0 items
El meu compte

La Tramuntana ha tingut un pa

 

Els Flequers Artesans de les Comarques Gironines elaboren el que han anomenat el Pa de la Tramuntana, produït amb blats de varietats antigues que creixen al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.


La Tramuntana fa créixer blats de tija forta i gra valent. La Tramuntana eixuga la massa i s’hi queda a dins. La Tramuntana s’ha convertit en l’aliada dels flequers de les comarques gironines per fer realitat un pa que reivindica el saber fer de l’ofici i aposta pels productes de proximitat i de qualitat.

En un exercici de conscienciació pel medi i de lligam a la terra, el Pa de la Tramuntana ha unit flequers artesans amb agricultors per facilitar la preservació, la recuperació i la millora del paisatge dels Aiguamolls de l’Empordà a partir de la diversitat productiva, la consolidació del sector agrícola i la implantació de sistemes de producció conservacionistes i respectuosos amb el medi ambient.

 

"Dues varietats antigues de blat conreades al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà des de fa quatre anys –la Florence Aurora i l’Anza, que s’utilitzaven entre els anys 60 i 70– són la base del Pa de la Tramuntana."

 

Dues varietats antigues de blat conreades al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà des de fa quatre anys –la Florence Aurora i l’Anza, que s’utilitzaven entre els anys 60 i 70– són la base del nou Pa de la Tramuntana, elaborat en un ambient típicament mediterrani caracteritzat per la Tramuntana i la salabror del mar. Obtingudes amb tècniques de producció integrada per la Cooperativa Agrícola de Castelló d’Empúries, és a dir, amb el màxim respecte pel medi ambient i amb el mínim de productes químics, es tracta de dues varietats uniformes en qualitat que s’adapten tant a zones d’hiverns freds com a estius càlids i secs i estacions intermèdies plujoses.

El pa de la Tramuntana és, doncs, la suma d’aquestes dues varietats antigues i de l’àrea geogràfica on es conreen, que porta implícita un medi, un clima, una aigua i una forma de treballar la terra que el fan únic.

Són 400 grams d’un pa de quilòmetre zero, artesà i irrepetible, que vol poc llevat i molt temps, com abans. La seva molla, abundant i esponjosa, amb un toc àcid i d’avellana torrada, està protegida per una crosta bruna, cruixent i sorollosa que fa olor de massa mare.

 

"Són 400 grams d’un pa de quilòmetre zero, artesà i irrepetible, que vol poc llevat i molt temps, com abans."

 

Un procés que acaba amb una etiqueta de pa d’àngel

Des de Banyoles, la Farinera Corominas transforma els blats en farina i la distribueix a les fleques artesanes que elaboren el pa de la Tramuntana, primer pastant la massa i, a continuació, deixant-la reposar en bloc. Tot seguit, es procedeix a la formació de les peces a mà per passar a un segon repòs que serveix per controlar la seva fermentació. Finalment, cal coure’l al forn de sola a 200ºC i deixar-lo refredar a temperatura i humitat ambient en recipients suficientment ventilats, segons les bones pràctiques d’higiene i durant el temps adequat. Una etiqueta de pa d’àngel a la crosta l’identifica com el que és: pa de la Tramuntana.

 

 Article publicat al número 22 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top