0 items
El meu compte

I aquesta peça, com la rento?

 

Les etiquetes de la roba ens donen la clau per allargar la vida del nostre vestuari. Paga la pena saber-les desxifrar.

 

Fer la bugada és una tasca domèstica habitual en el nostre dia a dia. Sembla senzilla, però cada teixit requereix un procés de rentat diferent. Per això existeixen les etiquetes de rentat, però quatre de cada deu espanyols en desconeix el significat.

Posar una rentadora, doncs, pot convertir-se en un malson, si no ho fem adequadament. Però, calma, perquè tot seguit us expliquem la importància de les indicacions de rentat i us oferim una guia molt útil perquè els pictogrames que duen les etiquetes deixin de ser un misteri.

D’entrada, totes les peces de roba inclouen informació sobre la composició del teixit amb el qual estan fetes (del qual se n’indiquen, a més, els percentatges) i sobre les seves normes de rentat, que es marquen mitjançant els pictogrames de la simbologia establerta per la norma internacional de l’Organització Internacional de Normalització (ISO).

El desconeixement del significat d’aquestes etiquetes té importants conseqüències per a la roba, encara que a primera vista no ho sembli. Obviar les indicacions que marquen comporta un desgast afegit de les peces de vestir d’entre el 20% i el 50%, ja sigui per la utilització de detergents inadequats, per temperatures excessivament elevades o per l’ús indegut de l’assecadora o de la planxa.

Qui més qui menys, recorda el moment en què traiem la roba de la rentadora i contemplem el desastre. Desperfectes com la pèrdua de color o de l’elasticitat del teixit, l’encongit de la peça o, fins i tot, el seu esquinçament són incidents que hem patit alguna vegada. Però, no patiu, que no tot està perdut.

 

“Obviar les indicacions que marquen les etiquetes comporta un desgast afegit de les peces de vestir d’entre el 20% i el 50%”

 

Rentadores amb programes per a tots els teixits

Actualment, al mercat hi ha rentadores amb un ampli ventall de programes, cadascun dels quals és específic per a un tipus de teixit. Per tant, dediqueu uns minuts a entendre la informació de cada etiqueta i us assegurem que us estalviareu molts maldecaps.

 

Què diu que què?

A continuació, us expliquem què vol dir cada pictograma perquè les vostres peces de roba es mantinguin com el primer dia, després de cada rentada. No perdeu el fil!

 

Símbols del rentat
 

Permet només la neteja a mà i sense superar, mai, els quaranta graus de temperatura.

Es pot utilitzar la rentadora, sense superar la temperatura indicada.

Admet el rentatge en sec.

No admet el rentatge en sec.

No es pot netejar amb aigua.

Necessita un programa específic per a peces delicades.

 

Símbols per a la utilització de lleixius
 

Es poden utilitzar lleixius.

No admet l’ús de lleixius.

No admet cap producte blanquejador.

 

Símbols de l’assecat
 

Admet l’ús de l’assecadora i qualsevol temperatura.

Permet l’ús de l’assecadora, però a una temperatura baixa.

No es pot utilitzar l’assecadora.

Cal assecar la peça penjada.

Cal eixugar la peça estesa horitzontalment.

Cal assecar la peça estesa verticalment.

 

Símbols del planxat
 

No es pot planxar.

Cal planxar la peça a temperatura baixa, a un màxim 110 graus.

Cal planxar la peça a temperatura mitjana, a un màxim 150 graus.

Cal planxar la peça a temperatura alta, a un màxim 200 graus.

 

“Actualment, al mercat hi ha rentadores amb un ampli ventall de programes, cadascun dels quals és específic per a un tipus de teixit”

 

Més trucs per a una bona bugada

- Separa la roba blanca de la roba de color.

- Tanca les cremalleres per evitar que es facin malbé durant els centrifugats, que s’enganxin amb altres peces o que trenquin la goma de la rentadora.

- Col·loca les peces petites o delicades en una funda protectora.

- Renta la roba del revés per minimitzar l’impacte dels colors i el risc de destenyir.

- Tracta les taques de la roba abans de posar-les a la rentadora.

 

Article publicat al número 43 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top