0 items
El meu compte

La flor més cara del món

 

D’entre totes les espècies vegetals que coneixem, n’hi ha una de molt preuada, una gràcies a la qual neix un fruit que és altament cotitzat. Estem parlant de la rosa del safrà, la flor més cara del món.


Originària de l’Àsia Menor, concretament de l’antiga Pèrsia (l’actual Iran), aquesta flor d’aires exòtics necessita grans dosis de sol per poder créixer bé. És per això que es cultiva, més enllà de l’Iran, a diversos països de l’Europa meridional, com ara Espanya, França o Itàlia.

El safrà que nosaltres coneixem són els estigmes de la flor del safrà, que es deixen assecar i es molen o es posen a la venda sense moldre. En el seu estat natural, aquests estigmes són de color vermell, però, quan es molen, prenen un to groguenc. Per això els perses els anomenaren “safra”, que significa “groc”.

El safrà és l’espècie vegetal més cara del món, perquè es necessita recol·lectar una gran quantitat de flors per aconseguir 100 grams d’espècia, ja que cada flor tan sols conté tres estigmes.

 

"Es necessita recol·lectar una gran quantitat de flors per aconseguir 100 grams d’espècia, ja que cada flor tan sols conté tres estigmes."

 

Espanya, el primer exportador de safrà

Amb el temps, Espanya ha estat el que s’ha convertit en el primer exportador d’aquesta espècia, i és també aquí on es cultiva el safrà més car de tots: el que creix als camps de Castella de Manxa (Albacete, però, és la terra que més en produeix). Un munt de mans expertes –que separen els estigmes de la flor amb molta cura per no adulterar el producte– recullen la planta artesanalment al mes d’octubre. Estats Units, Alemanya i el Regne Unit són els països que més la demanden, i la valoren tant que, fins i tot, la compren abans d’haver-se portat a terme la collita.

 

Quatre varietats d’una mateixa flor

Existeixen quatre classes diferents de safrà: el safrà de la Manxa, que és el més vermell de tots i el més aromàtic i penetrant; el safrà de riu, que té un color més pàl·lid i una aroma menys intensa; el safrà tallat, que és de color vermell fosc i de menor qualitat, i el safrà en pols, que és el safrà mòlt i mesclat.

 

"El safrà és altament beneficiós per a l’aparell digestiu, resol problemes intestinals, calma els dolors menstruals, contribueix a alleujar els símptomes depressius i té propietats afrodisíaques."

 

Molt més que un condiment

Tot i que s’utilitza en gastronomia per preparar arrossos, sopes, plats de peix i guisats diversos, el safrà és altament beneficiós per a l’aparell digestiu, resol problemes intestinals, calma els dolors menstruals, contribueix a alleujar els símptomes depressius i té propietats afrodisíaques.

 

 Article publicat al número 5 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top