La Barricona: una casa de menjars i més
Ens agraden els llocs com aquest. Per això us el volem descobrir. Una casa de menjars cooperativa i autogestionada que creix del no-res donant cabuda a viandes exquisides de xup-xup, cerveses artesanes i fins a estovalles dissenyades per ells mateixos.
Ho tenen clar. Tenen clar d’on venen i on volen anar. Hereus dels moviments socials i de l’Ovidi, com diuen ells mateixos, des de l’estiu de 2009 aposten fort i sense por per tirar endavant un projecte de cooperació a la comarca del Ripollès que ha estat més que ben acceptat. Són la gent de La Barricona, una casa de menjar cooperativa i autogestionada que cada dia posa a taula productes frescos de temporada amb un toc creatiu en un espai acollidor on no falta mai la seva cervesa artesana ni els carquinyolis a l’hora de les postres.
La seva particular història comença quan uns amics (tots amb professions deslligades de l’hostaleria) decideixen reinventar-se i encetar un projecte junts que fugi de les estructures piramidals, un projecte de tots i per a tots que els permeti treballar amb ganes i amb honestedat. Gairebé per casualitat, es topen amb La Barricona, una masia del segle XV ubicada a la carretera de Sant Joan de les Abadesses, i decideixen quedar-se amb el negoci. S’arremanguen, li netegen la cara a la casa, l’encomanen d’un cert aire bohemi i es posen a servir plats de dia i pissarrades de nit. “La vida no és pels covards!”, diuen. I segueixen fent camí experimentant a diari, evolucionant amb ells mateixos i intentant superar un llistó cada cop més alt que sorprèn.
La guinda d’aquest pastís de passadissos maquetats i ascensors daurats és, a més de la suite Penthouse, de 236 m2, el seu terrat, on apareix una espectacular piscina de mig fons amb vistes panoràmiques sobre els monuments arquitectònics més famosos de la ciutat.
Cuina del xup-xup amb sabors d’arreu
A La Barricona aposten per la cuina tradicional un xic renovada, per recuperar plats de casa sense tenir por de casar-los amb sabors que vénen de lluny. S’emmirallen en el passat i miren cap al futur, xuclen del propi territori i viatgen, lluny. La seva és la cuina tradicional, la del xup-xup, la de l’àvia però amb un esperit d’avui. Els menús que preparen són simples però treballats, diversos però equilibrats. En ells mana la temporada, el mercat i els productors locals, però tampoc són puristes, sinó que resten oberts a productes d’altres llocs, sempre i quan siguin de qualitat. I és que si alguna cosa procuren és oferir una bona relació qualitat-preu, ser honestos, amb els clients i amb ells mateixos, perquè no els agraden els abusos ni els enganys injustificats.
Així, de dia proposen un menú diari amb alternativa vegetariana. De nit, divertides pissarrades i una carta de brases. I les postres, sempre casolanes.
Les pissarrades, marca de la casa
Les pissarrades són unes pissarres plenes de tastes deliciosos que se serveixen les nits dels divendres, dissabtes i vigílies de festius, per menjar sol o per compartir. Una mescla de colors, textures i sabors perfectes per als més tastaolletes, pels capritxosos, pels amants de les delicadeses. Entreteniments, mata-cucs, petits mossecs. Cada dia n’elaboren unes quinze, en funció del mercat, la inspiració i la temporada. I es poden combinar amb la carta de brases (farcida de meloses carns i peixos) o batejar-les amb vins o cerveses artesanes.
Vins itinerants i cerveses fetes a casa
La carta de vins de La Barricona passeja cada temporada per diferents cellers de casa nostra per descobrir nous plaers, per no avorrir el comensal, per sorprendre’l. És una carta itinerant que va dels negres més nostrats fins als vins més dolços. També llueixen una carta de cerveses artesanes que fan estremir. Són cerveses aromàtiques, amb personalitat, amb cos. Perfectes per prendre d’aperitiu, de postres o durant l’àpat. Res a veure amb les produccions industrials. Lluny d’això, creen la seva pròpia cervesa artesana, La Calavera, basada en receptes tradicionals. I, de tant en tant, es permeten el luxe d’experimentar perquè sí. I en fan melmelada, o gelat... (de la cervesa). Diuen que no els importa fer el marcià sense intentar ser cretins. Es treuen els límits, s’ho creuen i ho fan. I ho transmeten. Per això La Barricona és com és, molt més que una casa de menjars.
Un restaurant de disseny propi amb marxandatge inclòs
La Barricona és un lloc especial de per sí. Perquè és una casa antiga, perquè és ampla i confortable, perquè atrau la llum... Però la cooperativa que l’ha fer reviure l’ha dotat d’un toc personalíssim que es transmet en tot el que hi ha al seu interior. Quaranta cinc comensals poden seure a taula en un entorn d’aire bohemi amb estil i música de fons. Menjaran sobre unes estovalles dissenyades pel personal de la casa que també canvien de tant en tant, segons el moment. Després podran marxar amb samarretes, gots o xapes de La Barricona, perquè aquest espai és, en definitiva, un espai pel gaudi, dels visitants i dels qui el porten. És un lloc creatiu en majúscules que vol ser la llavor d’altres projectes comuns per crear xarxa i ajudar qui ho necessiti.
Article publicat al número 25 de D'estil.
Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-luxe-restaurant.png" >