0 items
El meu compte

La inspiració, en una tassa de cafè: vet aquí unes quantes cafeteries que han inspirat grans escriptors

 

Viatjar i llegir són dues passions que sovint van unides, ja que, en moltes ocasions, els llibres són la companyia perfecta per als qui es llancen a recórrer món. De fet, visitar els llocs que es descriuen a les novel·les, descobrir els ambients que van inspirar els grans escriptors o conèixer on es van redactar alguns dels títols més coneguts del món solen ser motius de pes que impulsen un munt de viatgers a llançar-se a l'aventura. Molts d’aquestes indrets especials són cafeteries on encara s’hi respira la màgia de Melpòmene, Cal·líope o Èrato, per exemple. Fem un cafè de lletres?

 

Doncs això: potser sempre ens hem preguntat com deuen ser els ambients que freqüenta el nostre escriptor preferit, o algun que ens hagi colpit, per saber com se les ha enginyat per escriure aquell relat, aquell poema, aquell drama; per saber on se li han aparegut les muses de la inspiració. O encara més: som molts els que somiem a escriure el nostre llibre. Què dic jo! El nostre best-seller. Tots tenim idees rondant, vagarejant pel cap, que tard o d’hora –o potser mai– acabaran sobre el paper. Però, ai las! La inspiració és una musa capriciosa, vanitosa, que no sempre es deixa seduir i apareix quan li vaga.

Moltes vegades, l’entorn hi dóna un cop de mà. Verdaguer no s’hauria inspirat per acabar Canigó si no l’hagués vist a prop des de la Mare de Déu del Mont, o molts altres grans autors de la literatura catalana no haurien passat a la Història si no fos pel paisatge que els va fer arribar la divina inspiració.

D’entre els indrets ideals per a molts escriptors d’arreu del món, sovint hi ha cafeteries que han col·laborat decisivament a la seva tasca literària. En alguns casos, aquestes cafeteries encara perduren, amb el mateix aire màgic que va inspirar una novel·la, un assaig, un poema o reunions habituals de cercles intel·lectuals de l’època. Són el lloc ideal per a un viatge cultural! En recorrem alguns?

 

L’Antico Caffè Grecco, a Roma

Encara existeix, per exemple, l’Antico Caffè Grecco, a Roma. Va néixer el 1760 i és un dels darrers exponents de les primeres cafeteries, creades al segle XVIII, i que serviren, entre altres, com a punt de trobada intel·lectual on es forjaren conceptes com la llibertat, a més de la Il·lustració i una incipient voluntat de democràcia. Per aquest cafè hi han passat figures tan excepcionals com Goethe, Lord Byron, Charles Dickens, Schopenhauer o Mary Shelley.

 

Les Deux Magots, a París

Hi ha qui pot apropar-se al cafè Les Deux Magots, a París. Ubicat al centre d’una de les capitals culturals europees per excel·lència, s’ha convertit, al seu torn, en un dels centres del moviment artístic i cultural de la ciutat des de finals del segle XIX. Hi han passat figures com Jean-Paul Sartre, André Breton, el Premi Nobel André Gide o, fins i tot, Ernest Hemingway.

 

El Café Comercial, a Madrid

Un altre cafè imprescindible per als amants de les grans històries és el Café Comercial de Madrid, que ha reunit el moviment intel·lectual a la capital espanyola durant dècades i per on han passat il·lustres com Antonio Machado, Gloria Fuertes o Ignacio Aldecoa.

 

“En alguns casos, aquestes cafeteries encara perduren, amb el mateix aire màgic que va inspirar una novel·la, un assaig, un poema o reunions habituals de cercles intel·lectuals de l’època. Són el lloc ideal per a un viatge cultural!”

 

Els Quatre Gats, a Barcelona

I, sense anar massa lluny de casa, al Barri Gòtic de Barcelona, també hi tenim un d’aquests cafès amb encant, amb encís: és Els Quatre Gats, al carrer Montsió. Hi passaren Rubén Darío, Santiago Rusiñol, Ramon Casas... i la primera exposició de Picasso!

 

El Café de Brasileira, a Lisboa

Aquells que visitin la capital lusitana no es poden perdre el Café de Brasileira, un local situat al barri històric del Chiado que va ser un dels favorits del poeta Fernando Pessoa. És, de fet, el cafè que apareix a la portada del llibre Sostiene Pereira, d'Antonio Tabucchi.

 

Floridita, a l'Havana

A la capital cubana s’hi troba el Floridita, una cafeteria habitual d’Ernest Hemingway, que compta fins i tot amb una beguda creada en nom seu. Però, a banda d’ell, també van passar per allà Tenesse Williams, Jean-Paul Sartre o Graham Greene.

 

The Elephant House, a Edimburg

Harry Potter, una de les sagues més famoses del món, va sorgir entre les parets de The Elephant House. En aquesta cafeteria, J. K. Rowling va deixar anar la seva imaginació per crear un món literari que ha atrapat infants i adults.

 

Davy Barne’s, a Dublín

Els amants dels llibres que visitin aquesta ciutat poden entrar en aquest pub irlandès, que no només va servir d’inspiració per a Ulisses, l'obra més famosa de James Joyce, sinó que, a més, l’autor la va incloure a l'esmentat llibre a través de Leopold Bloom, el protagonista de ficció que entra al local a degustar un sandvitx de formatge gorgonzola amb un got de Borgonya.

 

“I sense anar massa lluny de casa, al Barri Gòtic de Barcelona també hi tenim un d’aquests cafès amb encant, amb encís: és Els Quatre Gats, al carrer Montsió”

 

Article publicat al número 46 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top