0 items
El meu compte

... I es féu la llum!

 

Segons la Bíblia, el primer dia Déu creà el sol, la lluna i les estrelles; és a dir, la llum. A partir d’aquell moment, tot cobrà vida. La llum, doncs, és la que dóna sentit a la nostra existència.

Nosaltres, per il·luminar una estança, obrim el llum; per determinar un color, necessitem llum; per admirar un quadre, també... I és que la llum és bàsica per a les nostres llars, però cal saber quins llums podem utilitzar i, sobretot, on és millor posar-los.

Disposar d’una il·luminació adequada (a casa, a l’oficina, al jardí...) no només contribueix a donar caliu a l’ambient, sinó també a millorar la sensació de comoditat i confort.

 

"Un correcte equilibri i distribució entre la il·luminació general, ambiental i puntual és la clau per encertar."

 

Una llar plena de llum
 

Il·luminar una casa no és tasca fàcil, perquè cal tenir molt clar què és vol il·luminar, quina llum és necessària i com s’ha de col·locar. Òbviament, cada llar és un món, i les necessitats i desigs dels seus habitants poden ser molt diverses. A grans trets, es tracta d’atorgar visibilitat però amb el grau d’il·luminació adequat perquè l’activitat que aculli cada estança o cada racó pugui ser realitzada amb seguretat i precisió. El més important de tot no és fer visible el focus, sinó el que es vol il·luminar. Un correcte equilibri i distribució entre la il·luminació general, ambiental i puntual és la clau per encertar. En qualsevol cas, existeixen unes línies d’actuació bàsiques que resulten útils de conèixer per tenir una orientació:
 

  • A la cuina, cal llum de sobra, que sigui potent però difusa i homogènia, proporcionada per tubs florescents fàcils de netejar.
  • Al menjador, millor comptar amb llums indirectes i suaus amb un focus concentrat damunt la taula que tingui les bombetes amagades perquè no enlluerni.
  • A la sala d’estar, és ideal disposar diverses làmpades regulables que actuïn com un llum general complimentades amb llums baixes que evitin reflexes a la televisió.
  • Als dormitoris, làmpades de llum general que decorin l’estança combinades amb punts de llum puntuals per llegir i amb focus al·lògens a l’armari o vestidor.
  • Al bany, és important tenir un llum general que il·lumini tota l’estança i, amb un interruptor independent (si és possible), sumar-hi focus laterals al mirall que emetin una llum clara i potent però sense ombres.
  • Al rebedor, amb una làmpada de peu o de taula que transmeti una càlida llum puntual de benvinguda n’hi haurà prou.
  • Als passadissos, el millor és disposar aplics a la paret, que marquin el camí i que fugin dels contrastos de llums i ombres que ofereixen els focus de sostre.
  • Al jardí només calen llums insinuants que ressaltin la verdor de la vegetació.

 

 Article publicat al número 10 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top