0 items
El meu compte

La Platjeta: Del mar al plat

 

Passejant per la voràgine imperant al port de Barcelona, entre iots de gran eslora i turistes desorientats, trobem, mig amagat al final del carrer Escar, el Moll del Rellotge. És el moll dels pescadors que queden a la Barceloneta (encara que pugui semblar mentida, aquest ofici mil·lenari sobreviu també a les grans ciutats, adaptant-se als nous temps).
 

Entre els vaixells d’aquest espai tan autèntic, trobem les embarcacions de La Platjeta, un projecte nascut el 2007 en el sí d’una família amb una llarga nissaga de pescadors del barri, que està avalada per l’experiència acumulada en haver-se dedicat tota la vida a l’ofici. Com a hereus de la tradició pesquera, volen conservar i donar a conèixer el patrimoni del seu ofici pescant de manera tradicional i artesana per oferir peix i marisc de proximitat i qualitat. Però encara hi ha més: la tradició l’han casat amb la modernitat. Com? Doncs ni més ni menys que portant-te el peix a casa. El seu és, sens dubte, un exemple de renovació partint de l’experiència més tradicional.

 

“La Platjeta és un projecte nascut el 2007 en el sí d’una família amb una llarga nissaga de pescadors de la Barceloneta que et porta el peix fresc del dia a casa”

 

Peix més que fresc sense intermediaris
 

Les barques de La Platjeta, el Nus i L’Òstia, tornen cada tarda de pescar als caladors de les costes del Garraf, després de tota una jornada de feina que ha començat tot just quan sortia el sol, dotze hores abans. Però, en aquest cas, el peix capturat no acaba en una peixateria, sinó que, al vespre, es distribueix entre les llars dels clients de La Platjeta. Així, el producte que els arriba al plat és, literalment, acabat de pescar. Més fresc, impossible!
 

Per aconseguir dur tota l’essència del mar als clients, sense intermediaris, el peix i el marisc s’ofereixen cada dimecres i dijous en una cistella que conté una selecció variada del producte que els pescadors han capturat aquell dia. Segons la temporada de l’any, la cistella contindrà peixos diferents, però sempre s’hi pot trobar una part de marisc i petxina (gambes, escamarlans, musclos...) i una de peix variat i peix blau (lluços, molls, seitons, pelaies…). També, però, s’ofereix la possibilitat de fer comandes d’un peix determinat, de dilluns a divendres.

 

Un producte de proximitat i capturat de manera sostenible
 

A dia d’avui, és difícil garantir al consumidor la procedència del producte que compra. El gran nombre d’importacions de peix –sovint ultracongelat– que hi ha al mercat ho fa difícil. Ara bé, d’acord amb l’aposta de La Platjeta per la proximitat, el peix que se serveix és 100% del litoral català, i, a més, és capturat de manera sostenible i incorporant noves tecnologies per cuidar l’impacte mediambiental de l’activitat que desenvolupen. L’envàs reutilitzable i aïllant que usen per a les cistelles n’és un exemple.

 

“El peix i el marisc s’ofereixen en una cistella que conté una selecció variada del producte que els pescadors han capturat aquell dia”

 

Turisme cultural pesquer
 

Per tal que no es perdi la identitat pescadora de la Barceloneta, paral·lelament, els impulsors de La Platjeta han creat Cap a Mar, un projecte germà que s’ocupa de recuperar i difondre la cultura i la història de l’ofici dels pescadors a través d’activitats turístiques de pesca sostenible. La iniciativa ha estat recentment guardonada als premis FuTurisme, promoguts per l’Ajuntament de Barcelona, com a un dels millors projectes d’emprenedoria.
 

Els més agosarats tenen la possibilitat de passar un dia amb els pescadors a alta mar, com un mariner més, i també s’organitzen tallers, degustacions i itineraris pel moll, destinats a tot tipus de públics, on els mateixos pescadors expliquen la seva feina i els diferents espais on treballen.

 

Article publicat al número 38 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top