0 items
El meu compte

Kinhin: La meditació errant

 

Heu caminat mai amb plena consciència, aquí i ara, amb l’atenció present en cada aspecte de la postura?

 

Quan hom es planteja la meditació, té força clar el concepte principal, i el context que pot determinar una bona posada en escena perquè tot el procés sigui efectiu, eficaç i plaent de totes, totes. Hom s’asseu, en la postura coneguda com a zazen, i arriba a la buidor de pensament, la meditació en si, l’espiritualitat i la consciència de la pròpia ment en llur esplendor única.
 

Doncs bé, el kinhin és una variant de la meditació que ha arribat als nostres dies, i que no és tan coneguda com la meditació asseguts. És, emperò, una figura tant o més important que l’anterior per als qui practiquen la meditació i la comunió de l’esperit i l’ésser amb la vida mesurada en el seu dia a dia, com a modus vivendi i com a filosofia.

 

“Amb cada pas, s’avança mig peu i es coordina amb la respiració: amb la inspiració, s’avança; amb l’expiració, es manté la immobilitat portant el pes del cos sobre el peu de davant, sentint la pressió contra terra”

 

El kinhin és, ras i curt, la meditació caminant. Però no parlem d’una caminada, d’una excursió planejada, no. I molt menys en el destorb de les urbs, de les ciutats o, fins i tot, del centre d’un poble. Res de cotxes, res de moviments mecànics, res de sorolls. La pau és l’essència del zazen, i també del kinhin. El repòs físic s’aconsegueix amb la primera, i la segona permet un nou estat posterior a la pràctica del primer. El kinhin és un camí reposat, senzill i marcat, amb el qual s’assoleixen els beneficis de la meditació, el trànsit i la comunió d’un mateix amb aquell ésser vague i amorf, però pràcticament corpori i tangible que és la natura, Gaia, Déu.
 

Es tracta de caminar amb plena consciència, aquí i ara, amb l’atenció present en cada aspecte de la postura. Amb cada pas, s’avança mig peu i es coordina amb la respiració: amb la inspiració, s’avança; amb l’expiració, es manté la immobilitat portant el pes del cos sobre el peu de davant, sentint la pressió contra terra.

 

El cos medita; els ulls, també
 

La posició corporal segueix l’eix vertical que forma la columna vertebral i la nuca, amb la barbeta recollida, com en la meditació assentada. I la posició de les mans és igualment important. Com en el zazen, la mà esquerra és un puny relaxat, amb el dit polze dins del palmell, i la dreta la cobreix, igualment reposada, a l’alçada del plexe solar. Els braços, paral·lels a terra, prop del cos, prop d’un mateix; i les espatlles, relaxades perquè la posició oberta dels colzes pugui ser còmoda. Els ulls també mediten: una mirada baixa, de 45 graus cap avall, entreoberts.

 

“És el fet de caminar per caminar, el ritme de la vida traspassat al moviment lent, tranquil, mesurat. No s’està lligat per cap cos, per cap obstacle que freni. Es camina en l’espai, en el recinte, en el món sencer”

 

En un pati o un racó de vegetació o mitjançant una ruta preestablerta
 

Es pot practicar mitjançant una ruta preestablerta, en un pati, en un petit racó de vegetació i naturalesa que permeti la pau necessària per assolir la meditació. El simple fet de caminar per caminar, el fet de moure’s al compàs de la respiració permet una meditació més completa. En molts casos, es practica en temples o concentracions zen, i se’n marca l’inici i final amb un toc de campana mentre els practicants el poden realitzar en un sentit circular, com seguint les agulles del rellotge.
 

Us hi heu fixat mai, que controlar la respiració mentre feu esport, correu o camineu és clau per mantenir l’equilibri entre l’oxigen que entra i surt per tal que el cos toleri millor l’esforç? Doncs el kinhin planteja el mateix amb les passes, el fet de caminar per caminar, el ritme de la vida traspassat al moviment lent, tranquil, mesurat. No s’està lligat per cap cos, per cap obstacle que freni. Es camina en l’espai, en el recinte, en el món sencer. És la plena consciència de caminar, de ser l’ésser que camina. Aquest fet es descobreix sols pel fet de caminar; no és un resultat de l’esforç de caminar, sinó un producte natural de tan sols caminar.
 

El kinhin és una evolució i complement perfecte per a la meditació. És el moviment aplicat a la meditació, la meditació aplicada al moviment.    

 

 

Article publicat al número 42 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top