva tia va prendre la determinació de matar el príncep: el va convidar a seure en una pira amb ella, que portava un mantell ignífug que la protegia de les flames, però, en aquell moment, el mantell va canviar d’amo i va protegir Prahlada, que va veure com la seva tia moria cremada. Llavors, el déu Vishnu, aquell que adorava el príncep, va aparèixer i va matar el rei arrogant. La foguera és un recordatori de la victòria simbòlica del bé sobre el mal, de Prahlada sobre Hiranyakashipu i Jolikà.
 

Altres explicacions sobre els orígens de la festivitat s’associen a Shiva, un dels principals déus hindús, i amb la commemoració de l’amor diví entre Radha i Krishna (una encarnació de Vishnu).

 

“Després de guanyar popularitat internacional, aquesta festa de color, com a celebració hindú de l’amor i la igualtat, s’ha estès per tot el món” 

 

“No se senti ofès, és Holi”
 

Bura na mà, Holi Hai (“No se senti ofès, és Holi”). Aquesta és la dita comú que s’acostuma a escoltar durant el Holi, fent referència a la relaxació de les restriccions socials associades a la casta, sexe, condició i edat i de les normes de comportament que es viu durant la celebració.
 

Tot i que varia en funció del lloc, la festivitat acostuma a estendre’s al llarg de dos dies i els rituals culturals que hi van associats són diversos: dies abans del festival, té lloc l’anomenada Preparació de la pira, durant la qual la gent comença a recollir llenya i materials combustibles per fer una foguera, record de l’engany de Jolikà a Prahalad, i a proveir-se de pigments de colors, menjar i begudes. Durant la vigília de Holi, s’encén la foguera, en un ritual que, conegut com a Jolikà dahan, simbolitza la victòria del bé sobre el mal i durant el qual la gent canta i balla al voltant del foc. El matí següent comença la festa pròpiament dita, dedicada al gaudi pur i caracteritzada, sobretot, pel joc amb els colors, que consisteix en el llançament i aplicació d’aigua i pols pigmentades de múltiples colors entre amics i familiars i que s’ha consolidat com a ritual central de la festa; d’aquí que el Holi es conegui amb el nom comú de “Festival dels Colors”.

 

El festival Holi, avui
 

Després de guanyar popularitat internacional, aquesta festa de color, com a celebració hindú de l’amor i la igualtat, s’ha estès per tot el món: en l’actualitat, trobem celebracions Holi arreu que, ja sense cap rerefons religiós o cultural i amb l’únic objectiu que la gent que hi participa s’ho passi genial, any rere any tenyeixen els carrers de les ciutats d’espontaneïtat i alegria amb les seves pols de colors Holi, originals de l’Índia.

I tu, ja has viscut l’experiència Holi?

 

Article publicat al número 38 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top