0 items
El meu compte

Horts als balcons

 

Els horts urbans són una pràctica que està en alça. Usats o no com a eina reivindicativa de la necessitat de seguir una alimentació més sana i natural, aporten, des de les ciutats, una nova perspectiva sobre la seguretat dels aliments, l'ús de productes químics, la cura de la terra i el respecte al medi ambient.

 

L'hort urbà és la pràctica de l'agricultura a les ciutats. És l'aplicació del concepte d'hort clàssic (entès com a espai destinat al conreu) en un entorn urbà. Els horts urbans se situen dins de les ciutats o als afores immediats, habitualment en zones on, de forma tradicional, hi havia hagut horta, i on es reuneixen, és clar, les condicions necessàries per a la producció agrícola. En aquest sentit, estem vivint una creixent demanda social d’horts urbans, i aquesta tendència està portant cap a la creació d’innovadores iniciatives, tant públiques com privades, d'arrendament de petites parcel·les individuals en entorns urbans que permeten recuperar el contacte directe amb la terra i la producció agrícola per a l’autoconsum, quelcom tan tradicional en àmbits més rurals però no tan usual –almenys fins ara– en entorns de ciutat.

 

Horts als balcons
 

Una nova tendència d'hort urbà està en alça. S’anomena hort al balcó i consisteix a plantar un hort en un balcó o terrassa. I és que, sempre que es disposi d'un mínim d'hores de sol i d’una sortida d'aigua, es poden construir unes estructures a mode de jardineres que permetin autoproduir determinades verdures en un espai tan singular com un balcó o una terrassa de ciutat.

   

Són moltes les iniciatives que utilitzen el treball en un hort per fomentar actituds de responsabilitat, respecte i sensibilitat en els infants o per millorar les facultats físiques i mentals de la gent gran.”

 

La vàlua dels horts
 

Tenir un hort va molt més enllà de poder produir aliments per a l’autoconsum (o per a la venda), que és la seva principal raó de ser. Tenir un hort contribueix també...

... a millorar la salut, el benestar personal i la pròpia alimentació.

... a mantenir la qualitat paisatgística dels espais lliures i dels espais periurbans en el cas dels horts urbans.

... a preservar la tradició hortícola, que forma part de la cultural popular identitària de cada territori.

... a impulsar la cohesió social, ja que els horts es poden utilitzar com un recurs educatiu, lúdic i terapèutic notable.

... a protegir els valors ecològics i culturals que aporta el medi ambient.

... a afegir un valor paisatgístic ric, harmoniós i variat a cada cultura i a la societat en general.

 

Teràpia i reivindicació alhora
 

El cultiu d'un hort té propietats terapèutiques i pedagògiques. Són moltes les iniciatives que han utilitzat el treball en un hort per fomentar actituds de responsabilitat, respecte i sensibilitat en els infants o per millorar les facultats físiques i mentals de la gent gran. A més, l'hort urbà es pot utilitzar com a eina reivindicativa de la necessitat d'una alimentació més sana i natural, i aporta una nova perspectiva sobre la seguretat dels aliments, l'ús de productes químics, la cura de la terra i el respecte al medi ambient.

 

Article publicat al número 18 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top