0 items
El meu compte

Joana Rigau Ros: Una dona i un vi, un homenatge a una dona i al vi des del vi

Fa gairebé 70 anys que el matrimoni format per Josep Oliveda Casanovas i Joana Rigau Ros va fundar un celler a Capmany que, amb el pas del temps, s’ha convertit en una de les empreses vitivinícoles més reconegudes de l’Alt Empordà.

Fa gairebé 70 anys que el matrimoni format per Josep Oliveda Casanovas i Joana Rigau Ros va fundar un celler a Capmany que, amb el pas del temps, s’ha convertit en una de les empreses vitivinícoles més reconegudes de l’Alt Empordà. El Grup Oliveda va néixer el 1948 amb l’objectiu d’alegrar la vida dels habitants de la zona, en època de plena postguerra, i de generar prosperitat al territori. Ell era un geni, un inventor, un artista; ella, una dona pacient i treballadora que va feinejar incansablement al seu costat i va beure del repte de crear aquest negoci familiar també amb les seves pròpies mans.

Amb el pas dels anys, el negoci va passar a mans de la filla dels fundadors, Anna Maria Oliveda Rigau, que va tirar endavant el celler, juntament amb el seu marit, Josep Freixa Escarrà. La tercera generació va prendre el relleu amb Alfons Freixa Oliveda, fill del matrimoni, i de la seva mà s’ha creat un nou projecte vinícola que avui en dia s’ha convertit en una empresa amb identitat pròpia dins la seva DO empordanesa.

 

“Han volgut retre, aquest any, un homenatge al sector femení del celler, en general, i a la dona del seu fundador, en particular”

 

Una història amb gust femení

Queda clar que la història de Grup Oliveda no s’entendria sense la important aportació de les dones de la família. Per aquest motiu, l’empresa ha volgut retre, aquest any, un homenatge al sector femení del celler, en general, i a la dona del seu fundador, en particular. Així, ha elaborat el Joana Rigau Ros, un vi blanc “refinat, selecte i delicat”, juntament amb el tradicional Rigau Ros Blanc.

Fermentat en bótes de roure francès Allier, el Joana Rigau Ros és un varietat de chardonnay del 2016, del qual se n’han elaborat 8.000 ampolles. El vi ha sortit al mercat entre els mesos d’abril i maig de 2017 i ha obtingut una molt bona acceptació, tant per la seva qualitat com per la seva nova imatge. L’etiqueta presenta la imatge vintage d’una dona amb els ulls tapats, com si fes un tast a cegues. En la part posterior de l’ampolla, Grup Oliveda manté l’aposta de diferenciar-se de la resta fugint de la informació tradicional de les varietats i la nota de tast i incloent un vers que casa amb el producte: ”Seductora i romàntica. Només qui lluita per allò que estima sap l’esforç que necessita i la llibertat que s’experimenta quan arribes a la fita”.

Nascut a les vinyes de Capmany

L’empresa familiar disposa de vinyes a diferents municipis de l’Alt Empordà, com Garriguella, Rabós o Vilamaniscle, però el Joana Rigau Ros està elaborat íntegrament amb raïm de la varietat chardonnay, plantat a les vinyes pròpies del poble de Capmany. Són terres minerals i rocoses, on hi predomina el sauló, amb certes pinzellades de llicorella. Els ceps, que tenen entre 25 i 30 anys i no compten amb rec, es veuen obligats a aprofundir les seves arrels per obtenir l’aigua necessària. D’aquesta manera, es nodreixen dels substrats més profunds de la terra, la qual cosa proporciona un caràcter intens i captivador als seus vins.

 

“El Joana Rigau Ros està elaborat íntegrament amb raïm de la varietat chardonnay, plantat a les vinyes pròpies del poble de Capmany”

 

Un vi brillant i que brilla

Visualment, presenta un característic color groc pallós brillant amb reflexos verds. En nas, té una aroma complexa, on es fonen els afruitats propis de la varietat, com la pinya, el pomelo i els cítrics, amb la vainilla i els fumats de la fusta. En el paladar, és un vi dens i cremós, amb una acidesa fresca que es desenvolupa cap a un final llarg i equilibrat, on reapareixen els fins matisos torrats.

El Joana Rigau Ros és ideal per prendre com a aperitiu, i el podeu acompanyar amb amanides, peix i marisc, carns blanques i formatges suaus.

 

Article publicat al número 42 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-vins.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top