0 items
El meu compte

La Bassa de les Olles (i més)

L’embruix encisador dels racons del Delta

Un paradís a la (nostra) terra

Catalunya és terra de paradisos naturals, però molts són desconeguts, encara. Segur que heu sentit parlar del Delta de l’Ebre; el que potser no sabeu és que amaga desenes de racons no tan anomenats que paga la pena descobrir.

El Delta de l’Ebre és la desembocadura del riu Ebre, i està situat a la província de Tarragona. Tot i els greus estralls que va provocar el temporal Glòria l’any 2020, el retrocés del Delta a causa dels embassaments i l’augment del nivell del mar, encara el podem gaudir, però n’hem de tenir cura i aprendre a valorar-lo com es mereix.

 

“La Bassa de les Olles és la llacuna del Delta de l’Ebre més petita que existeix”

 

La Bassa de les Olles

Situada a la zona nord del Delta, al costat de la punta del Fangar, la Bassa de les Olles és la llacuna del Delta de l’Ebre més petita que existeix: la seva superfície és de només 54 ha, a diferència de la més gran, la Llacuna de l’Encanyissada, que ocupa 879,23 ha. Conseqüència d’una de les desembocadures més antigues de l’Ebre, ofereix sis rutes que permeten recórrer l’indret a peu o en bicicleta.

Es tracta d’una llacuna farcida de vegetació helofílica (amb les arrels sota l’aigua) que atrau una gran població d’aus, per la qual cosa és un punt d’observació privilegiat: de corbs marins, ardeids, anàtids i cabussons o rapinyaires diürns. I és que, si alguna cosa caracteritza la Bassa de les Olles, a banda del ric ecosistema amb el qual compta, són els seus miradors. La llacuna en disposa de quatre de diferents: el Sud, el Central, el Nord i un mirador de 360º. Aquest últim és el mirador principal, accessible per a cadires de rodes i el més alt de tots.

 

“Si alguna cosa caracteritza la Bassa de les Olles, a banda del ric ecosistema amb el qual compta, són els seus miradors”

La Punta del Fangar

Aquesta extensió del Delta de l’Ebre té una superfície de 400 ha. El contrast entre l’aridesa de la zona i les llacunes i arrossars del Delta és notable. La Punta del Fangar es caracteritza per la presència de dunes mòbils que es passegen pel capritx del vent.

Al final de sis kilòmetres d’extensió sorrenca que s’endinsa al mar, trobem el Far del Fangar, al qual només s’hi pot accedir a peu, després d’una llarga però profitosa caminada (són unes dues o tres hores, depenent de la direcció del vent, d’aturades puntuals durant el camí). El far, vermell i blanc, espera els visitants en companyia de les aus, i ofereix el seu paradís solitari als qui tenen la paciència d’arribar-hi.

Gaudir de la natura de forma respectuosa

Un munt d’activitats permeten gaudir de la natura del Delta i de la rodalia de la Bassa de les Olles establint un vincle respectuós amb l’entorn. Si bé el senderisme esdevé una opció excel·lent per assaborir pas a pas cada raconet, hi ha altres possibilitats com la bicicleta, una bona opció per als amants de les rodes. La ruta dels Ocells i l’Arròs, que forma part de les rutes Camins de la Mediterrània, és fantàstica, però, si voleu quelcom diferent i que us apropi encara més a la natura, podreu llogar caiacs i assaborir el paratge des d’un punt de vista diferent.

 

“La Punta del Fangar es caracteritza per la presència de dunes mòbils que es passegen pel capritx del vent”

 

Article publicat al número 57 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top