0 items
El meu compte

L’art de congelar els aliments

 

Sí, congelar els aliments es podria considerar gairebé un art. Hi ha aspectes que són de calaix; d’altres, ens passen totalment desapercebuts, i, el que és pitjor: en altres ocasions, errem estrepitosament. Aquestes recomanacions segur que us ajuden a tenir les idees un xic més clares.

 

Els aliments i la seva conservació no sempre han estat quefers agraïts. La Humanitat s’ha passat la vida intentant mantenir els productes ben conservats per poder-los consumir quan siguin menester. Avui dia, amb els congeladors i les neveres, s’ha convertit en una tasca menys rònega, però no per això és bufar i fer ampolles! A qui, inexpert o veterà, no se li ha perdut un enciam a la rebotiga més recòndita del congelador i l’ha tret, pobre, en un estat depriment? Heus ací alguns consells per ajudar que els aliments i el congelador sumin durant el dia a dia... I no restin!

 

“Si congeleu aliments, no els guardeu tal com vénen, sols i sense envàs!”

 

Orde a la sala!

És important saber què hi ha i com està organitzat el congelador. Cadascun dels productes mereix una bossa, tupper o envàs propi per no barrejar-se els uns amb els altres, que és sempre nociu. I mai guardar-los tal com vénen, sols i sense envàs! A més, és recomanable conservar-los tal com es consumiran: a rodanxes (el pa), o ja cuits i elaborats, oblidant-nos així de cuinar després de descongelar.

I aquesta és clara: cal cuidar el congelador com ell cuida de les nostres viandes. Queda totalment prohibit desar-hi aliments calents –com passa amb la nevera–, ni moure’l de la temperatura ideal de 18 graus negatius, ni posar-hi massa menjar alhora, la qual cosa farà que forci la maquinària.

 

Temps al temps

És clau saber quant de temps fa que els productes són al congelador. Poseu-hi etiquetes, als envasos! Cal organitzar-los bé i tenir en compte que congelar-los els fa perdre sabor a costa de conservar-los molt de temps. Tot i així, no és recomanable consumir productes que hagin estat congelats durant tres mesos o més, ni més d’un mes en el cas de les carns i els mariscos. A més, saber què hi ha endreçat al congelador per cuinar avui o demà també ens ajuda a comprar menys!

 

“És clau saber quant de temps fa que els productes són al congelador. Poseu-hi etiquetes, als envasos!”

 

Res de menjar mig passat, però... 

Moltes vegades –i tots en som culpables– hem desat al congelador un aliment ja mig passat (una fruita a punt de quedar tocada, un peix de fa dos o tres dies, una carn que ja no es pot tenir més dies a la nevera o que es farà malbé...), però, desenganyem-nos, fer servir el congelador com a substitut de la paperera no és cap bona pensada! Ara bé, sí que hi ha un cas en què aquesta opció pot servir: si vius sol/a i talles, per exemple, mitja ceba per a un sofregit, o un tros de carbassó, endavant! No cal que es quedi pansint-se a la nevera fins que se’l llenci definitivament! Es pot picar tot l’aliment sencer i endreçar-lo al congelador fins a un nou ús sense arriscar-ne la integritat. O fins i tot es poden fer salses i conservar-les-hi en condicions sense haver de tenir els aliments que la composen marcint-se a la nevera!

 

I el que no s’hauria de congelar mai...

...que també n’hi ha! La verdura i la fruita que haguem de menjar-nos crua no és recomanable de congelar, ja que perd moltíssima qualitat. Als ous, se’ls trenca la closca en dilatar-se el seu contingut; les patates es tornen aspres i farinoses; els musclos es fan malbé, i l’arròs hi perd més que no hi guanya. I, a més, ull viu amb els làctics, que canvien de textura un cop congelats! Hi ha diversos trucs per maquillar una mica la congelació de tots aquests productes, però el més recomanable és, directament, de no congelar-los.

 

“La verdura i la fruita que haguem de menjar-nos crua no és recomanable de congelar, ja que perd moltíssima qualitat”

 


Com que us haurem despertat la curiositat sobre els productes làctics i la seva congelació... Us en donem quatre consells al respecte!

 1.  Els làctics que es poden congelar sense inconvenients són la mantega, la margarina i el formatge ratllat, en els seus corresponents envasos; i poden aguantar-hi uns quants mesos. Però segur que no caldrà esperar tant per fer-los servir!
   
 2.  S’ha de vigilar amb la llet a l’hora de congelar-la. Les llets que siguin pasteuritzades o condensades no aguantaran més de dos mesos; la llet fresca, fins a mig any.
   
 3.  Aneu amb compte, però, a l’hora de congelar la llet! Si teniu un bon congelador que la glaça ràpidament, no hi haurà problema. Si, en canvi, triga 20 minuts o més a congelar-se, pot patir importants alteracions.
   
 4.  També s’ha de vigilar a l’hora de descongelar els productes làctics, que no pateixin un canvi de temperatura molt dràstic, ja que això fa proliferar més els patògens.
   
 5.  Els formatges es poden congelar, sí, però és recomanable no fer-ho amb els més frescos, que tenen una gran quantitat d’aigua. Els formatges més durs i greixosos no hi tenen problema.
   
 6.  Recordeu que el producte làctic que congeleu mantindrà més qualitats com més bo sigui ja d’entrada!

 

Article publicat al número 45 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top