0 items
El meu compte

Jordi Parera: filosofia als cabells i puresa en l'entorn

Hem descobert una perruqueria diferent. Única i excepcional, de fet. Alimentada a partir de la filosofia xinesa, recorre a l’essència de l’ofici per treballar la higiene del cabell i l’ànima, la forma del cabell i l’esperit. I ho fa en dos entorns complementaris que trenquen motlles i que supuren puresa i art per tots costats

Una perruqueria que no és una perruqueria. Un perruquer que no utilitza productes químics, que rebutja l’escuma i que fuig de les modes, que busca pentinar despentinant i indaga en l’interior de les persones per treballar molt més que el seu exterior. Jordi Parera és un estilista diferent en tots els aspectes, únic a casa nostra. Ni els espais on desenvolupa la seva feina ni la seva metodologia de treball tenen res a veure amb la perruqueria convencional que coneixem a Occident. Després de 23 anys d'experiència en el sector, i havent viscut un procés de transformació personal important, ha traslladat una nova filosofia a la seva professió. Acaba d’obrir dos espais excepcionals (un interior i un exterior) per recuperar l’essència més ancestral de la perruqueria i ajudar el client a trobar la seva identitat i a assolir la seva llibertat deslligant-lo del que marquen les tendències.
 

El punt de partença: el rostre i la paraula. El centre d’atenció: la higiene i la forma. Les eines de treball: l’aigua, la terra, l’aire i el foc

Ja ho hem dit: la perruqueria de Jordi Parera no és una perruqueria, és un taller d'imatge i un espai de sensacions alhora que es nodreix de la cultura xinesa per aportar una alternativa a la perruqueria actual. “El perruquer ha perdut la seva essència i castiguem el client fent-lo perseguir la moda enlloc d’ajudar-lo a recuperar la seva identitat pròpia”, diu. Ell intenta justament el contrari i pren el Mian Xiang com a base, una filosofia que interpreta els trets del rostre i els associa amb les emocions, la salut i les etapes vitals de les persones. Per això Jordi Parera treballa de manera individual amb el client, oferint-li no només el seu temps i el seu art, sinó també l’espai on desenvolupa la seva feina, que queda reservat exclusivament per a ell.

El treball que desenvolupa és artístic i terapèutic. El diàleg amb el client/pacient és l’inici del procés de canvi i, a partir d’això i del rostre, treballa al voltant de dos conceptes fonamentals: la higiene i la forma. És a dir, crea una forma sostinguda en la neteja i purificació del cabell, que entén com el reflex intern de la persona. Per fer-ho, utilitza elements completament naturals: l’aigua, que és el món de les emocions i els sentiments, l’element sensible i receptor; la terra, que crea llaços d’arrelament proporcionant fixació i seguretat; l’aire, que és l’aspecte intel·lectual i comunicatiu, i el foc, que és l’element lluitador i transformador.

Jordi Parera fuig dels productes sintètics, no vol química ni espumes que omplin el buit. Treballa d’una forma gens convencional, amb productes naturals molt escollits: aigua, olis essencials, fangs que elabora ell mateix i colors vegetals que no aplica per aconseguir un look determinat, sinó per cobrir necessitats emocionals. Hidrata i condiciona el cabell fent massatges sobre els punts cranials per generar sensacions; l’esculpeix com si fos un escultor, buscant el moviment natural, deixant-lo parlar i escapant-se del que és estàtic i homogeni, i busca el color i l’aplica com si tracés una obra d’art. Aposta pel cabell natural que juga amb l’espai, pels pentinats despentinats, lliures, no forçats, còmodes, personals i intransferibles.
 

Espai 1: l’espai tancat, de recolliment

Situat en un carrer de Santa Coloma de Farners, més que discret, rere la porta d’un garatge s’obre un dels espais de Jordi Parera. Magnífic, trencador, sorprenent. Amb un fil musical diferent segons l’ocasió i barres d’encens sempre cremant, en aquest lloc creador no hi ha revistes de xafarderies, sinó llibres temàtics que són autèntiques peces d’art. Com els immensos quadres que pengen de les parets (amb rostres despentinats, és clar). Com un conjunt d’ampolles de vidre que proposen esdevenir escultures decoratives. Com una immensa catifa de pell, un esponjós coixí i una cortina a mode de teló que emboliquen el cos. Com el tocador, la butaca i el rentacaps, que són peces úniques de ferro forjat creades pel mateix Parera. El mirall, infinit, rebota la llum en penombra de l’estança i es lliura al client que ocupa la butaca en aquell moment.

En aquest espai tot és art i calma, art i contacte amb els elements naturals: el ciment, la fusta, el ferro forjat, el vidre, la pell... És un lloc càlid d’acolliment pensat per deixar-se anar, per experimentar, compartir i tornar a l’arrel, per trobar-se un mateix i ser un mateix. Per treballar des de dins cap a fora i deixar que el cabell sigui com vol ser.

 

Espai 2: l’espai obert, infinit

Si l’espai tancat sorprèn, l’espai obert embadaleix. És quelcom totalment nou, totalment inusual, tota una experiència al servei dels sentits. També a Santa Coloma de Farners però a les afores, Jordi Parera ha ideat un racó a l’aire lliure que segueix la línia de l’espai tancat però que permet rentar-se el cap en posició horitzontal, veient les estrelles, i pentinar-se voltat de vegetació. Aquest és el seu “laboratori” d’experimentació, el lloc que li permet –a ell i als clients– buscar sensacions úniques i explotar al màxim la seva faceta creativa.

Sobre una estructura de fusta alçada en un turonet, tan sols un mirall gegant (com el de l’espai tancat), la butaca de ferro forjat coberta de pell i el rentacaps horitzontal. Després, espelmes i torxes per representar el foc, i uns focus baixos per no perdre’s la bellesa de la immensitat que es desplega al darrera. Aquí, però, només es treballa amb la higiene i la forma, sense aplicar el color, i es permet l’entrada a més d’una persona en el mateix moment perquè es puguin intercanviar sensacions, emocions i inquietuds filosòfiques i culturals, si cal. Us atreviu a trencar esquemes i provar?

 

Article publicat al número 25 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-mapa.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top