0 items
El meu compte

La petjada de Capote a Palamós

L’home dels pijames de seda, de Màrius Carol, ha guanyat l’últim premi Prudenci Bertrana. Es tracta d’una novel·la que intenta demostrar la importància de la costa Brava en l’èxit d’A sang freda, de Truman Capote. Potser per això ens hem endinsat en l’aventura de redescobrir el Palamós que va trepitjar l’autor nord-americà...

El 16 de novembre de 1959 Truman Capote va llegir, a la pàgina 39 del diari The New York Times, un titular que deia: “Un ric agricultor i tres membres de la seva família assassinats”. Des d’aquell moment, Capote va començar a obsessionar-se amb el cas i va voler escriure la història. Va viatjar a Kansas amb la seva amiga de la infància, Nelle Harper Lee (autora de Matar a un ruiseñor), i, quan la policia va atrapar els criminals, no va dubtar a iniciar una relació d’amistat amb ells per tal d’intentar comprendre què els havia conduit a dur a terme un acte tan horrorós. Ansiós per escriure la història, Capote necessitava un lloc tranquil on poder dedicar-se, en exclusiva, al que ha estat la seva obra mestra: A sang freda.

Vés per on, el millor lloc que va trobar va ser la costa Brava. Aquí estàvem en plena dictadura franquista, però, malgrat tot, Capote, el seu amant Jack Dunphy, un bulldog vell, un canitx cec i una gata siamesa es van instal·lar a Palamós, on residia el seu amic Robert Ruark, l’abril de l’any 1960. Aquest últim va ser qui els va llogar la primera casa que els acollí, prop de la platja de La Catifa. Aleshores sí que ho tenia tot per començar a redactar la tràgica història de la família Clutter, víctimes innocents del destí i de la fatalitat.

A Capote li agradava molt Palamós. De fet, va intentar comprar-se una finca a cala Estreta, però no hi va haver sort (el seu amant, que era molt aficionat a la neu, es va estimar més adquirir una casa a Suïssa). De totes maneres, els dos anys següents a la seva primera estada en terres catalanes va tornar a Palamós per passar la temporada abril-octubre, aprofitar per escriure i rebre les cèlebres visites de Noël Coward, Loel i Glòria Guinness, Cecil Beaton i Glòria Vanderebilt.

Cert és, però, que tret d’alguna escapada a S’Agaró, l’escriptor no feia massa vida social, ja que passava tot el seu temps entre lletres i copes. Al que no es va poder resistir va ser a passejar pel port de Palamós, gràcies a la qual cosa va aficionar-se al suquet de peix.

L’any 1962 va llogar una magnífica casa amb platja particular a S’Anià, al nord de Palamós. Era propietat de la marquesa d’Amurrio, dels Urquijo, i després la comprà el polifacètic Carles Ferrer Salat. Però ell no era l’únic gran nom fascinat per aquestes terres: a Torre Valentina (Calonge) hi vivia l’actriu Madeleine Carroll amb el seu marit Andrew Heyskel director de la revista Life, i el mateix Capote va començar a preparar la visita que John F. Kennedy i la seva esposa Jackie els havien de fer a tots plegats l’estiu del 1963. L’assassinat de Kennedy a mans de Lee Harvey Oswald ho va estroncar tot i, aleshores, Capote va decidir tornar als Estats Units i no va veure mai més la costa Brava.

Quatre anys més tard, els assassins de la família Clutter van ser penjats i Truman Capote va poder acabar la seva gran obra mestra: A sang freda, que el va portar directament a la fama internacional.
 

Racó de Racons
Hi ha un punt de Palamós que fa referència a la petjada que Truman Capote va deixar a la vila costanera: la casa davant de mar que el va acollir alguns estius dels anys seixanta. En català, castellà, francès, anglès i alemany, una placa informa de l'estada de l'escriptor al lloc i reprodueix un fragment d'una carta en la qual descriu l'indret.

 

Article publicat al número 7 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-racons.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top