0 items
El meu compte

La fatiga pandèmica

 

Tristesa, estrès, angoixa, desmotivació, incertesa, irritabilitat, esgotament... Aquest és el còctel d’emocions que ens deixa la crisi del coronavirus després d’un any vivint entre restriccions i xifres de contagi.

Des de fa un any, les nostres vides giren al voltant de l’evolució de la Covid-19. Vam viure la primera onada confinats a casa i amb el desconcert i el neguit al cos per no saber a què ens enfrontàvem. A l’estiu, va arribar la “nova normalitat” i, amb més o menys voluntat, ens van vendre que –aleshores sí– estàvem preparats per controlar la pandèmia. Qui més qui menys es va il·lusionar pensant que el pitjor ja havia passat. Però no! Abans d’arribar l’hivern, ja teníem la segona onada a sobre. Molts es van esperançar amb l’inici de la vacunació, però es tracta d’un procés lent que no ha descartat que tornem a estar immersos en una altra fase de contagis.

Producte de tot aquest panorama, sis de cada deu persones han patit o estan patint el que es coneix com a fatiga pandèmica, i nou de cada deu han tingut ansietat, estrès o depressió. I és que, després de tant de temps, el desànim s’ha apoderat de nosaltres perquè la pandèmia s’ha convertit en una mena de situació atmosfèrica on tots ens hi hem vist abocats. Per no seguir prologant aquest malestar, hem recopilat uns quants consells que us poden ajudar a actuar i a no deixar-vos consumir pels pensaments.

 

“Sis de cada deu persones han patit o estan patint el que es coneix com a fatiga pandèmica, i nou de cada deu han tingut ansietat, estrès o depressió, però hi ha eines que ens poden ajudar a sentir-nos millor”

 

Això no és un parèntesi. Tendim a pensar que la pandèmia és un fet temporal. Estem pendents de les xifres de contagis i de la relaxació de les restriccions per saber quan podrem tornar a fer vida normal. Error! Deixeu de buscar la temporalitat d’aquesta situació i accepteu que és una circumstància lenta que s’allargarà, perquè les seves conseqüències són molt diverses: les seqüeles persistents que pateixen les persones que han patit la Covid-19, el dol pels éssers estimats morts en unes circumstàncies excepcionals, la crisi econòmica que viuen moltes famílies, el desgast mental i físic de l’equip sanitari...

Agafeu el timó! Molts van ser els que van optar per fer una pausa en els seus projectes fins que la pandèmia arribés a la seva fi. No seguiu esperant: torneu a engegar els motors i repreneu les idees que teníeu. Potser algunes ja no són viables, però sempre les podeu reconduir des d’una altra perspectiva. No atureu les vostres vides per la Covid-19!

Mantingueu els vincles essencials. En una situació com la que estem experimentant, és fonamental mantenir l’estabilitat emocional i, en aquest sentit, les relacions hi tenen molt a dir, perquè ens proporcionen el suport que tant necessitem. No deixeu que el distanciament social us aïlli; utilitzeu les eines digitals per mantenir viu allò que ens fa humans: les relacions.

Benvingut, temps improductiu! L’ansietat i la incertesa s’han instal·lat a les nostres vides i s’han apropiat del nostre temps lliure (i dels nostres pensaments!) Ara més que mai, hem d’aprendre a valorar el plaer de no fer res i a dedicar temps a aquelles activitats que aclareixen la nostra ment i ens ajuden a esbargir-nos.

Expressem-nos. Viure amb la por al cos durant molt temps provoca un gran desgast mental i emocional. Hem d’aprendre a expressar el que sentim i a ser més empàtics amb els altres. Cadascú viu aquesta situació d’una forma diferent, en funció de si ha perdut un ésser estimat, té familiars amb patologies de risc, s’ha vist afectat per un ERTO... Ara més que mai, hem de tenir cura de nosaltres mateixos i ser comprensius i amables amb les persones que ens envolten. Ara és el moment de mostrar la nostra humanitat!

 

Article publicat al número 56 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top