0 items
El meu compte

La micoteràpia - Fongs medicinals amb superpoders

 

Els fongs han estat utilitzats tradicionalment a Orient com a aliment i com a eines per al benestar físic i energètic. A aquesta saviesa s’hi afegeix, avui, el coneixement i la tecnologia d’Occident gràcies a multitud d’estudis que verifiquen la seva riquesa en múltiples compostos i les seves utilitats. La micoteràpia –o estudi dels fongs– constitueix un viatge a la recerca del benestar global.

 

L’entorn en el qual vivim suposa una agressió constant cap al nostre organisme. El nostre cos pateix, dia a dia, l’impacte dels contaminants químics i les conseqüències d’una alimentació desequilibrada. La ment, a més, es veu desbordada en haver de suportar un ritme frenètic i les altes exigències de l’entorn. 
 

Així és com, finalment, la nostra capacitat de resistència s’esgota: el sistema immunitari se’n ressent i l’organisme esdevé més vulnerable. En aquestes condicions, les malalties agudes amenacen amb la cronificació, les infeccions ens sotgen i, fins i tot, perdem la capacitat per fer front a possibles cèl·lules cancerígenes.

En situacions de fluixesa, els fongs, que són la baula imprescindible en el cicle de la vida, s’alineen amb nosaltres tot tonificant l’organisme. Aquests descomponen la matèria orgànica obtenint compostos de gran riquesa i interès que han generat importants estudis i enormes expectatives. No per menys han estat utilitzats des de fa més de 4.000 anys per múltiples cultures, formant part de remeis i teràpies tradicionals. No per menys l’ús dels fongs amb propietats medicinals es remunta al Neolític.

 

Són fongs, són “modificadors de la resposta biològica”
 

La història dels fongs ve de lluny, però cada dia creix l’evidència de les seves propietats beneficioses i els principis que els sustenten: els fongs atresoren nutrients, enzims antioxidants, tripterpens i, molt especialment, beta glucans, que són una família de substàncies químiques que, si bé estan presents en multitud d’aliments, són especialment les que es troben en els fongs les que destaquen per la seva capacitat d’interaccionar positivament amb les nostres cèl·lules de defenses; és a dir, que potencien extraordinàriament les nostres defenses. Justament per aquesta capacitat, se’ls anomena “modificadors de la resposta biològica”.

 

Els beta glucans i la seva acció intestinal
 

Ho hem dit altres vegades: la nostra primera gran barrera defensiva es troba a la mucosa intestinal. El 60% de les cèl·lules del sistema immunitari adquireix informació de l’intestí, a l’espera que la microflora intestinal (i especialment les espècies denominades probiòtiques) li facilitin el fet de poder desenvolupar mecanismes en contra dels microorganismes perillosos.

Els beta glucans juguen, en aquest espai, un doble paper: d’una banda, alimenten la fracció probiòtica i, de l’altra, estimulen directament les nostres defenses.

 

“En situacions de fluixesa, els fongs, que són la baula imprescindible en el cicle de la vida, s’alineen amb nosaltres tot tonificant l’organisme” 

 

Els principals fongs de tradició medicinal i les seves propietats
 

Xiitake. Usat tradicionalment per tonificar les defenses i les funcions respiratòries, aporta també energia i vitalitat, exerceix una funció antitòxica, drena, és un potent antioxidant i lluita contra l’envelliment, tant físic com mental.

Reishi. Considerat, a la Xina, el fong de la immortalitat, desinflama, recupera els músculs esgotats, ajuda a apujar l’estat d’ànim i alenteix l’envelliment dels òrgans. També estimula i regula les defenses, reforça el sistema nerviós i actua contra l’envelliment físic i mental.

Maitake. És un potent antioxidant que, a més, cuida i tonifica les vies respiratòries.

Agaricus blazei o xampinyó del sol. S’utilitza com a complement per reforçar els efectes del reishi, el xiitake i el maitake.

Cordyceps. Millora la resistència física i mental i la capacitat respiratòria, aporta energia i vitalitat i contribueix a la millora de les funcions reproductives en general.

Hericium erinaceus o greixa d’agulles. Perfecte per enfortir el sistema nerviós, reequilibrar la ment i protegir el sistema digestiu.

Polyporus. El seu aspecte d’esponja ja suggereix la seva acció diürètica, limfàtica i drenant. És, a més, un potent antiinflamatori.

Pleurotus eryngii o gírgola de card. Desintoxicant hepàtic que, segons la medicina tradicional xinesa, facilita, a més, l’alliberament de bloquejos emocionals.

 

Article publicat al número 40 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top