0 items
El meu compte

L’elixir de la llet d’euga

 

La llet d’euga, el principal aliment dels poltres des del seu naixement, és la més semblant a la nostra llet materna. Els darrers estudis científics en aquest camp reafirmen que pot posseir propietats molt favorables per al consum humà.

Fa tres mil anys, a l’antiga Xina ja s’alabaven les propietats curatives de la llet d’euga; a l’antiga Roma, se la prenien per millorar l’estat físic i agafar forces, i algunes fonts apunten que Cleòpatra s’hi banyava, amb llet d’euga, que no de burra. Fins i tot Homer parla de les seves qualitats a la Ilíada, i filòsofs com Aristòtil o Hipòcrates també fan referència a aquesta llet que és dolcenca com l’orxata.

De fet, fins a principis del segle XX, la llet d’euga era considerada un aliment vàlid arreu del món, i avui, als països orientals se la prenen fermentada de manera habitual. Igualment, al món occidental, Alemanya, Bèlgica, Noruega o Eslovènia consumeixen llet d’euga i productes derivats sense cap mena d’estranyesa, però aquí, a casa nostra, tot i que arriba importada en pols, no és gens usual ni fàcil de trobar; almenys fins ara, perquè ja són uns quants els petits ramaders que s’han atrevit a produir i comercialitzar aquesta llet. Una granja de la Vall d’en Bas, el mas del Pla de Puigpardines, ha estat la primera d’Espanya a fer-ho a través de l’empresa Equillet. El seu promotor, Juti Gusi, està més que disposat a cantar les excel·lències de la llet d’euga després d’haver comprovat personalment els seus beneficis en un moment en què havia de rebre un transplantament. El mal estat en què es trobava el seu cos feia que l’operació resultés inviable, però va començar a prendre dos gots de llet d’euga cada matí i, a dia d’avui, ja té el transplantament que necessitava.

Precisament, després de copsar la millora que han experimentat alguns pacients que prenen llet d'euga, l'Hospital Josep Trueta de Girona ha engegat un estudi pilot per descobrir-ne les causes i analitzar-ne les propietats.

 

"Fins a principis del segle XX, la llet d’euga era considerada un aliment vàlid arreu del món, i avui, als països orientals se la prenen fermentada de manera habitual. Al món occidental, Alemanya, Bèlgica, Noruega o Eslovènia consumeixen llet d’euga i productes derivats sense cap mena d’estranyesa."

 

Una font de vitalitat i energia

Els beneficis de la llet d’euga en el reforç del sistema immunitari són indiscutibles. El fet que contingui immunoglobulina A, uns anticossos que l’organisme utilitza per identificar i neutralitzar elements estranys, com virus, bacteris o paràsits, fa que contribueixi a augmentar la resistència i a aportar vitalitat i energia. Per això és especialment recomanable en períodes de convalescència i en casos de tractaments que abaixen les defenses. A més, degut a la seva composició única, millora l’estat de la flora intestinal, resultant altament digerible, el que la fa indicada per prendre si es pateixen patologies com el còlon irritable o la malaltia de Crohn.

Entre les seves propietats, destaca un alt contingut en lactosa, que proporciona energia a l’instant, i un baix contingut en greixos, la majoria dels quals són àcids grassos poliinsaturats, que contribueixen al control del colesterol i a la regulació de la pressió arterial i, per tant, que converteixen la llet d’euga en un aliment cardiosaludable.

També té una alta concentració de vitamines C i D, i és molt rica en àcid linoleic (Omega 6) i àcid linolènic (Omega 3), així com en calci, ferro, magnesi i fòsfor. Aquests components tenen un efecte positiu sobre el sistema ossi i, per tant, la llet d’euga resulta adequada per a persones amb osteoporosis, artritis o dolors articulars.

A banda d’això, en no contenir gluten, és apta per a celíacs. En canvi, els al·lèrgics a la lactosa (que no els intolerants) s’han de realitzar les proves pertinents abans de provar de consumir-la. El que sí està clar és que els seus nivells de proteïna i caseïna la converteixen en la llet més semblant a la de l’espècie humana, però no pot ser-ne un substitut.

 

"És especialment recomanable en períodes de convalescència i en casos de tractaments que abaixen les defenses."

 

Un consum en monodosis

La llet d’euga té una alta proporció d’albúmina, el que provoca que es qualli durant el procés de cocció, per això no es pot pasteuritzar ni escalfar, i es ven eminentment en pols, tot i que també es pot trobar congelada o fresca. Això sí: el seu consum s’ha de fer en dosis molt petites –com un xarrup–, i es pot prendre sola o barrejada amb suc.

El producte es ven a uns 40 euros el litre i es pot trobar a les granges productores, a algunes botigues biològiques i a determinades farmàcies.

 

La llet d’euga, també a la cosmètica pal·liativa

La llet d’euga és antioxidant, regenerativa i exfoliant, a més d’hipoalergènica i molt hidratant. No és estrany, doncs, que s’utilitzi també en el camp de la cosmètica, sobretot tenint en compte que, juntament amb la seva ingesta, afavoreix els processos de curació de la pell, com en casos de psoriasi, èczemes o taques a la pell. Així, podem trobar xampús, sabons o cremes hidratants elaborats a partir de llet d’euga que aconsegueixen uns resultats visibles en pocs dies d’aplicació.

 

 Article publicat al número 21 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top