0 items
El meu compte

I tu, ets més de FOMO o de JOMO?

 

Tan sols una pregunta: quantes vegades heu mirat el mòbil abans de llegir aquest article? Patiu més pel FOMO, o busqueu el JOMO?

 

Passem moltes hores al dia amb els nostres mòbils, i, si tenim xarxes socials, encara més! Les notificacions ens burxen a tothora; els missatges, comentaris, comparticions, retuits, likes, encara més. I, per sobre de tot, el fet de mirar què fan els altres: les seves últimes fotos, els vídeos que comparteixen, els stories...

D’aquest fet n’ha nascut una por, sobretot per als més addictes a les xarxes socials: el FOMO; o sigui, Fear Of Missing Out, la “por de perdre’ns-ho”, la por a desconnectar-nos del món social, el fet de no estar connectat amb els nostres “seguidors”, de no haver de publicar els indrets on som, què fem, què hem comprat o què hem cuinat. Un no-viure!

 

“El JOMO és el goig i l’alegria de poder gaudir d’una vida offline, fora de les pantalles públiques, el goig de no comparar-se amb ningú, de ser feliç amb el que vivim”

 

El JOMO

Però hi ha un concepte que és tendència, oposat al FOMO: el JOMO! Són les sigles de Joy Of Missing Out; és a dir, la “joia de perdre’ns-ho”, el fet de gaudir al 100% d’una situació, moment, experiència... I sense que hagi de saber-ho ningú més que nosaltres! És el goig i l’alegria de poder gaudir d’una vida offline, fora de les pantalles públiques, el goig de no comparar-se amb ningú, de ser feliç amb el que vivim. I, alhora, és clar, també fa referència al fet de no comprovar de manera freqüent els nostres correus electrònics i notificacions, que ens alleuja de la permanent tensió “d’estar connectat” amb el món virtual. És un descans!

Desenganyem-nos: aquesta és la manera de ser completament presents a les nostres experiències i de guardar-nos-les per a nosaltres i els nostres. Valgui un exemple: com es feia abans amb les fotos del casament. Només els convidats hi eren, aquell dia; no calia fer-ne difusió a les xarxes socials. I és que internet ens fa desconnectar emocionalment de nosaltres mateixos i dels nostres éssers estimats a través d'una pantalla, però no ens calen intermediaris per connectar amb els altres: ens cal ser-hi!

 

 

Per desconnectar més de la vida a internet...

  • Comproveu el correu electrònic un cop al dia (el personal! El de la feina ha d’estar actualitzat... en horari laboral).
  • Organitzeu-vos abans de seure davant l’ordinador: feu una llista de les tasques que cal realitzar per acabar-les sense vagar per la xarxa.
  • Limiteu la presència a les xarxes socials. No cal que els altres ho sàpiguen tot, de la vostra vida; ni vosaltres de la seva. Tampoc cal que us passeu hores i hores mirant què fan. És temps perdut! Resulta molt millor invertir-lo en quelcom útil i necessari.
  • Retrobeu-vos amb vosaltres mateixos. Quantes vegades no haureu dit allò de “no tinc temps per a mi”? Una manera de reconnectar amb vosaltres és, alhora, desconnectar d’aquest món que tant ens demana. I si reinvertiu el temps que passeu a xarxes socials a fer alguna cosa que us agrada, que us proporciona benestar? Meditar, cuidar una planta, llegir un llibre, passejar, fer esport...?
 

 

 

“Internet ens fa desconnectar emocionalment de nosaltres mateixos i dels nostres éssers estimats a través d'una pantalla, però no ens calen intermediaris per connectar amb els altres: ens cal ser-hi!!”

 

I, finalment, una última pregunta: quantes vegades heu mirat el mòbil abans d’acabar aquest article?

 

Article publicat al número 53 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top